• Puuteripoika

vapputunnelmissa :)))

Semmosen aika ihanan vapun sitten vietin tällä kertaa ;))) Kun vielä ilmat oli hyvät ja ei tarttenu ihan talvitakki päällä champagnekorkin poksahdusta odotella, hih ;))

Olin viikolla kaverilta huhun kuullu et bestikseni ja hänen poikaystävänsä jota usein maalaispojaks oon kutsunu olis ihan riidelleet aika tulisesti.....ja et oli epäselvää olivatko he yhdessä ollenkaan enää ;))) täytyy sanoo että kovin pettyny en siitä tiedosta ollu :)))

Mua lukijat usein syyttäny on että heidän väliinsä olisin yrittäny tunkee....mut mä itse en sitä asiaa niin nähny. Mun mielestä elämäs aina on houkutuksii ja tilanteita jotka tulee ja menee....ei mikään suhde voi hajota johonkin pikkujuttuun jos se on tarkotettu kestämään.....eihän täs tietenkään mitään pyhimyksii olla kukaan :)

Noh järkkäsin sitten paikalle neljä hyvää ystävääni ja bestikseni...sanoin että hän voi ottaa seuralaisensa mukaan vaik tietty toivoin ettei sieltä ketään tulis....mut maalaispoika taas raahautui paikalle yhtä happamana ku aina ennenkin.....mihinkäs se ihana maalaischarmi koskaan katoais....

Noh me sitten herkkukorin ja shampanjan kanssa tähtitorninmäelle mentiin kun espa olevan näytti niin täynnä ihmisiä että olis ihan turha ollu istumapaikkaa ees ettiä....ja niin kamalan roskaista :(( Koskakohan suomalaiset oppii siivoomaan jälkensä ettei elettäis ku jotkut maalaisporsaat ://

Mun kasvispiirakat oli taas niin suuri hitti että ne menikin heti loppuun melkein kymmenes minuutissa....ja kehuja sain kun olin aika hyvänlaatuista shampanjaa menny ostaan ;))) kerranhan sitä vaan vappuu juhlitaan.....innostuin siinä sit halailemaan kaikki mun ystäviä kun he niin mun herkkuja kehui....ja erityisesti mun ihanaa bestistä oikein kunnolla rutistin nyt kun hän ei enää niin rakkautensa pauloissa ole.....ja hän olikin niin vastaanottavainen että ties mitä voin taas toivoa kohta ;)))

Vähän ehkä hävettää kun olin ihan hitusen liikaa juonu siinä illan viiletessä ja maalaispoika hiljaisen murjottava oli.....niin häneltä iloisesti kysäisin että harmi että unohdin hänelle kaljaa ostaa....kun hän varmaankaan ei niin shampanjamiehiä ole....kun on juuret vähän eri suunnalta :)))) No tota viimeistä en kyl sentään sanonu ;)) Hän siinä sit sihahti mulle hampaiden välistä "Oo sä siinä vaan hiljaa" mutta en siitä sit provosoitunu kun kukaan muu ei sitä kuullu ollenkaan ;)))

Mut nyt on semmonen tunne et onni voi taas hymyillä ja kevätaurinko paistelee niin sulosesti että ties vaikka tämän ressukankin onni vois kohta kääntyy ;)))

4 kommenttia

WBoy

3.5.2009 23:11

En nyt halua olla (tarkoituksella) ilkeä, mutta minusta halvan kuohuviinin juonti ei ole kovinkaan tyylikästä? Vai mitä ihmettä tarkoitat shampanjalla?

Kai tiesit, että se Ranskan alueelta tuleva kuohuviini on suomeksi samppanja. Suomen kielitoimiston mukaan.

Ja se,että et osaa suomen kieltä, ei sekään ole mielestäni kovinkaan tyylikästä? ;)

Puuteripoika

4.5.2009 22:29

Voi kauhistus sentään......kai minun sit ihan pitää kielikurssille mennä ;)))

arkadas

11.5.2009 18:54

Hieman kuohuviini- ja samppanjatietoutta, ettei nyt ihan tietämättömäksi tarvitse (kenenkään) heittäytyä - tosin, nämä tiedothan kuuluvat jokahomon yleissivistykseen....

Kuohuviinit ovat hiilidioksidia sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja valkoisia, punaisia tai vaaleanpunaisia eli roseeviinejä. Se, miten kuplat ovat syntyneet, kertoo pitkälti kuohuviinin laadusta. Yleensä mitä pidempään prosessi kestää, sitä laadukkaampaa kuohuviiniä valmistuu. Käytetyimpiä menetelmiä on neljä.

1. Samppanjamenetelmä eli perinteinen pullokäymismenetelmä (Méthode Champenoise)

* Menetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen pullossa. Pullossa olevaan viiniin (cuvée) lisätään sokeria ja hiivaa, pullot suljetaan kruunukorkeilla ja suljetussa tilassa viini alkaa käydä uudestaan. Käynyt kuplallinen viini varastoidaan ja sen annetaan kypsyä hiivasakan kanssa kuohuviinistä riippuen 6-18 kuukautta, jona aikana sen maku syvenee. Pullot asetetaan telineisiin vaakasuoraan asentoon ja niitä tanssitetaan eli ravistellaan ylösalaisin päivittäin neljän viikon ajan. Kun hiivasakka on lopuksi kerääntynyt pullonkaulaan, pullonkaulat upotetaan suolaliuokseen ja hiivasakka jäätyy. Kun pullo avataan, sakkatulppa lentää ulos. Tämä jälkeen annostellaan sokeri, suljetaan pullo korkilla, korkin pitävyys varmistetaan rautalankasidoksella ja pullo puetaan merkille tyypilliseen asuun. Kuohuviinille tyypilliset poreet syntyvät vasta sitten, kun pullo avataan. Paineesta vapautuneena hiilihappo kerääntyy pieniksi kupliksi, jotka nousevat lasissa hitaasti poreillen ylös ja saavat aikaan kuplivan nautinnon.
* Samppanjat sekä muut laadukkaan kuohuviinit, kuten espanjalaiset cavat, valmistetaan tällä menetelmällä, mutta virallisesti samppanjamenetelmä-nimeä saavat käyttää vain samppanjat.

2. Tankkikäyminen eli Charmat-menetelmä

* Tämä yleisimmin käytetty valmistusmenetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen suurissa, jopa 200.000 litran painetiiviissä terästankeissa. Se mahdollistaa – päinvastoin kuin pullokäymisessä – lämpötilan ja valmistusprosessin jatkuvan kontrollin käymisen ja sitä seuraavan varastoinnin aikana. Kuohuviini on valmis myytäväksi jopa kolmessa viikossa.

3. Siirtomenetelmä

* Tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto, jolla saadaan aikaan melko laadukasta kuohuviiniä huomattavasti vähemmällä työllä. Viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa, josta ne tyhjennetään paineen alla tankkiin suodatettavaksi ja viimeisteltäväksi.

4. Hiilihapon lisäys

* Kuplat saadaan viiniin yksinkertaisesti pumppaamalla siihen hiilihappoa, kuten virvoitusjuomia valmistettaessa. Tuloksena on viini, joka kuohuu, mutta kuplat ovat erittäin lyhytkestoisia.

arkadas

11.5.2009 19:44

Pieni lisäys (kirjoittajan unohdus):

"Suojattu tuote

Euroopan maat ja muutamat muut maat ovat suojanneet samppanja-sanan (Champagne) tarkoittamaan vain Champagnen alueelta tulevia kuohuviinejä. "Alkuperäisellä samppanjamenetelmällä" valmistetaan kuohuviinejä muuallakin ja niiden myynninedistämisessä on käytetty samppanja-nimitystä suojauksia kunnioittamatta. Puhekielessä samppanja on virheellisesti muodostunut kuohuviinin synonyymiksi."

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Samppanja