Berliini: Kansanäänestys

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Berliinissä pidetään huhtikuun 26. päivänä kansanäänestys. Kaupunkilaiset saavat itse päättää, onko kouluissa kaikkien osallistuttava uskonnonopetukseen. Tällä hetkellä kirkkokunnat itse järjestävät uskonnonopetuksen, ja kaikille oppilaille pakollinen on etiikan kurssi luokilla 7-10.

Berliinissä 60% asukkaista ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan. Pakko-etiikka tuli kouluihin 2006, ja silloin kirkkojen edustajat esittivät huolensa, että uskonnonopetus näivettyy. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Etiikan puolustajat sanovat, että se on oppiaine, jossa keskustellaan vaikeista maailmankuvaan kuuluvista aiheista, kuten ihmisoikeuksista, aborteista, homoista, Jumalasta ja uskontojen eroista. Ja kaikki ikäluokan lapset ovat siinä mukana rriippumatta heidän uskonnollisesta taustastaan.

Muutaman vuoden kuluttua puolet koulun aloittavista lapista on lähtöisin ns. maahanmuuttajaperheistä.Tällä hetkellä n. 4000 lasta käy islamilaisen seurakunnan tarjoamassa islamin opetuksessa. Jos uskonnonopetuksen kannatajat voittavat, kaikki menevät sen jälkeen uskonnontunneille, kukin uskonnollinen suunta omiin luokkiinsa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

8 kommenttia

Jees! Saksalaisillahan on loistava malli, tuollainen Suomeenkin heti! On toki hyödyllistä että koulut opettavat uskontotieteeksi katsottavaa, mutta jumaluusopilla ei ole sijaa kouluissa. Siis tarkoitan että uskontojen yleinen esittely ja vertailu lukion yhden kurssin tapaan on jees, samoin voidaan esitellä yleisesti kristillisen valtakirkkomme historia ja miljoonat eriytyneet lonkerot, mutta siihen se jää. Tarvitaan siis tasan kaksi lukion kurssin mittaista jaksoa. Jos uskovaiset haluavat enemmän, järjestäköön opetuksen kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen kustannuksella niissä aikaraoissa, jotka koulun näistä riippumattoman työjärjestyksen ulkopuolelle jää. Sen sijaan filosofian ja etiikan kurssit tarvittaisiin ehdottomasti pakollisiksi.
Ainakin vielä silloin kun itse olin lukiossa oli filosofian kurssi pakollinen, samoin etiikka (vaikkakin uskonnon alla; kurssilla kuitenkin keskityttiin erilaisiin moraalifilosofisiin suuntauksiin siinä missä kristinuskon kantoihinkin eri kysymyksissä. Elämänkatsomustiedon etiikan opetuksesta en tiedä.)