Homojen parisuhdetasavertaisuus ei näytä saavuttavan enemmistöä Sloveniassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 3

Slovenialaiset ovat alustavien tulosten valossa hylänneet kansanäänestyksessä lisäoikeuksien myöntämisen homopareille. Esitys uudeksi perhelaiksi antaisi homopareille samat perintö- ja omaisuusoikeudet kuin aviopareilla.

Alustavien tulosten mukaan noin 56 prosenttia on äänestänyt kansanäänestyksessä homojen oikeuksia vastaan ja 44 prosenttia puolesta. Kansanäänestyksen edustavuutta heikentää huono äänestysvilkkaus, 30:n prosentin tuntumassa.

Slovenian arlamentti hyväksyi viime vuonna homoparien rekisteröinnin. Katolinen kirkko ja konservatiiviset kansalaisjärjestöt ovat keränneet 40 000 nimen adressin kaataakseen lakiuudistuksen kansanäänestyksellä.

Slovenian lakien mukaan lakiesitystä ei voida antaa parlamentin käsiteltäväksi seuraavaan vuoteen, jos se hylätään kansanäänestyksessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homojen oikeudet ovat olleet esillä yleisissä vaaleissa lähinnä vain USA:ssa, sikäläisten vaalikäytäntöjen mukaan. Sveitsiläiset äänestivät maailman ensimmäisinä homoparisuhteen rekisteröimisoikeudesta vuonna 2005. Enemmistö hyväksyi lakiuudistuksen.


3 kommenttia

Minä en yleensäkään kannata suoria kansanäänestyksiä isoistakaan asioista. Kun eletään edustuksellisessa demokratiassa, on päätöksentekoa varten erikseen vaaleilla valitut kansanedustajat, jotka ovat päätöksistään vastuussa äänestäjille seuraavissa vaaleissa.

Vielä vähemmän hyväksyn sen, että lopultakin vähin eväin pystyynpolkaistussa kansanäänestyksessä voidaan kävellä lainsäädäntökoneiston asianmukaisesti jo loihtimien päätösten yli.

Etenkin tällaisessa "arvokysymyksessä" eniten tärisevä joukko sai järjestettyä äänestyksen ja uurnille vaivautui asiaan puolin ja toisin (katolinen kirkko + arvokonservatiivit vs. glbt-ihmiset) intohimoisesti suhtautuvat. Ne, joita asia ei suuresti koskettanut, jäivät koteihinsa - josta puolestaan kielii tässä(kin) tapauksessa matala äänestysprosentti.

Minusta on yksinomaan parlamentin rooli ja työ edustaa päätöksenteossa kansaa, sellaisissakin asioissa, mihin kansan laaja mielenkiinto ei riitä.

Aika kevyissä kantimissa päätöksenteko...

Kommenttia muokattu: 26.03.2012 klo 07:02
  • 2 / 3
  • Homopallero
  • 26.3.2012, 13.19
Tiettyjen ihmisten perusoikeuksista äänestäminen antaa surullisen kuvan koko yhteiskunnasta.