Islamilaisten ja afrikkalaisten maiden ulosmarssi Geneven kokouksesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Islamilaiset ja afrikkalaiset maat marssivat ulos YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksesta Genevessä, kun alettiin käsitellä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Pakistanin mukaan islam ei salli ”haureellista käyttäytymistä”. Sen takia homoseksuaalisuutta ei voida laillistaa.

Kun viime kesänä YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi ensimmäisen päätöslauselman seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, islamilaiset ja afrikkalaiset maat torjuivat päätöslauselman.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon avasi paneelin videovistillään. Hän sanoi: ” 'To those who are lesbian, gay, bisexual or transgender, let me say, you are not alone. Your struggle for an end to violence and discrimination is a shared struggle. Any attack on you is an attack on the universal values, the United Nations and I have sworn to defend and uphold.’ (HLBT-ihmiset, ette ole yksin, pyrkimyksenne saada väkivalta ja syrjintä loppumaan on meille kaikille yhteinen, jokainen teihin kohdistuva hyökkäys on vastoin maailmanlaajuisia arvoja ja YK ja minä vannomme puolustavamme).
Yhdistynyt arabimaiden ryhmä ilmoitti, että he ovat täysin vastaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin käsitteitä. Paneelissa ruotsalainen Hans Ytterberg vertasi apartheidiin niiden maiden käytäntöjä, joisssa on erillinen lainsäädäntö homojen oikeuksista.

Afrikassa homoseskuaalisuus on yhä kiellettyä 38 maassa. Kaikkien muiden ihmisryhmien osalta yleensä sielläkin kannatetaan tasa-arvoa ja vastustetaan syrjintää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjän edustaja sanoi paneelissa, että hänen maassaan ei ole syrjintää, mutta mitään oikeuksien laajennuksia ei hyväksytä.

Youtube: afrikkalaiset ja islamilaiset poistuvat kokouksesta.
Yhteenveto paneelista englanniksi

4 kommenttia

Miksi uutinen on otsikoitu osin uskonnon ja osin maanosan mukaan? Eikö otsikko pitäisi olla islamilaisten ja afrikkalaisten kristittyjen maiden ulosmarssi...

Lisäksi noiden viimekesäisen päätöslauselman torjujien tai ainakin tyhjää äänestäneiden (ei hyväksyjien) joukossa olivat myös Venäjä ja Kiina.
Aiempia päätöslauselmia kannattaneet ja vastustaneet maat löytyvät täältä - maita, jotka ovat pidättäytyneet äänestyksestä, ei tuolta yhtä selvästi näe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_orientation_and_gender_identity_at_the_United_Nations

pyhä istuin (Vatikaanin ns. maallinen hallinto-organisaatio) on YK:n tarkkailijajäsen, vuodesta 2004 lähtien käytännössä samassa asemassa kuin YK:n varsinaiset jäsenvaltiot, paitsi että pyhällä istuimella ei ole äänestysoikeutta YK:ssa.
Emme siis virallisesti tiedä, mihin leiriin tuo taho asettuisi näissä asioissa YK:n toiminnassa ja äänestys-päätöksissä, eli kuuluisiko se hlbt-ihmisten tasaveroisia ihmisoikeuksia kannattavien maiden joukkoon, vaiko enempi tuohon islamisti/afrikkalaiskristittyyn leiriin. Harmi kun pyhä istuin päästetään helpolla tälläisissä tärkeissä kysymyksissä.

Yli 90%sti islaminuskoisista maistahan ainakin Turkissa (jo vuodesta 1858 vs Suomen 1971), Jordaniassa ja tämän vuoden Euroviisu-maa Azerbaidzanissa ei-heterous ei ole maan virallisten lakien mukaan laitonta, eikä rangaistavaa.

Muutamia uutisia aiheesta

http://www.guardian.co.uk/world/2012/mar/07/muslim-african-nations-un-gay-rights

Kommenttia muokattu: 08.03.2012 klo 00:41
Mitkä maat marssivat ulos istunnosta? Onko jossain virallista tai epävirallista listaa? Esim. Afrikan maista kaikki eivät ulos marssineet; arabimaat ilmeisesti kaikki?