USA: Esivaaleissa supertiistai – Santorum haluaa mitätöidä Kalifornian homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Huomenna 6.3.2012 on kuuluisa supertiistai. Kymmenessä osavaltiossa järjestetään republikaanien esivaalit. Mitt Romney on ollut hienoisessa johdossa, joten on mielenkiintoista, miten kilpakumppani Rick Santorum menestyy.

Santorum kertoi viime viikon lopulla NBC Newsin haastatelussa, että jos hänestä tulee presidentti, kaikki naimisissa olevat homo- ja lesboparit saavat takaisin naimattomuuden. Santorumin mukaan USAssa ei voi olla 50 erilaista avioliittolakia. On saatava yksi kattava avioliitolaki.

Santorumin lupaukset ovat saaneet uutta uskoa ja vipinää konservatiivisiin äänestäjiin, vaikka kaikki muutkin ehdokkaat suhtautuvat homoavioliittoihin torjuvasti. Mitt Romney oli Massachusettsissa kuvernöörinä vuonna 2003, kun siellä Korkein oikeus myöntyi antamaan homopareille avioliittoluvan. Nyt puuhataan kansanäänestystä, mutta Romney on luvannut jättää jo solmitut liitot rauhaan. Myös toinen ehdokas, Newt Gingrich haluaa kansanäänestyksen, mutta se ei voi olla taannehtiva. Kolmas ehdokas Ron Paul vastaustaa homoavioliittoja, mutta hän ei halua liittovaltion puuttuvan asiaan – ei siis mitään liittovaltion tukia homo- ja lesbopareille eikä liittovaltio saa sotkeutua osavaltion päätöksiin, kuten nyt on käymässä Kaliforniassa.

Olisi mielenkiintoinen tilanne, jos liittovaltio pakottaisi kaikki avioliitossa olevat homo- ja lesboparit eroamaan. Superkonservatiivinen Family Research Council on ollut innostunut Santorinin ajatuksista. Mutta jos yksilön oikeuksia kumotaan, asia menee oikeuden tulkittavaksi ja vaikutus voi olla vain tuleviin tapauksiin, ei taaksepäin. Mielipidetutkimukset osoittavat, että homoavioliittojen kannatus on kasvussa. Vasutustajat sanovat, että suosio ei suinkaan tarkoita, että sellaiset liitot olisivat oikein.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Santorum nuoleskelee tuolla kommentillaan suoraan äärioikeistoa ja uskonnollisia piirejä. Äänienkin kalasteluun homot sopivat siis vallan mainiosti.
Tyhjää suun pieksäntää Santorumilta. Tässä vaiheessa kaksi kolmesta oikeusasteesta on todennut mies- ja naisparien avioliittokiellon perustuslainvastaikseksi ja seuraavaksi maan korkein oikeus ottaa asiaan kantaa. Ensimmäisen oikeusasteen tuomari teki erinomaista työtä osapuolten asianajajien tenttaamisessa ja on hyvin vaikea nähdä mistä korkein oikeus voisi kaivaa porsaanreiän joka muuttaisi ratkaisun.