Republikaanien esivaalit: Santorum nousussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9

Äärikatolinen Rick Santorum voitti eilen kolmessa osavaltiossa, Minnesotassa, Missourissa ja Coloradossa republikaanien esivaalit. Katolisen Santorumin äänimäärät olivat 40-55 prosentin välillä. Hieman liberaalimpi Mitt Romney jäi selkeästi toiseksi äänimäärillä 17-35%.

Nyt Santorum on voittanut neljät osavaltiovaalit, Romney kolmet. Santorum on monien evankelikaalien toivekandidaatti. Hän ajaa konservatiivista yhteiskuntapolitiikkaa. Keskeisiä aiheita ovat abortti ja homopolitiikka. Santorum vastustaa raskaudenkeskeytyksiä, myös raiskauksen jälkeen. Hän aikoo myös tehdä kaikkensa estääkseen homoja saamasta lisää oikeuksia: homoille ja lesboille ei edes syrjintäsuojaa.

Vaalitilaisuudessa pari päivää sitten Santorum sanoi, että avioliitto ei ole oikeus vaan instituutio. Luonnollinen miehen ja naisen yhteenliittymä on Jumalan luoma. Homoliitot ovat yhteiskunnalle hyödyttömiä, koska niistä ei synny lapsia.

Kilpa tiivistyy maalikuun 6. päivänä, kun esivaalit on yhtaikaa kymmenessä osavaltiossa. Edelleen uskotaan, että liberaalimmalla Mitt Romneylla on hyvä mahdollisuudet kärkeen. Eilinen vaali ei kahdessa osavaltiossa ollut varsinainen vaali sanan perinteisessä merkityksessä, vaan suuri republikaanien vaalikokous, jossa äänestettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9 kommenttia

Tuo Minnesota oli aikamoinen yllätys. Kyseinen osavaltio kun on aika lailla skandinaavisten siirtolaisten asuttama (koko kirjo; Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) ja siten hyvin luterilainen. Katolisen äänestäminen on outoa.
Minnesotan suomalaiset ovat taas aina olleet hyvin vasemmalle kallellaan.
Kyllä ihmettä pittää...

P.S. Ai niin, nämähän olivat Republikaanien esivaalit. Ehkä demokraatteja on silti enemmän.
Tämä on kiinnostava yksityiskohta. Minnesotassa ei käsittääkseni kuitenkaan ollut varsinaista vaalia (primary), vaan puoluekokous (caucus), jossa valinta tehtiin. Ilmeisesti mainontakin kohdistettiin vaalikokouksen osanottajiin.

Korjatkaa, jos olen väärässä. Systeemi on monimutkainen ja eri osavaltioissa toimitaan eri tavoin.