Kanadan hallitus rajaamassa tasa-arvoiset avioliitot vain maan asukkaille?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Kanadan konservatiivihallitusta arvostellaan yrityksestä mitätöidä maassa vihillä käyneiden ulkomaalaisten samasukupuolisten parien avioliitot. Keskustelu on syntynyt kanadalaisviranomaisten tulkittua niin, että maassa vihittyjen ulkomaalaisten liitot eivät ole päteviä, jos avioliittolaki ei ole tasa-arvoinen vihittyjen kotimaassa tai –maissa. Asiaryhmä tuli esille, kun Torontossa 2005 vihityt britti ja amerikkalainen hakivat eroa Kanadassa ja saivat kuulla, etteivät he olleetkaan naimisissa.

Johtavan oppositiopuolueen New Democrats –puolueen kansanedustaja Olivia Chow (elokuussa kuolleen demarijohtaja Jack Laytonin leski) sanoi Kanadan olleen ”toivon majakka” homo- ja lesbopareille, mutta nyt maa on joutunutkin naurunalaiseksi. Kanadan liberaalien väliaikaisjohtaja Bob Rae sanoi, että pääministeri Harperin hallituksen ahdas lain tulkinta osoittaa, että hallitus aikoo vaivihkaa ottaa pois HLBT-oikeuksia ja kanadalaisten tulisi nyt saada tietää neokonservatiivien hyökkäävän oikeuksia vastaan.

Pääministeri Stephen Harper vakuutti kuitenkin, ettei hallituksella ole aikomuksia avata tai uudelleen avata homoliittokeskustelua. Tultuaan valtaan 2006 konservatiivit äänestyttivät parlamentissa siitä, tulisiko vuoden 2004 avioliittolaki käsitellä uudelleen, mutta päätös oli kielteinen. Harper on kuitenkin eri ratkaisuissa osoittanut HLBT-tasa-arvon kannalta kielteistä asennetta.

Kanadalla on laajan maahanmuutto-ohjelmansa puitteissa lukuisa oleskelulupa-luokkia ulkomaalaisille. Työluvalla maassa oleskelevat eivät ole maahanmuuttajia, mutta heillä on väliaikainen oleskelulupa sosiaaliturvanumeroineen. Varsinaisten maahanmuuttajien tulee täyttää siirtolaisten kriteerit ja pysyvä oleskelulupa myönnetään jo ennen Kanadaan saapumista. Monet pysyvän luvan saaneista eivät hae kansalaisuutta. Pysyvän oleskeluluvan voi saada myös ”ostamalla” eli sijoittamalla tai perustamalla yrityksen Kanadaan.

Nyt ilmi tullut avioliittojen laillisuusongelma koskee vain matkailijoita, jotka ovat tulleet Kanadaan vain laillistamaan suhteensa. Jos ulkomaalaisella on status (maahanmuuttoviranomaisten termi) Kanadassa, avioliiton pätevyyttä ei kiistetä, vaikka ulkomaalaisen toinen (tai entinen) kotimaa ei tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä hyväksyisikään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kanadassa on voimassa laki, jonka mukaan ulkomaalaisen on pitänyt asua Kanadassa vuoden ennen kuin aiemmasta avioliitosta voidaan hakea eroa. Kansanedustaja Chow sanoi, että tuo määräys voitaisiin helposti poistaa liittovaltion avioerolaista.

Uutinen The Star -lehden nettisivuilla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!