Haiderin muisto elää yhä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Itävallassa on loppukesällä ollut jälleen Haider-kuumetta. On etsitty salaisia miljoonia ja kyselty, mistä miljoonat ovat peräisin. Ehkä Saddam Husseinilta tai Libyan Gaddaffilta. On löytynyt mystinen päiväkirja.

Kärntenin asukkaat yhä palvovat Haideria, vaikka suosittu poliitikko kuoli jo 2008 kotimatkalla homobaarista. Itävallan korkein silta sai Haiderin nimen, onnettomuuspaikalla on muistokivi ja turistivirta, ja oma museokin on perustettu. Siellä näkee hänen työpöytänsä, keinuhevosensa ja urheilujalkineet.

Samaan aikaan kysellään: onko hän ollut talousrikollinen. Profil-lehti kertoi elokuun alussa, että Haiderilla oli miljoonaomaisuus. Salaisilla tileillä Liechtensteinissa on ollut kuulemma 45 miljoonaa. Eilen Helsingin Sanomat kertoi Haiderista ja Hypo Alpe Adria –pankkiskandaalista.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/J%C3%B6rg+Haiderin+nimi+py%C3%B6rii+suuressa+pankkiskandaalissa/1135261060016


Haiderin miljoonien alkuperä on epäselvä. Onko raha peräisin jommalta kummalta diktaattorilta, Libyan Gaddafilta tai Irakin Saddam Husseinilta. Valhetta, sanovat Haiderin kannattajat. Miksi Haiderilla olisi näihin diktaattoreihin suhde? Kun Haider kävi Bagdadissa, hän keskittyi lasten surkeaan tilanteeseen. Epäselvä todistusaineisto jostain rahoista on löytynyt Haiderin uskotun miehen, Walter Meischbergerin huvilasta. Salainen päiväkirja löytyi helmikuussa. Päiväkirjoista (niitä on julkaistu mm. Spiegelissä) käy ilmi, että Haider olisi käynyt tapaamassa mm. Husseinia ja saanut hoitaakseen tämän pankkitilit. Haiderin Irak-matkoista on tiedetty ennenkin, mutta se on nyt mahdollisesti paljastunut, että kyseessä ehkä olivat taloudelliset motiivit. Päiväkirjamerkinnät tehnyt Haiderin uskottu mies torjuu kaikki epäilyt. Hän oli tehnyt päiväkirjamerkintöjä vain mahdollisiin kuulusteluihin valmistautuakseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Nämä tiedot Haiderin omaisuudesta ovat alkaneet paljastua, kun on tutkittu Hypo Group Alpe Adrian asioita. Elokuussa Liechtensteinista löytyi Haiderin omaisuutta kahdestatoista postilaatikkofirmasta. Siellä oli piilossa viisi miljoonaa euroa. Haiderin "oikea" leski ei ole tiennyt mitään tileistä. Siitäkään ei oikein tiedetä, olivatko kaikki rahat tarkoitettu puoluetyöhön vain Haiderille itselleen. Haider omisti mm. 1600 hehtaaria metsää.

Haiderin läheisin Stefan Petzner leimasi alkusyksystä kaikki tutkimukset Haiderin ympärillä pahantahtoisiksi yrityksiksi mustamaalata puolueen entinen johtaja. Petzner kuvasi suhdettaan Haideriin heti tämän kuoleman jälkeen: "Enemmän kuin ystävyys".

2 kommenttia

Kun Stefan tiesi asioista paremmin kuin vaimo niin oliko hän enemmän kuin vaimo?

Toimitukselle huomautus, että juttujen juorupitoisuus alkaa olla kohdallaan. Saisiko vielä värikuvia?
Jutun pääasiallisena lähteenä on ollut Spiegel-lehti. Juoruja vai ei?