YK ei tunnustanut homojen oikeuksien puolesta taistelevaa kansalaisjärjestöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Yhdistyneiden kansakuntien komissio, joka päättää mitkä kansalaisjärjestöt voivat toimia YK:n asiantuntijoina, jätti torstaina äänestämättä Kansainvälisen homojen ja lesbojen ihmisoikeusjärjestön IGLHRC hakemuksesta saada tämä asema.

IGLHRC haki kolme vuotta sitten asiantuntija-asemaa YK:n talous- ja sosiaalivalikunnassa (ECOSOC) kansainvälisenä kansalaisjärjestönä ja järjestönä, joka keskittyy suojelemaan homojen ja lesbojen oikeuksia ympäri maapallon.
Homojen oikeuksia kannattavien länsimaiden diplomaatit valittivat, että Egypti ja muut kehitysmaat, joita ihmioikeusjärjestöt ovat syyttäneet homojen ja lesbojen syrjimisestä, saivat aikaan sen, ettei komissio päässyt äänestämään IGLHRC:n asemasta. Järjestön asema jäi näin roikkumaan ilmaan.

New Yorkissa päämajaansa pitävän IGLHRC:n johtaja Alan Johnson sanoi järjestönsä tuntevan itsensä petetyksi tapahtuman johdosta. Johnsonin mukaan kyseessä oli selvä syrjintä, koska järjestö puolustaa homojen, lesbojen, transsukupuolisten ja biseksuaalien oikeuksia ympäri maailman.

YK:n kansalaisjärjestökomissiossa on 19 jäsentä, mm. Yhdysvallat, Englanti, Egypti, Sudan, Qatar, Pakistan ja Kiina.

Yhdysvaltain valtuuskunta puolusti järjestön (www.iglhrc.org) tekemää työtä sen taistellessa sukupuoliseen syrjintään ja seksuaaliseen identiteettiin perustuvaa syrjintää vastaan. Se lisäsi järjestön antaneen arvokkaan osansa HIV/aids-tutkimukseen. Erään toisen länsimaisen diplomaatin mukaan järjestö täyttää kaikki kriteerit virallisen aseman saamiseksi YK:ssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Englannin valtuuskunta antoi julkilausuman, jossa se ilmaisi syvän pettymyksensä siitä, että komissio torjui Yhdysvaltain ehdotuksen käsitellä IGLHRC:n hakemusta. Englantilaisten mukaan ehdotuksen olla käsittelemättä järjestön hakemusta oli tehnyt Egypti Afrikan valtioiden nimissä. Tämä puhdas syrjintä on vastoin Yhdistyneiden kansakuntien, Talous- ja sosiaalivaliokunnan ja kansalaisjärjestökomission periaatteita vastaan.

Erään valtuutetun mukaan Yhdysvallat ja Euroopan valtiot aikovat painostaa Talous- ja sosiaalivalikountaa toimimaan itse ryhmän valtuuttamiseksi. Tällä menetelmällä olisi paremmat menestymisen mahdollisuudet kuin komission kautta yrittäminen.

ABC (Espanja)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!