Biaudet erivapaudella vähemmistövaltuutetuksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Vähemmistövaltuutettu valvoo, että etnisestä alkuperästä huolimatta ihmiset saavat tasa-arvoisen kohtelun. Valtioneuvosto valitsi uudeksi vähemmistövaltuutetuksi Rkp:n Eva Biaudetin. Hänelle myönnettiin erivapaus, koska häneltä puuttui ylempi korkeakoulututkinto. Jotkut muista hakijoista ovat olleet närkästyneitä. Helsingin Sanomat kirjoitti asiasta siihen sävyyn, että ollaan tekemisissä poliittisten virkanimitysten kanssa. Poliittisia virkanimityksiä on viime aikoina ollut roppakaupalla.

Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen puolusteli nimitystä. Hän sanoi, että Biaudet oli ehdottomasti vahvin hakija. Hän on ollut mm. Etyjin ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana. Jotkut kuitenkin sanovat, että syrjintäviranomaiseksi valitaan henkilö syrjintäsäädöksiä rikkoen, poikkeusmenettelyllä.


Yhdenvertaisuuslainsäädäntö muuttumassa


Eva Biaudet nimitettiin viideksi vuodeksi. Hän ei käsittele seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia syrjintäasioita, koska ne eivät kuulu hänen toimenkuvaansa. HLBTI-ihmiset ovat tietenkin ihmeissään tällaisesta vähemmistövaltuutetun toimenkuvasta.

Yhdenvertaisuuslainsäädäntöä ollaan juuri muuttamassa. Joulukuussa työryhmä julkaisi mietintönsä uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Mietintö on nyt lausuntokierroksella. Vanha laki ei kohtele kaikkea syrjintää samalla tavalla. Suuri osa säännöksistä on koskenut etniseen alkuperään liittyvää syrjintää. Uudessa laissa kaikki syrjintäperusteet asetettaisiin samalle viivalle. Nykyinen vähemmistövaltuutetun virka korvattaisiin yhdenvertaisuusvaltuutetun viralla ja valtuutetun toimivalta laajennettaisiin koskemaan kaikkia yhdenvertaisuuslain kattamia syrjintäperusteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seta kiinnitti lausunnossaan vuonna 2008 huomiota siihen, että Ruotsisssa on erityinen seksuaalivähemmistövaltuutetun toimisto (www.homo.se). Toimistossa työskentelee valtuutetun lisäksi 11 henkilöä.

Eva Biaudetin virkakauden aikana todennäköisesti uusi yhdenvertaisuuslaki saadaan voimaan. Silloin nähdään, jatkaako Biaudet yhdenvertaisuusvaltuutettuna.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!