Pohjois-Irlanti: Rekisteröidyn parisuhteen muuttamiseen avioliitoksi ei ole keinoa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kun Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevien avioliittojen solmiminen tulee alkuvuodesta 2020 mahdolliseksi, ei aiemmin rekisteröityä parisuhdetta voikaan suoraan muuttaa avioliitoksi.

Asiasta kertoo BBC.

Myöskään eroaminen rekisteröidystä parisuhteesta ja sen jälkeinen avioliiton solmiminen ei tule kyseeseen, sillä eroprosessi on hidas ja hankala. 

Pohjois-Irlannin hallitus on ilmoittanut, että se alkaa selvittää mahdollisuutta, miten rekisteröidyn parisuhteen voisi muuttaa avioliitoksi ilmoitusmenettelyllä. Pohjois-Irlannissa yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden puolesta kampanjoineet aikovat viedä asiaa eteenpäin oikeusteitse, jotta käytäntö olisi olemassa, kun avioliittomahdollisuus Pohjois-Irlannissa aukeaa.

Kun samaa sukupuolta olevien parisuhteet tulivat voimaan Englannissa ja Walesissa vuonna 2014, säädettiin samalla prosessi, jonka mukaisesti rekisteröidyt parisuhteet oli mahdollista muuttaa avioliitoksi täyttämällä lomake ja maksamalla 56 punnan maksu. Tällaista mahdollisuutta ei ole toistaiseksi Pohjois-Irlannissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pohjois-Irlannin tilastokeskuksen mukaan runsas 1 200 samaa sukupuolta olevaa paria on rekisteröinyt suhteensa vuoden 2005 jälkeen, jolloin parisuhteiden rekisteröiminen tuli mahdolliseksi.

Lontoo päätti Pohjois-Irlannin lakimuutoksesta

Pohjois-Irlannin yhdenvertainen avioliittolainsäädäntö tuli voimaan lokakuussa. Avioliittolain muutosten valmisteluihin on aikaa 13. tammikuuta asti. Koska avioliittoaikeista on kerrottava neljä viikkoa ennen avioitumista, päästään ensimmäisiä samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmimaan helmikuun alkupuolella, juuri ennen ystävänpäivää.

Ison-Britannian parlamentti äänesti heinäkuussa 2019 Pohjois-Irlannin tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Pohjois-Irlanti on ollut ilman toimivaa aluehallintoa lähes kolmen vuoden ajan, kun puolueet eivät onnistuneet sopimaan vallanjaosta. Yhdistyneen kuningaskunnan Lontoossa sijaitseva hallinto otti siksi Pohjois-Irlannin asioita suoraan ohjaukseensa. Paikallinen parlamentti ei saanut pysäytettyä Lontoossa kesällä päätettyjä lakimuutoksia lokakuussa, määräaikaan mennessä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!