Tiedeykkönen ajankohtaisti homotietouden

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Talviolympialaisten luomaan kysyntään viitaten Yle radio 1:n Tiedeykkönen tarjosi tiedon ajantasaistamisen homoseksuaalisuudesta. Ohjelmassa kuultiin myös äänite aiheen käsittelystä 70-luvun alussa. Tuoreinta sisältöä oli viittaus A-P Liukkoseen esimerkkinä siitä, etteivät homomiehet välttämättä pieniä ole.

Pasi Toiviaisen 4.2.2014 juontaman ohjelman keskeinen haastateltava oli yliopistonlehtori Juhani E Lehto. Hän totesi homoseksuaalisuuden näyttävän periytyvän, mutta homogeenia ei ole löydetty ja tuskin löydetäänkään, vaan todellisuudessa kyse on ns epimarkkereiden vaikutuksesta.

Vielä muutama vuosikymmen sitten yleisesti tarjottu käsitys varhaislapsuuden ihmissuhteiden vaikutuksesta torjuttiin nykytiedon valossa kokonaan. Ympäristötekijät kuitenkin vaikuttavat, ei ympäristö nykyisenä laajana käsitteenä, vaan sikiön lähiympäristö eli äidin kohdun olosuhteet.

Ohjelmassa saavutettua päivittäisilmettä tukivat ajankohtaiset kytkennät. Väite homomiesten pienikokoisuudesta torjuttiin myös viittauksella A-P Liukkoseen.

Vaikka ohjelmatiedoissa korostettiin aiheen käsittelyä vain luonnontieteiden kannalta, lähetyksen kattavuus on laajempi. Kristinuskon kerrottiin alkuvaiheessaan olleen varsin suvaitsevainen ja kielteisyys syntyi vasta 1500-luvulta lähtien.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

50-luvulla keskenmenoaltteille äidille annettu hormonihoito oli johtanut siihen, että lähes puolet syntyneistä tyttövauvoista kasvoi lesboiksi. Hormoni oli ollut synteettistä ja mennyt istukan läpi.

Homouden runsaampi esiintyminen joissakin suvuissa kerrottiin nähdyn mm siinä valossa, että suvun syntyvyys on kuitenkin ollut suurempi ja yksinäisiä miehiä on tarvittu turvaverkkona eli homous on sukuja hyödyttänyt. Homouden siirtyminen äidin kautta on nähty siinä, että homon eno tai enot usein ovat hekin homoja.

70-luvun äänitteessä Ajankohtaisesta kakkosesta puhui aikansa lääketieteen edustaja. Hän totesi homojen hoitomotivaation puuttuvan ja siten hoitojen harvoin onnistuvan, koska homoja itseään heidän elämäntilanteesta ei haittaa. Haastatellun nimeä ei kerrottu.

Aiheepiiriä syvällisesti tuntevat "tasa-arvoammattilaiset" voivat pitää tällaista perusasioista lähtevää ohjelmaa jopa tarpeettomana. Mutta laajalle ja nyt juuri aiheesta kiinnostuneelle yleisölle ohjelma epäilemättä tarjoaa arvokasta tietoa.

Ohjelman mukaan homojen muuttumista heteroiksi harvoin tapahtuu, mutta monet heterot kasvavat homoiksi, vaikka ovat sitä ennen jo ehtineet aloittaa elämän heteroina.

Liitteenä olevassa linkissä ohjelman äänitiedostoon oli tämän jutun julkaisuaikana vikaa. Päivitämme linkin vian korjaannuttua. Muut linkit vievät esittelyihin kirjasta, jonka tekoon Juhani E Lehto osallistui muutama vuosi sitten.

Kirjan julkistamistilaisuus 2010 palvelussamme
Juhani E Lehdon kirjan esittely palvelussamme 2010
Tiedeykkönen 4.2.14

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!