Kansainvälinen naistenpäivä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Kansainvälisen naistenpäivän historia juontaa taaksepäin kamppailuihin, joita Amerikassa käytiin jo 1800-luvulla naistyöntekijöiden parempien työ- ja elinolosuhteiden hyväksi. Maaliskuun 8. päivänä 1857 tekstiilityöntekijät New Yorkissa pitivät lakon. Myös Massachusetsin Lyonissa kutojat ja tehdastyöläiset olivat lakossa 8. maaliskuuta 1860. Joidenkin lähteiden mukaan naistenpäivän taustana olivat suuret lakot ja mielenosoitukset tupakka- ja tekstiilityöntekijöiden joukoissa New Yorkissa 8. maaliskuuta 1908. Syntyipä kansainvälinen naistenpäivä mistä tahansa tapahtumista, taustalla ovat ainakin nämä työväenliikkeen taistelut, joissa naiset pyrkivät suurempaan tasa-arvoon.

Elokuussa 1910 kansainvälinen sosialistinen naistenkonferenssi päätti Kööpenhaminassa perustaa "taistelupäivän" naisille. Aloitteentekijänä oli sosiaalidemokraatti ja myöhemmin kommunisti Clara Zetkin.

Naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 19. maaliskuuta 1911 Tanskassa, Saksassa, Itävallassa. Sveitsissä ja USAssa. Päätavoitteena oli naisten äänioikeus. Vuonna 1912 tulivat mukaan naiset Ranskassa, Hollannissa ja Sveitsissä. 1913 mukaan tuli myös Venäjä, jonka osana Suomi silloin oli.

Natsiaikana naistenpäivän viettäminen tukahdutettiin Keski-Euroopassa. Toisen maailmansodan jälkeen naistenpäivä omittiin kommunistisena juhlapäivänä itäblokin maihin. Vasta 1970-luvulla naisliike herätti naistenpäivän henkiin laajemminkin. Vuonna 1975 oli YK:n naistenvuosi, ja silloin päivä merkittiin kalentereihin.

Vuosittain toistuu sama ihmettely: miksei meillä ole miestenpäivää? Neuvostoliitossa miestenpäiväksi oli valittu Puna-armeijan päivä 23. helmikuuta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

(Lähteet: queer-news.at ja wikipedia)


Miksi sateenkaarikansan sivuilla huomioidaan naistenpäivä? Eikö äitienpäivä riittäisi? Monissa maissa HLBTI-ihmiset ovat mukana naistenpäivän vietossa. Ruotsissa mm. Luulajassa on tänään paneelikeskustelu lesbojen elämäntilanteesta ja Tukholmassa Golden Ladies Cafe juhlii naistenpäivää. Södertäljessä Eva Dahlgrenilla on esitys: Ingen är som jag.

Muuallakin Euroopassa HLBTIQ-järjestöt ja toimijat järjestävät yksittäisiä naistenpäivän tapahtumia, mutta kovin laajaa se ei ole. Helsingissä Transtukipisteellä on oma tapahtuma. Viime vuonna vastaavan tapahtuman puheet välitettiin ranneliikkeessä. Saa nähdä, saadaanko tapahtuma kuulla myös tänä vuonna.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!