Itävallan presidentinvaali: Van der Bellen voitti vapauspuolueen Hoferin selvin numeroin (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Havainnoija
  • 6.12.2016 16:17
Lopullinen tulos 53,79 - 46,21

Nyt kun postiäänet on laskettu myös Tirolissa, sisäministeri tiedotti, että Alexander Van der Bellen sai 53,79 prosenttia äänistä, uusnatsien Norbert Hofer 46,21. Äänestysprosentti oli 74,21 eli melko korkea. Itävallassa on 9 osavaltiota, joista vain kolmessa (Burgenland, Kärnten ja Steiermark) Hofer sai enemmän ääniä kuin Van der Bellen. Selvitysten mukaan Van der Bellenin menestykseen vaikutti mm. nuorten äänestäjien ja maaseudun maltillisen oikeiston tuki.

Liittopresidentin valtaoikeuksista
Itävalta määritellään parlamentaaris-presidenttivaltaiseksi tasavallaksi, koska presidentillä on mm. 10 valtaoikeutta, joita esimerkiksi Suomen presidentillä ei ole. Niihin kuuluvat mm. hallituksen muodostajan valitseminen ja nimittäminen liittokansleriksi (vastaa pääministeriä), parlamentin hajottaminen hallituksen pyynnöstä ja monta muuta oikeutta, joista ehkä joskus myöhemmin. Jos oikein muistan, Van der Bellen ilmoitti, että jos seuraavissa parlamenttivaaleissa Hoferin edustama uusnatsipuolue FPÖ saa eniten ääniä, hän ei kuitenkaan tule valitsemaan sen johtajaa hallituksen muodostajaksi ja liittokansleriksi.
http://orf.at/stories/2369929/2369928/
Uusnatsipuolue FPÖ:n edustajien, aktiivien ja kannattajien sekoiluista ja oikeusjutuista voi kirjoittaa myöhemmin, jos saan aikaiseksi. Tällä hetkellä mm. Itävallan viestintävirasto hakee oikeudelta FPÖ:n presidenttiehdokkaan Norbert Hoferin ja puolueen puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen syyttämissuojan kumoamista, koska heidän katsotaan rikkoneen viestintälakia käyttäessään vaaliluetteloiden henkilötietoja äänestäjille suunnatuissa massapostituksissaan.
------
Van der Bellen on saanut onnitteluja kymmeniltä valtionpäämiehiltä ja muilta poliitikoilta. Vihreiden pj Ville Niinistö kirjoitti onnittelusähkeessään, että ”tämän tuloksen antama toivo on tärkeää tänä vuonna, jona ihmisyys, avoimuus, solidaarisuus, demokratia ja oikeusvaltio ovat olleet testissä. Se antaa uskoa siihen, että Eurooppa kykenee yhdessä ratkomaan edessämme olevia haasteita nojaamalla ihmisyyteen ja yhteistyöhön”.

Kommenttia muokattu: 06.12.2016 klo 21:33