Asenteet avioliittoon polarisoituvat evl-kirkossa (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Jorma Hentilä
  • 20.5.2016 2:02
Ruotsin ja Norjan kirkkojen lisäksi myös Islannin ja Tanskan kirkot vihkivät sateenkaaripareja. Tanskan kirkko on valtiokirkko, joten se seuraa sekulaaria lainsäädäntöä.

Pappi toimii avioliittoon vihkiessään valtion virkamiehenä. Jos naisparin tai miesparin juridiset vihkimisedellytykset täyttyvät - avioliiton esteiden selvittäminen on suoritettu ja ovat kirkon jäseniä -, papin suorittama vihkitoimitus on juridisesti pätevä. Urpo Kangas ja eräät muut juristit ovat tämän todenneet.

Pappi rikkoo kuitenkin kirkon järjestystä toimiessaan vastoin kirkkokäsikirjan määräyksiä. Varmaa on, että näin toimivasta papista valitetaan tuomiokapituliin, joka joutuu päättämään mahdollisesta rangaistuksesta.

Vihkimisoikeudesta luopuminen on päästä kirkkoa kiipelistä. Kirkko joutuu ottamaan kantaa siihen, siunaako se matraatissa vihityn sateenkaariavioliiton. Niin päätös vihkimisestä kuin siunaamisestakin vaatii kirkolliskokouksen 3/4 osan enemmistön.

Jos jotakin uskaltaa veikkailla, niin tapausten kulku saattaa olla se, että "kurittomien" pappien suorittamat vihkimiset pakottavat kirkon
etsimään ratkaisun, joka mahdollistaa sateenkaariparien vihkimisen, mutta antaa yksittäiselle papille luvan kieltäytyä toimituksesta. - Tämä on Norjan kirkon hyväksymä käytäntö.i
No ainakaan kirkolla ei tule olla mitään yhteyttä valtioon jatkossa, jos haluavat jatkaa syrjintäänsä. Kirkko ja valtio eroon tai kirkko totelkoon valtion tahtoa kirjaimellisesti.

Niin simppeliä se on.
  • 3 / 3
  • jnsto
  • 21.5.2016 0:43
Viitaten Jorma Hentilän kannunvalantaan, Kanadan liberaalimpi lut kirkko (ELCIC) antoi seurakunnille vapauden olla vihkimättä samasukupuolisia pareja. Päätös oli lähinnä taloudellinen, jotta seurakunnat (mm suomenkieliset) eivät eroasi kirkosta.