Miksi Venäjällä mennään eri suuntaan kuin läntisessä Euroopassa? (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Pete
  • 13.10.2015 14:13
Jo 1700 -luvulta lähtienhän on ollut "kaksi Venäjää": Novgorodin perillisenä melko länsimaistunut ja maallistunut "Pieterin Venäjä" ja mongolivalloittajien hallintotavan omaksunut ja pajareiden perinteitä ylläpitävä "Moskovan Venäjä".
Toisessa kotikaupungissani, Lappeenrannassa, asuu paljon Pietarista sinne muuttaneita. Lähes poikkeuksetta he ovat sitä mieltä, että jos mentaliteetilla määriteltäisiin, Pietarin alue olisi "suomalainen" verrattuna Moskovaan.
  • 2 / 3
  • human
  • 16.10.2015 0:21
Pete, tuo Moskovan Venäjä ei voinut omaksua hallintotapoja mongoleilta ainakaan uskonnon suhteen, sillä mongoleille uskonnoilla ei ollut niin merkitystä ja mongolit sietivät hyvin muitakin uskontoja, kunhan mongolivallan alamaiset vain sopeutuivat mongolien hallintoon.
Mongolien oma uskonto on tietynlainen luonnonuskonto.

Mongolien hoviinhan marssivat aikoinaan vatikaanin lähettiläät ja siellä oli muidenkin uskomusten edustajat ruinaamassa, jopa vaatimassa (etenkin vatikaani) mongolihallitsijaa kääntymään omaan uskomukseensa.

Mongolien suurkaani laittoi eri uskontokuntien ruinaajat väittelemään keskeneään, kuunteli sitä päivä, toisenkin, mutta kyllästyi sitten uskomusten väittelijöitten touhuun ja lähetti heidät matkoihinsa.

- - -

vaeltajan jutussa on perää paljonkin Venäjän osalta, mutta uskonnosta irtautuminen jutussa Länsimaiden osalta kaunistellaan. Vasta esim. Ranskan osalta 1790-luvun valistusajan Suuri vallankumous erotti uskontoa valtiosta - siihen asti Ranskankin laeissa oli ns. hömppä-kristillisyys-peräisiä lakeja, mm. kuolemantuomio homoille ja Ranskassahan vielä 1750 poltettiin elävältä homo-miespari.

Samoin Englannissahan oli pakanallis-paholais-raamattu-uskomuksen ja umpikristityn martti lutherin homovihan syistä 1800-luvulle asti kuolemantuomioitakin homorakastelusta. Sekä naisten asema oli epädemokratisoitu Englannissa, kuten muuallakin Länsimaissa aina 1900-luvun alkuun asti. julistihan uskonlikaaja martti luther että naisten paikka oli kristinuskomuksessa kotona, tekemässä lapsia ja hoitamssa kotia, kun taas yhteiskuntaelämä kuului miehille.
Vaikka katolisuus osaltaan oli sekin naisille paha, luther pahensi naisten tilannetta, koska katolisuudessa naisista osa oli saattanut päästä nunnaluostareissa opiskelemaan, mutta luther opissaan vaati nunnaluostarit lopetettavaksi, nunnat avioitumaan ja alistumaan kotiäidin rooliin, ilman mahdollisuuksia opiskeluun tai yhteiskuntavaikuttamiseen.

Yliopistoissa oli hömpällä, epä-tiede teologialla jopa tiedekuntiakin ja on ihme kyllä edelleenkin ja kristinuskomuksella oli erityisasemaa syyttä suotta muutenkin yliopistojen hallinnoissa yms.
Vielä nykyäänkin eräiden Länsi-Euroopan monarkkien pitää kuulua sikäläiseen kristinuskomukseen. Eli kristinuskomusta on ikävä kyllä tungettu sekaantumaan Länsimaissakin.

Eurooppaa, erityisesti Keski-Eurooppaahan pääsi 80 vuotta sitten riivaamaan roomalais-arjalainen ääri-kristillinen natsi-ideologia, jota hallitsivat lähinnä miehet ja jossa naisten keskeinen tehtävä oli toimia uusien natsi-pojujen tuottajina - huvittavaa onkin taas nykyään, miten natsihenkiset meilläkin syyttävät tuosta sitä katalan abrahamista isistä.

Suomenkin laeissa valitettavasti on rasitteena vielä erityisjuttuja kristinuskomukselle, vaikka meidän olisi hyvä päästä moisesta eroon ja laittaa kristinuskomus- ja muut uskomusasiat sinne minne ne kuuluvatkin, eli aatteellisen toiminnan lakeihin.

islaminuskoisista maista Turkissa 1800-luvun puolivälissä erotettiin uskonnot laeista ja mm. samalla poistettiin homorakastelun tuomiot.
(sinälläänhän koraanissa ei ole edes tuomioita homoille, muhammed ei koskaan tuominnut homoja - eli vain raamatussa, uudessakin testamentissa on vihanjulistusta ja tuomioita homoja tai ainakin bissejä, eli "naisesta mieheen vaihtajia", "miehen kanssa niin kuin naisen kanssa makaavia" - eli siis biseksuaaleja kohtaan.

vaeltajan juttu antaa värittyneen kuvan roomalaisesta oikeudestakin, sillä sen viimeisimmät versiot ovat tiettävästi Itä-Rooman lakeja ja roomalainen lakihan antoi oikeutusta vain vapaille roomalaisille, siinä erityisesti miehille, eikä niinkään naisille tai lapsille, eikä etenkään isolle osalle Rooman väestöä, eli ei-vapaille orjille. Roomahan oli yhtä kaikki, orjatalousvaltio.

Venäjällähän on pitkä, roomalaismainen, orjatalousyhteiskuntahistoria, sillä Venäjällä maaorjuus jatkui pitkälle 1800-lukua. Siellä oli siis samantapainen yhteiskunta, kuin antiikin Roomassa, vapaine kansalaisineen ja ei-vapaine maaorjineen. Koska kristinuskomus on leivottu paljolti antiikin Rooman ajan yhteiskuntakäsityksin, patriarkaalisen valta-koneiston aikana, on venäjä jämähtänyt sille tasolle merkittäviltä osin.

Länsimaisessa oikeuskäsityksessä merkittävinhän on Ranskan Suuren Vallankumouksen, valistuksen ajan oikeuskäsitysuudistus https://fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_suuri_vallankumous
joka pohjaan arvoiltaan enempi läntisen Euroopan kelttien ammoiseen oikeuskäsitykseen ja lakeihin, joissa naisilla, lapsilla, vammaisilla ja jopa biseksuaalin kanssa naimisiin joutuneilla vaimoilla oli säädetty oikeusturvaa.

Tietääkseni islaminuskomus ja koraani eivät kurista tieteen tekemistä likikään niin pahasti, kuin raamattu-uskomus teki. Siksihän nykyajanlaskun 1. vuosituhannen tieteellinen edistysasema oli nimenomaan islamilaisella maailmalla, teknologiassa, luonnontieteissä, kirjallisuudessa, lääketieteissä ja myös moniarvoisuuden osalta. Eurooppa eli 1-oikoisen jumaluskomuksen pakkopaidassa enempi.

Kommenttia muokattu: 16.10.2015 klo 01:09
  • 3 / 3
  • Pete
  • 16.10.2015 19:52
Human,

Mongolien hallintotavalla, johon juuri viittasin, ei ollut mitään tekemistä uskonnon kanssa, vaan siitä, että kaikki vähänkin poikkimieliset alamaiset a) seivästetään tai b) muuten vaan poistetaan päiviltä.

Sinä itse vasta ryhdyit koko uskontoasiaa tähän yhteyteen sössimään.

Sillä ei ole mitään tekemistä minun kommenttini "kahdesta Venäjästä" kanssa. Jos uskonnosta kiinnostaa keskustella, niin keskustele siitä sille varatussa osiossa, äläkä tule huutelemaan puskista tänne aivan muihin asioihin keskittyville palstoille.

SMO: Ole kiltti ja siirrä "Humanin" kommentti jonnekin uskontokeskustelun syövereihin.

Minä halusin vain kommentoida valtapoliittis-kultturisia aspekteja.
Uskonnosta viis.

Kommenttia muokattu: 16.10.2015 klo 19:55