Eurobarometri: Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan muuttuvat sallivammaksi (juttukommentit)

Homokielteisyyteen suuntautuneet ovat itse järjestään epävarmoja seksuaalisuudestaan, eli eivät heteroita, eivätkä homoja, eli ovat ... ja uskovaisia.

Kommenttia muokattu: 04.10.2015 klo 17:36
Mistä mielestäsi bi-trans-dragkielteiset homot ovat epävarmoja?

Miehekkyydestään?
Tjas vastaa, että ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin vastaamaan juuri tähän nyt julkaistuun haastattelututkimukseen. Olin siis yksi niistä tuhannesta suomalaisesta, jotka kertoivat kantansa tähän nimenomaiseen tutkimukseen.

Haastattelu tapahtui kotonani, jossa istuimme terassilla tarjoamani kahvikupin ääressä. Haastattelija oli ni n 35-vuotias nainen, joka suoritti tutkimuksen tablet-tietokonetta apuna käyttäen.

Osa kysymyksistä oli sellaisia, että niiden esittämisen sijasta haastattelija ojensi tablettinsa ja kehotti lukemaan vaihtoehdot niiden vaikeaselkoisuuden vuoksi.

Pari huomiota. Haastattelija "suositteli" useissa kysymyksissä vastausta; "..eli tämä voisi olla kolmonen?" - kysymyksiä oli niin paljon, että jokaisen pohtiminen veisi tuntikausia.

Toisena ja selkeänä epäkohtana koin sen, että kun 35-vuotias nainen kysyy sinulta, mitä ajattelet homoseksuaalista työtoverista, on kovin vaikea vastata että "ykkönen", joka tarkoittaa että ei missään tapauksessa halua homoa työkaveria.

Näihin tutkimuksiin voi siis huoleti suhtautua asiaan kuuluvalla kepeydellä. Asenteiden "lientymisen" voi huoleti selittää monella tavalla.
Ja riittävän ahdasmielisessä ilmapiirissä (kuplan ulkopuolella) elävä ei ilkeä vastata kymmenen, vaan valitsee turvallisen seiskan tai ehkä kutosen. Että vuoroin vieraissa.

Toki noihin selvityksiin on syytä suhtautua kriittisesti, mutta... kuten Irlanti keväällä osoitti, jalkautuvat erilaisten mielipide- ja asennekyselyjen tulokset käytäntöönkin.

Edelleen:

Mitä enemmän hlbti-väkeä elää avoimesti ja mitä enemmän omaan lähipiiriin kuuluu hlbti-ihmisiä, sitä myötämielisemmäksi suhtautuminen muuttuu.

Jokainen kaapistatulo on myrkkyä homokielteisille asenteille.
"kun 35-vuotias nainen kysyy sinulta, mitä ajattelet homoseksuaalista työtoverista, on kovin vaikea vastata että "ykkönen", joka tarkoittaa että ei missään tapauksessa halua homoa työkaveria."

Hmm...Häveliäisyys syntynee päänuppiin sosialisaation ehdollistamana. Sellainen, joka kysyttäessä häpeää esittää mielipiteensä kahden kesken (ei joukkovoiman edessä) kuulostaa olevan sisäisesti epätasapainossa mielipiteittensä suhteen.
Aika vajavainen tulkinta "yesman":lla. Asiaan saattaa katsos esimerkiksi vaikuttaa se, että joku voi olla alueellasi tietyssä asemassa, esimerkiksi merkittävä työllistäjä, jonka mielipiteellä on hiukan enemmän merkitystä kuin jees-miehillä.
Tiedä, onko tällaisen "merkittävän työllistäjän" mielipiteellä yleisesti vähääkään suurempaa merkitystä kuin kenen tahansa muun mielipitellä. Toki kovin ääreviä mielipiteitä julkisesti esittävä "merkittävä työllistäjä" saattaa aiheuttaa edustamalleen (ja mahdollisesti omistamalleen) yhtiölleen imagohaitan; hyvät työntekijät saattavat alkaa karttaa, tuotteiden kauppaamiseen saattaa tulla mutkia matkaan ja niin pois päin.

Ihan fiksua tietysti tiedostaa, että omilla sanomisilla ja teoilla saattaa olla seurauksia. Fiksuinta tosin olisi, jos tällainen "merkittävä työllistäjä" tulisi tynnyristä (kuplaan ei tarvitse siirtyä), perehtyisi asioihin, ja opettelisi hyväksymään moninaisuuden laajemmin.

Kysymys kuuluu: mikä ongelma "merkittävällä työllistäjällä" on, kun tämä haluaisi antaa vastaukseksi mainitun ykkösen?
"Asiaan saattaa katsos esimerkiksi vaikuttaa se, että joku voi olla alueellasi tietyssä asemassa, esimerkiksi merkittävä työllistäjä, jonka mielipiteellä on hiukan enemmän merkitystä kuin jees-miehillä."

Ok, eli tässä esimerkissäsi 35-vuotias haastattelijanainen on alueella merkittävä työllistäjä ja haastateltava joutuu ottamaan huomioon tämän merkkihenkilön mielipiteen?

Muutoin tulkinta tästä on, että kyseinen merkittävä työllistäjä häpeää mielipidettään 35-vuotiaan naisen edessä.

Kovasti epätasapainoiselta vaikuttaa niin tai näin.

Edit: typot.

Kommenttia muokattu: 07.10.2015 klo 18:07
Tai sitten tjas tarkoittaa, että alueellaan merkittävässä asemassa olevien henkilöiden ilmaisemat mielipiteet pitäisi tällaisissa kyselyissä laskea vähintään kymmenkertaisena, jotta tärkeiden ihmisten mielipiteet tulisivat otetuiksi lopputuloksissa huomioon niille kuuluvan painoarvon mukaisesti...