Avioliittolain muutoksen kaatuminen täysin mahdollista (juttukommentit)

Iltalehden mukaan Sipilä sanoo että lainvalmistelu etenee normaalisti.
Kaikki on aina mahdollista niin kauan kun tässä maailmankaikkeudessa on energiaa ja yksikin atomi liikkuu. Ja ehkä senkin jälkeen, mikäli multiversumin jokin toinen universumi sujauttaa näille raukoille rajoille uutta energiaa, käyttövoimaksi.

Se on tosiasia ja sen kanssa on elettävä.

Itse avioliittolain muutos on jo hyväksytty ja tasavallan presidentti on siihen pannut nimensä. Se on siis mennyt jo läpi. Vaatisi eduskunnan hyväksymää uutta lakia, jos 1.3.2017 voimaantulevaan lakiin haluttaisiin muutosta tai jos sen voimaantulon aikataulua haluttaisiin muuttaa.

Toinen asia on vielä muuttamatta olevat oheiset lait. Niitähän voidaan vetkuttaa tai yrittää vesittää. Niiden kohtalo ei kuitenkaan sinänsä vaikuta jo hyväksyttyyn lakiin. Enkä oikein jaksa uskoa, että 1.3.2017 voimaantulevaan lakiin olisi eduskunnalla riittäviä haluja kajota, senkään uhalla, että lainsäädäntöön jäisi ristiriitaisuuksia, jos oheisia lakeja ei sitä ennen sorvattaisi kuntoon.

On tietysti tärkeää pitää näitä teemoja esillä siihen asti, että lakiuudistus on toteutunut käytännössä ja sitä myöten saatu pois päiväjärjestyksestä.
  • 4 / 10
  • Ossi Halme
  • 2.6.2015 22:54
Haluan uskoa siihen, että mitään teoreettista silmänkääntötemppua ei enää yritetä. Eduskunta on lain säätänyt ja tasavallan presidentti sen vahvistanut. Tietyissä piireissä leviää väite, että tämä vaatisi kaksien valtiopäivien päätöksen eli säädettäisiin kuin perustuslaki. Ei vaadi, eikä presidentti olisi siinä tapauksessa voinut edes vahvistaakaan.

Itse asian lisäksi tällä on merkitystä yleiseen lainsäädännön luotettavuuteen ja olojen vakauteen. Oletetaan vaikka tilanne, jossa neljän vuoden välein ihan mikä tahansa laki olisi populistisella tulilinjalla. Tietysti se teoriassa näin onkin (paitsi perustuslaki, jonka muuttaminen vaatii enemmän aikaa tai 5/6 määräenemmistön). Todellisuudessa hyvin harva valtio lähtee siihen, että samoja lakeja pistetään nurin, pystyyn, nurin, pystyyn.

Jos arvata pitää, niin PS voi kollektiivisesti äänestää tyhjää tai olla pois tai tehdä melkein mitä tahansa, mutta muista hallituspuolueista ja oppositiosta tulee sitten se vaadittava 100/199 ääntä, jotta nämä liitännäislainsäädönnön kohdat saadaan viilattua kuntoon.
Kiitos jnstolle tärkeää aihetta koskevan uutisoinnin seuraamisesta. Ottaen huomioon, että pääministeri on jo oikaissut Kalevan ja Ylen johtopäätöksiltään harhaanjohtavissa uutisoinneissa olleita tietoja, olisi syytä myös Ranneliikkeen juttu oikaista. Ainakin kyseisen jutun otsikko on harhaanjohtava. Oikea tietosisältö siis on, että aviolittolakiin liittyvien muiden lakinuutosten valmistelu jatkuu normaalisti. Kuten smo aivan oikein toteaa avioliittolain muutos on jo hyväksytty ja tulee voimaan 1.3.2017.

Tämän päivän uutinen oli siis se, että tasa-arvoinen avioliittolaki oli ollut esillä työryhmätasolla hallitusneuvotteluissa, jossa se oltiin ajateltu nostaa hallituspuolueiden puheenjohtajille. Näin ei kuitenkaan tehty ja pääministerin mukaan liitännäismuutosten valmistelu jatkuu uuden hallituksen toimesta normaalisti. Oman värinsä tähän valmisteluun saattaa kylläkin aiheuttaa se, että vastuu muutosten valmistelusta kohdentunee suurilta osin perussuomalaisen oikeus- ja työministerin johtamalle hallinnon alalle. Valmisteluun on kuitenkin toimeksianto eduskunnalta, joten tästä ei pitäisi aiheutua ongelmia ottaen huomioon myös pääministerin kannanotto. Näin voin yhtyä Ossi Halmeen analyysiin liitännäismuutosten läpimenosta.
"Myöhemmin tiistaina pääministeri Sipilä vakuutti valmistelun jatkuvan, mutta viittasi joihinkin ristiriitaisuuksiin tarvittavissa lainmuutoksissa."

Tuolla "ristiriitaisuudesta" puhumiselle Sipilä varmastikin tarkoitti vain nimenomaan sitä, että, kuten viime syksynä avioliitto-lakimuutoksesta päätettäessä tiedettiin, vaatii sen voimaansaattaminen joidenkin lakien viilaamista avioliittolakiin yhteensopivaksi - eli vaativat tuota, syksyyn mennessä tehtävää lainsäädäntövalmistelutyötä.

Hallituksessahan on mukana kepusta avioliittolakimuutoksen puolesta äänestänyt Kimmo Tiilikainen.

Toki tuo kansalaisaloite Avioliittolain perumisesta on kerännyt 23 676 ääntä ja kesän uskovais-kesäkokoukset ovat edessä, joten se saattaa saada vaaditut 50 000 ääntä ... mutta, siltikään sen läpimenomahdollisuudet eivät ole varmasti hyvät, koska tasa-arvoisen avioliittolain kansansuosio on ehdoton.

Kommenttia muokattu: 02.06.2015 klo 23:30
Sipilä totesi, etteivät puheenjohtajat keskustelleet asian siirtämisestä heille, mutta Sipilä ei kiistänyt näin työryhmässä tehdyn. Hallituksen edustajien lausunnot ovat olleet vaihtelevia, myös Sipilän. Kolmen puolueen ideologisia eroja ei ole pystytty salaamaan paitsi neuvottelujen uutispimennyksen aikaan. Yleisradion uutinen oli yllättävän suora ja varmaan sävyyn kirjoitettu ja Saarikko ilmeisesti todella korostanut linjaansa olla ennustamatta, miten käy.
Pääministeri on antanut tilanteen rauhoittamiseen tähtäävän lausunnon, mutta jo useamman kerran on havaittu pääministerin puhuvan omasta puolestaan eikä välttämättä koko hallituksen puolesta uutisvirtaan antamissaan lausunnoissa. Avioliittouudistuksen tilanne on hallitusneuvottelujen aikana ollut enemmän avoinna kuin kuviteltiin. Eli en tässä nyt oikaisun paikkaa näe. Tietenkin varmaan joku tekee jatkojuttuja.

Kommenttia muokattu: 02.06.2015 klo 23:45
  • 8 / 10
  • ihmettelijä
  • 3.6.2015 0:18
Hallitus ei varmaan esitystä lain kaatamisesta tee. Välipuheita hallituspuolueitten kesken voi hyvin olla. Mahdollisuuden kaatoon antaa uusi kansalaisaloite lain vastustajilta. Jos uudella aloitteella kumotaan vanha ei voida myöskään syyttää kansalaisaloitejärjestelmän halventamisesta. Luulen että nyt syntynyt myrsky antaa uutta puhtia jo nuupahtaneelle "aito avioliitto"-kampanjalle (voi olla joidenkin tarkoituskin). Epäilen että kaikki tämä kertoo että avioliittolaista nähdään vielä uusi näytös eduskunnassa. Nyt syntynyt punavihreä oppositio vastaan konservatiivinen hallitusrintama ei lupaa hyvää, Annika Saarikon jo takinkäännöltä vaikuttanut lausunto viittaa tähän.
Kuten jo todettu, ennen avioliittolain muutoksen voimaantuloa on tehtävä lukuisia pienehköjä muutoksia avioliittolakiin sidoksissa olevaan lainsäädäntöön. Niiden tekemättä jättäminen johtaisi ristiriitoihin eri lakien välillä.

Tämän vuoksi, kun eduskunta hyväksyi loppuvuodesta 2014 tasa-arvoisen avioliittolain, niin se samalla hyväksyi lausuman, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esitystä tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä.

Muutama huomioimisen arvoinen asia:

- eduskunnan hyväksymä lausuma velvoittaa nykyistä hallitusta samalla tavoin kuin edellistäkin

- liitännäislakien muutoksien toteutuminen ei ole ehtona tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulolle

- lausuma vaatii mukauttamaan liitännäislait avioliittolain uudistuksen mukaisiksi, ei toisin päin

- aikaa (lopulta yksinkertaisten teknisten) muutosten tekemiseen on annettu riittävästi, joten aikatauluihin muutoksia sorvaava(t) ministeriö(t) ei(vät) voi vedota

- lausuman viitoittamalta tieltä poikkeaminen vaatisi eduskunnan hyväksymän uuden päätöksen
Hui, on se nyt niin kamalaa, että kaksi rakastavaista haluaa mennä naimisiin ja perustaa perheen. *sarkasmia* Kieltäkää samantien myös kehistysvammaisten kouluttaminen ja naisten äänioikeus!