Tom of Finlandin taiteessa keskeistä on myönteisyys - Arell (juttukommentit)

Touko Laaksonen tai ToF käy "koko kansan taiteilijaksi", siltä osin kuin kuva-aiheensa ei jotakuta katsojaa kammota. Ja toki Laaksonen kuuluu ryhmään "merkittävät homot". Sen sijaan hän ei kuitenkaan ole koko homokansalle ikoni (viittaako Arell myös tähän puhuessaan sateenkaariliikkeen keulakuvasta), koska töissään miehen muotti on aika kapea ja suurelle osalle (homoista) jopa tyystin vieras, esimerkiksi voimakkaassa seksuaalisuudessaan. Laaksosen kuvat miehistä puhuttelevat samastuttavasti aika rajattua ryhmää. Mutta taiteena Tom of Finlandin töistä voi ammentaa, kuten vaikkapa drag-esityksestä.
  • 2 / 10
  • SaintJudy
  • 10.9.2014 11:51
Myönteisyys...hmmm.. aika monissa sarjakuvien juonissa esitetään raiskaus? Tosin väkisinmakuun kohde lopulta haluaa lisää. Positiivisuus kuitenkin lienee aika pitkälti estottomasta ja häpeämättömästä seksuaalisuudesta.

Toukon luoma maailma ja hahmot ovat nykyään nykyään aika camp, siinä missä se määritteli aikoinaan oli luomassa ja määrittelemässä homolmaskuliinisuutta vastakohtana "naismaisia" piirteitä omaavalle homokuvalle.

Kommenttia muokattu: 10.09.2014 klo 11:55
SaintJudy,
Sinähän olet jo suorastaan kuuluisa siitä, että löydät valittamisen aihetta aina ja kaikesta.
Koko homokansan ikoni ei ole kukaan - vai onko joku muka sellaista?

Ja mitä on "koko homokansa" - jätetäänko siinä bisset, transut yms pois laskuista, kaappeihinsa.

ToF:n töitten iloisuus, huumori ja miehekkyys on kyllä varsin G A Y

Kaikkein vähinten oikeasti homoahan ovat drag- yms epä-homot jutut, joita kyllä monesti tuputetaan homoiksi.

Homo kun tunnetusti on Mies, joka pitää täysin Miehestä - ja muut on jotain ihan muuta : )

Tompan töissä ei sekstailla naisten, ei transujen eikä muunkaan epähomomaisen kanssa, joten Tompan työt ovat kyllä varsin kokonaisvaltaisesti Homoa - ja hyvä niin.

Kommenttia muokattu: 11.09.2014 klo 00:15
Askeleen eteenpäin sukupuolisuuden miettimisessä pääsee, kun hahmottaa, että "mies", "miehisyys", "miehekkyys" ovat aivan eri asia kuin miehisiksi ajatellut henkilön stereotyyppiset ulkoiset ominaisuudet. Koppalakit ja nahka-asut eivät ole oikeasti yhtään sen miehisempää kun kolttu päällä lavalla keikistelevä drag queen.
  • 7 / 10
  • SaintJudy
  • 11.9.2014 10:07
Human: katso hieman tarkemmin piirustusten yksityiskohtia niin yllätyt, Tomin miehet omaavat yllättävän feminiinisiä piirteitä: isot rinnan ja nännit, mehiläisvyötärö, Marilyn Monroen lapsenomainen nenä.
MUU ry: näyttelyssä oli luonnos kovasta karjusta takaapäin puherkuplalla "Hei kundi nussi minua perseeseen", paljasta takapuolta koristaa ihka-aito kirkkovene...!? Liekö tahatonta vai huumoria, se jäänee katsojan tulkittavaksi.

Nahkavormun voi lukea myös eräänlaisekasi drag:ksi, kysehän on pukeutumisesta rooliin ja/tai sellaisen omaksumisesta. Dressed as a gay...?
Kaipa ihan hienoa, että ToF työt on nyt vähän "kanonisoitu" Suomen valtion 100% omistaman yhtiön toimesta. Ei ToF:n miesten muumiutumisessa mitään pahaa liene, vaikka ehkä vähän yksitotinen maailma se näyttäisi olevan. Mahtoivatko muuten Suomen tunnetuimmat sarjakuvagraafikot Tove J. ja Touko L. tuntea toisiaan?
Ihan kuin olisi taas joillain jotain bi:ipitystä sitä tosiasiaa kohtaan, että homo-miehiä ovat kylläkin vain Miehet, jotka pitävät vain Miehestä.

Homo-miehet kun eivät halua ahnehtia, vaan annamme muitten olla ihan sitä itteään.

Eiköhän Tompan töissä, miesten lantioissa näy se, että vatsakkuudet eivät olleet ihan niin yleistä sota-ajan jälkeen, kuin nykyään.

Naisista ja naisellisuuksista kiinnostuneilla ei-homoilla on vaan niin kovan pakkomielteensä koettaa lokeroida niitä omia naisellisuuksiaan muka homoksi, vaikka ne eivät homoa olekaan : )

Transut, dragit ja bissset touhutkoon naisten ja naisellisuuksiensa kanssa ihan täysin omillaan ja keskenään - ei niitä yksikään homo-mies heiltä yhtään kadehdi, eikä halaja ; )

Toki voihan sitä olla naisellisia hetsku-miekkosia, jotka ova niitten miehisten hetero-naisten kanssa, ihan elementissään :P

Kommenttia muokattu: 13.09.2014 klo 21:40
Ihan kuin jollakin olisi vaikeuksia luetun ymmärtämistä, myös kuvallisen viestinnän? Kyse on piirrosten fyysisistä piirteistä, jotka ovat äärimmilleen fetisoitu ja erotisoitu, Tomin miesten naisellisiin piirteisiin on kiinnitetty huomiota ihan taidekritiikissäkin. Vertailukohtana voisi olla vaikkapa Michelangelon naiskuvien maskuliinisuus.
Tom of Finlandin miehistä löytyy yllättävän paljon feminiinisiä piirteitä, tosin nämä saattavat jäädä äärimmilleen viriteltyjen miehisten mittojen taakse piiloon.

Miesmaun kanssa tällä huomiolla ei ole mitään tekemistä, sitä nyt ei voi mitenkään yleistää muutenkaan - kuten on monta kertaa todettu.