Kun seksi pantiin Setassa kaappiin - tai ainakin sivupöydälle (juttukommentit)

Mielenkiintoinen aihe. Ikävää, että en päässyt ko. tilaisuuteen kuuntelemaan, sillä olin keskustelijana toisessa yleisötilaisuudessa.

---

Tein Seta-lehteä 90-luvun alussa pari vuotta. Tarkoituksenamme oli muuttaa se jäsenistön lehdeksi, heidän elämäänsä tukevaksi julkaisuksi. Tai muuttaa se tällaiseksi jälleen, sillä esim. Eva Isakssonin aikana (päätoimittajana 1980-1982 tai 1983) lehti oli jäsenistölle läheinen ja pidetty.

1980-luvun lopun ajattelutapa "Voit antaa lehden vaikka mummollesi" oli johtanut siihen, että lehti oli ollut aika kaukainen homojen ja erityisesti "ei-kastroitujen" homojen maailmasta. Se oli elämälle vieras. Se oli mainosjulkaisu, jolla yritettiin saada (siisteille) homoille hyväksyntää.

Uusi linja toi esiin trans-ihmiset, bi-seksuaalit, fetistit, nahkahomot, vanhenevat lesbot, seksin, puistoseksin ja muut arjen ikävätkin asiat - ja ainakin yritimme puhua tärkeistä asioista. Olihan siellä myös alastomuutta, esim. Tom of Finlandin piirroksia. Niistä tuli aivan hirveä hyökkäys joidenkin naisten puolelta. Nyt nämä kuvat pääsevät postimerkkeihin.

Minusta tuolla lehdellä tuettiin erilaisten, oikeiden ihmisten elämää. Ei se tietenkään ollut sellainen kiiltokuvamainen kastroitu versio, jota jotkut kaipasivat julkisuuskuvaksi esim. poliitikkoihin päin. Mutta totuudenmukaisen kuvan se kyllä antoi.

Väitän, että tämä linjanmuutos tuki identiteettiään etsiviä ihmisiä ja osoitti heille, että he eivät ole yksin. Minulle on tullut jälkeenpäin kiitosta esim. siitä, että ko. lehti "pelasti elämäni". Haukkuja toki tuli lehden teon aikana enemmän. Paljon enemmän.

Kommenttia muokattu: 27.06.2014 klo 15:59
Minusta olisi voitu keskustella enemmän siitä, kuinka SETA:n perhekeskeinen ja aseksuaalinen propaganda voi vaikuttaa nuoriin sateenkaari-ihmisiin. Seta on rummuttanut toista kymmentä vuotta, että homot ovat maailman kunnollisinta ja siveellisintä sakkia. Tämä tuntuu monen nuoten homon mielestä olevankin jonkinlainen normi. Seta on poliittisten tavoitteiden ajamiseksi sivumennen ja vahingossa iskenyt nuoren polven mieliin syvälle kristillissiveellisen seksuaalikäsityksen.
Toivottavasti Alexin painottama keskustelusuunta on mahdollista jossain muussa yhteydessä. - Juttuun ei mahtunut koko keskustelu. Jossain puheenvuorossa siellä todettiin Setan olevan "Päivi Räsäsen linjalla", "Räsänenkin hyväksyy homouden, kunhan sitä ei toteuteta käytännössä". - Poliittisen realismin puitteisiin mahtuu sekin, että avioliittolakihankkeen mahdollinen kaatuminen voimaannuttaa arvo-oikeistoa. Ja 2015 vaalien jälkeen eduskunta säätää (joko aloitteiden tai esitysten pohjalla) PS:n, keskustan ja kokoomuksen oikeiston voimin menneisyyteen vievää lainsäädäntöä, Venäjän ja Itä-Euroopan malliin. Sellaisessa ehkä ensimmäiseksi puututtaisiin homojen "moraalittomaan" käytökseen. Kukahan käsittelyvaiheessa homoja puolustaisi?
Minä en oikein ymmärrä, mikä rooli yhdenvertaisuuden puolesta toimivalla järjestöllä pitäisi tai voisi olla käytännön lihan ilojen harjoittamisen kohdalla. Minusta esimerkiksi Setan roolin ei pidä olla lihallisten halujen moninaisten mahdollisuuksien toimintaympäristö, mahdollistaja tai kouluttaja. Ne asiat tulevat - niin sanoakseni - ihmisistä itsestään.

Setan kaltaisen toimijan ydinaluetta on asiantuntijuus, yhtiskunnallinen vaikuttaminen, valistaminen ja tukeminen. Nimenomaan siitä näkökulmasta, että ihmisiä ei pidä kohdella eriarvoisesti synnynnäisten seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen liittyvien ominaisuuksien perusteella. Että kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet olla sitä mitä on. Tuossa yhtälössä suurimmat (lain edessä) eriarvoisuutta tuovat asiat ovat mahdollisuudet parisuhteeseen, perhe-elämään ja erilaiseen syrjimättömyyteen.

Seksi sen kaikissa ilmenemismuodoissaan on toinen asia. Se on varmasti monille tärkeä asia, mutta seksuaalisesta tasa-arvosta erillinen rypäs.
  • 5 / 14
  • vaeltaja2006
  • 28.6.2014 11:35
1990-luvulla MSC Finland lähetti kaikille muille järjestöille jäsenlehteään Prätkäpostia. Siinä oli paljon Tom of Finlandin piirtämiä rohkeita kuvia. MSC:ssä puhuttiin, että Setassa Prätkäpostia ei panna lehtihyllyyn muiden lehtien mukaan, vaan se joutuu kaappiin, josta sen saa katsottavaksi pyytämällä.

Sen ajan paraateissa oli useana vuonna nuoria miehiä, luuultavasti Ruotsin laivalla tulleita seksuaalipakolaisia, jotka liittyivät paraatin jatkeeksi aika kovassa huppelissa. Siitä vähän kuului murinaa. Parempi kai olisi ollut, että olisivat menneet jonnekin lepäilemään. Kaikki eivät mahtuneet murinoitta mukaan.

Seta vaalii jonkinlaista hyvän homon ja lesbon kuvaa sanoin ja kuvin.
  • 6 / 14
  • puppeliassi
  • 28.6.2014 12:19
Kyllä se on totta ettei seta pahemmin tuo esiin sellaisia hlbt ihmisiä jotka eivät kuulu siihen hyvään kuvaan jota pitäisi esittää eli ei saisi olla mitään työttömyyttä, sairastelua(ehkä hiv saatetaan suvaita) eikä mitenkään erikoinen vaan positiivinen ja iloinen.
Seta ajoi aikoinaan ainakin nimellisesti juuri seksuaalista yhdenvertaisuutta. Jos Seta ajaa nykyjään vain yleistä yhdenvertaisuutta, kuten smo esittää, voin erota Hesetasta vaikka huomenna. Jos Setan ydinalue on valistaminen ja tukeminen, olisi hyvä puhua totta. Väitän, että valtaosa homomiehistä ei ole perhemielisiä avioliitosta haaveilevia nössyköitä. Koen Setan propagandan syövän elintilaa kaltaisiltani tavallisilta homoilta luomalla yleisen käsityksen pyhimyshomoista.
  • 8 / 14
  • ex-setan jäsen
  • 1.7.2014 2:17
Joo, Seta on ollut joskus tärkeä järjestö. Kun avioliittolaki menee läpi niin lapsiperheelliset saavat sen minkä toki tarvitsevat, niin mitäs sitten?

Kyllä tässä perhehässäkässä on monet yksinelävät, lapsettomat ja sellaiset jotka eivät mahdu Setan normiihomon tai normilesbon kaavaan, heitetty jo aikoja sitten pihalle häiritsemästä "kunnollisia". Enemmän kahdella lapsiperheellä on yhteistä keskenään kuin parittomilla tai avoliitossa elävillä köyhillä tai työttömillä tai työpaikkakiusatuilla hlbt-kansalaisilla. Perustulo, yksi tasa-arvoa edistävä iso ja tärkeä sosiaalinen uudistus, jää tämän vain omia perheetuuksiaan vaativan jengin jalkoihin.

So sad. So bad.
  • 9 / 14
  • Ei samasta puusta
  • 1.7.2014 23:25
Niin no, Seta ei ole vain "himokkaita homoja" varten, vaan ajaa myös tavallisten ja tylsien hbtl-ihmisten tasa-arvoista kohtelua yhteiskunnassa. Rinnastaisin sellaisen työn esim. Amnestyn tapaiseen asiallisuuteen perustuvaan vaikuttamiseen. Siihen ei paljas pinta tai fallokset oikein istu, eikä kyseessä silti ole minkäänlainen "heteronormatiikan" pillin mukaan toimiminen tai väärän kuvan antaminen homouden tai lesbouden moninaisuudesta. Seksiä on inter.net pullollaan jokaiseen makuun, mutta asiallisuudella ja faktoilla viedään ihmisoikeusasioitakin eteenpäin.
Muussa järjestämisessä osui käteen Setalehtiä 90-luvun alusta. Jostain syystä olin säilyttänyt. Numerossa 4/91 sivulla 31 Ari Saukkosen koko sivun (näyttävästi taitettu) lataus "Yksineläjä - B-luokan homo". Saukkonen nostaa esille homoyhteisön itsetunnon ja erilaisuuden sietokyvyn. Rohkenemmeko kertoa myös ulospäin elämäntapojemme moninaisuudesta pelkäämättä julkisuuskuvamme mustenemista? Saukkonen päättää jutun toteamalla takanapäin olevan (silloin 91) ajat, jolloin hyväksyntä oli haettava pyhäpuvussa esiintymällä.
Aiemmin artikkelissa Saukkonen huomauttaa saatavilla olevan jo riittävästi kuvia parisuhteen onnesta. - Tiedämme monia tarinoita yksinelämisen kurjuudesta, mutta hyvät puolet unohtuvat. Saukkonen esittää vertailun heteromaailman. Yksineläminen on silloin 1991 ollut jopa kaupunkilaisjupin ylpeilyn aihe. - Mutta yksin elävä homo on B-luokan homo, kirjoitti Saukkonen.
Numeron 4/91 pääkkärissä lehti toteaa Setan perinteisesti tarjonneen lesboista ja homoista julkisuuteen normaaliuteen pyrkivää kuvaa. On ollut helppo mainostaa "normaaleja ihmisiä" ja samalla unohtaa suuri joukko joukossamme olevia ihmisiä, vaieta heistä ja jättää heidät oman onnensa nojaan.
Propagandajärjestöhän seta on aina ollut eikä se koskaan ole edustanut koko kohderyhmäänsä. Veikkaan ettei "meistä" kuulu kuin murto-osa siihen joukkoon joka on setan mieleen.
"Ei ole mitään gay agendaa!" -heh...mutta jos on olemassa, niin lupaan pitää "pöksyni jalassa" julkisesti siihen asti kunnes saadaan tasa-arvoinen avioliittolaki - ja sen jälkeen myös. Se ei ole tähänkään asti ollut mitenkään hankalaa.

Kommenttia muokattu: 08.07.2014 klo 19:20