Luxemburg salli samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot (juttukommentit)

  • 2 / 3
  • Havainnoija
  • 21.6.2014 1:38
Luxemburgissa meni loistavasti. Vain 9 prosenttia kansasta ja 4 kansanedustajaa 56:sta vastusti tasa-arvoista avioliittolakia. Vastaan äänestäneet kansanedustajat olivat, kuinka ollakaan, populistipuolue ADR:n edustajia, jotka väittivät lainmuutoksen johtavan moniavioisuuteen ja ryhmäavioliittoihin.
Katolinen kirkko yritti tietenkin viimeiseen asti torpata lainmuutoksen esittämällä lausunnossaan, että kirkko kuulemma vastustaa homojen syrjimistä, mutta homopareille riittää parisuhdelaki ja kun lapset jne.:
http://www.cathol.lu/l-eglise-dans-la-societe-kirche-in/ethique-ethik/mariage-et-famille-ehe-und-familie/gegen-die-diskriminierung.html
---
Luxemburgilla on mennyt hyvin pääministeri Xavier Bettelin ja varapääministerinsä Etienne Schneiderin johtaessa. Työllisten määrä on lisääntynyt, tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytty ja huomenna sunnuntaina juhlittavan kansallispäivän päätilaisuutta ei pidetäkään enää kirkossa, vaan tästä lähtien se on siviilitilaisuus ilman jeesustelua. Katolisen kirkon arkkipiispa Hollerich ei lainkaan tykkää Bettelin hallituksen päätöksistä, jotka koskevat uskonnonopetusta ja julkisten tilaisuuksien muuttamista uskonnottomiksi:
http://www.tageblatt.lu/nachrichten/luxemburg/story/30436028
---
Pääministeri Bettel on Berliinissä neuvottelemassa liittokansleri Merkelin kanssa EU-asioista. Bettelin ohjelmassa on myös tapaaminen Berliinin pormestarin Klaus Wowereitin kanssa. Toivottavasti heille jää sen verran vapaa-aikaa, että ehtivät poiketa jossain paikallisessa Schwulenkneipessa.
http://www.wort.lu/de/politik/besuch-in-berlin-xavier-bettel-trifft-angela-merkel-53a15527b9b3988708038d8a
  • 3 / 3
  • Ensyklopedia
  • 29.6.2014 22:53
Luxemburgin päätöksen myötä yli puolet (11/21) länsi-Euroopan maista (EU15, ETA-maat sekä Sveitsi, Malta ja Kypros) on sallinut samaa sukupuolta olevien avioliitot. Luxemburgissa lakimuutokset eivät tosin vielä ole lainvoimaisia vaan näillä näkymin vasta ensi vuoden alussa, mutta yhtä kaikki, Luxemburg on nyt laillistanut sateenkaariavioliitot.

Seitsemän jäljelläolevista maista ei salli SP-neutraalia avioliittoa mutta niissä on parisuhteen rekisteröiminen mahdollista: ne ovat Suomi, Irlanti, Malta, Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Liechtenstein.

Lopuissa kolmessa homoseksuaalinen kanssakäyminen on laillista, mutta samaa sukupuolta olevat parit eivät voi mennä naimisiin eivätkä myöskään rekisteröidä parisuhdettaan: Italiassa, Kreikassa ja Kyproksella.