Sateenkaariperheet julkaisi perhepoliittisen tavoiteohjelmansa (juttukommentit)

Kaikki muut Sateenkaariperheiden tavoitteet ovat mielestäni kannatettavia tai ainakin hyväksyttäviä, paitsi tavoite sijaissynnytysten laillistamisesta. Sijaissynnytys-asiassa kaikkien on tietysti oltava sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta yhdenvertaisessa asemassa. Toki kantajat olisivat yksinomaan naisia.

Lapsenhankintakeinona sijaissynnytyksen perustavaa laatua oleva eettinen ongelma on siinä, että lapsi saatetaan alulle vain joutuakseen erotetuksi tätä kantaneesta äidistään heti synnyttyään. Viimeaikaisten havaintojen valossa kuitenkin sikiö aistii esimerkiksi ääniä ja alkaa oppia jo raskausajan viimeisinä kuukausina. Havainnoista johdettuna voi olettaa äitiin liittyvillä äänillä olevan merkitystä kehityksessä. Tässä elämän vaiheessa äitiin (kantajaan) syntyvän siteen merkityksestä ei kuitenkaan ole riittävää tietoa, jotta voitaisiin varmistua lapsen oikeuksien riittävän hyvästä turvatuksi tulemisesta.

Sijaissynnytystä ei pidä sallia, ennen kuin on tutkittu, miten äidin riistäminen lapselta välittömästi syntymän jälkeen vaikuttaa lapsen myöhempään kehitykseen. Minusta tämä asia pitää ensin selvittää, ei jättää käsittelemättä ja väistellä.