Radion homokirjakerhossa puhuttiin kaunistelematta suoraan homoille (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.1.2014 10:20
Vaeltaja: "...miesten kohtaamispaikoilla voi tavata aivan erilaisia ihmisiä, yhteiskuntaluokaltaan laidasta laitaan."

Haluan laajentaa tuota ajatusta. Verratessani homomaailmaa heteromaailmaan, voin tehdä helposti yleistyksen, että heteromaailmassa tunnutaan minun mielestäni oltavan homoja enemmän sidoksissa omaan yhteiskuntaluokkaan.

Kuulun taustaltani maanviljelijäperheeseen, siis työväestöön. Minut kasvatettiin kuulumaan juuri tuohon luokkaan ja etäännytettiin asenteellisesti kaikista ylemmistä luokista. Oli tärkeää suhtautua kunnioittavasti korkeammassa asemassa oleviin, siis pitää heidät käden mitan päässä itsestä. Herroihin ei pitänyt luottaa liiaksi. Asenne, joka näkyy selvästi myös perussuomalaisten agendalla.

Jostain syystä minun ei kait tarvinnut noudattaa itseeni äidinmaidossa saatua asennetta, koska satun olemaan "erilainen". Väitän, että homolla on enemmän vapausasteita elämänsä valinnoissa, kuin heterolla vastinkumppanilla. Siitä seuraa, että voimme heteroita vapaammin sukkuloida eri yhteiskuntaluokkien välillä. Tähän ei tarvita edes "herrojen kohtaamispaikkoja", eikä sänkyyn menemistä.
En kokenut, että tässä olisi erityisesti puhuttu homoyleisölle. Keskustelu toki oli näkökulmaltaan hyvinkin kiinnostava. Tuo näkökulma oli "queer" ja sen kautta yritettiin kirjojen analysoinnin ohella selittää ja tulkita myös homouden olemusta - siis mitä ja millaisia homot ja lesbot ovat ja mistä oikeastaan on kysymys.