"Pink washing" on yhä käyttökelpoisempaa (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • human
  • 30.6.2013 22:14
Siis ei homojen hyviä oloja Israelissa, vaan vain Tel-Avivissa.

Usan juttujen kanssahan samaan aikaan Suomeen kolahti uutinen siitä, miten venäläinen likemies (jonka sukunimi viittaa juutalais-taustaan) ja joka kuuluu Putinin tuttavapiiriin, hankki omistusta suomalaisesta jääkiekkoseurasta Jokereista ja samalla seuran Areenasta ja kuinka Jokerit siirtyy sitämyöten kokonaan pois Suomen mestaruusliigasta, pelaamaan venäläivetoiseen liigaan.
  • 2 / 5
  • Xx_Val_xX
  • 30.6.2013 22:14
Itse asiassa Suomi oli osittain, mutta paljon on salailtu ja salattuna pysyy toistaiseksi. USA antoi meille mm. lahjaksi ensimmäisen TV tornin lähetyksiä varten. Asiasta on dukumenttikin tehty.
Yleisradion TV-ohjelmat lähetettiin pääkaupunkiseudulla alkuun Stadionin tornissa sijaitsevasta antennista. Stadionin torni oli valmistunut jo ennen sotia, Suomalaisin varoin ja suomalaisella työllä. Espoon lounaiseen osaan valmistui pääkaupunkseudun radio- ja TV-ohjelmien välitystä palveleva yleisradioasema 1970-luvun alussa. Joidenkin käsitysten mukaan kyseinen masto on tarkoituksenmukaiseen toimintaansa nähden (siihen, että TV-kuva näkyisi moitteettomasti koko Uudellamaalla) turhan korkea ja lähetystehot vähän yläkantissa. Tästä lienee syntynyt epäilyjä, että ratkaisuun olisi päädytty siksi, että lähetykset saataisiin näkymään kunnolla myös silloin Neuvostoliiton miehittämän Viron pohjoisrannikolla. Ratkaisun syntymisen taustalle on arveltu amerikkalaista lobbausta ja ehkä varojakin. Mene tiedä - vaan tuskin Amerikan dollareita taustalla oli kumminkaan.
  • 4 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 2.7.2013 9:42
Muistelen antennin rakentamisen aikoihin keskustellun juuri tuosta Neuvostoliitto-ulottuvuudesta. Kuulin YLE:n radioasemaosastolla oppipoikana työskennelleeltä, että hän oli uteliaana tiedustellut esimieheltään asiaa. Hänelle annettiin vastaus, että antennit on suunnattu niin, ettei mitään tai vain vähän menee tehoja naapurin puolelle.

Siihen aikaan Väiskin lihatiski (ruokakaupan mainos) ja Pikkukakkonen olivat myrkkyä silloisille Viron johtajille. Melko varmasti myös Kremlille.

Näen itse, että ulkomailta avustuksia saavat, Venäjällä toimivat järjestöt ovat Venäjän viranomaisille kaikki epäilyttäviä, olivatpa siellä millä asialla tahansa. Näin on tapahtunut aina Tsaarin salaisen poliisin, Ohranan ajoista asti.

Suomessa sen nimi jäi kuitenkin eloon: Etsivän keskuspoliisin henkilöstö kutsui yksikköään ohranaksi (Wikipedia), jolla oli erään tiedon mukaan aikoinaan päämaja rakennuksessa, joka on Helsingin Korkeavuorenkadulla vastapäätä Johanneksen kirkon viereistä pallokenttää.
"American Vagabond" kertoo kuitenkin toisenlaisesta todellisuudesta Yhdysvalloista. Dokumentin esittämisestä ei kuvia Yhdysvaltain lähetystön fb-sivulla näy. Kysyin, loppuiko filmi.