Minnesota: edustajainhuone hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • human
  • 10.5.2013 0:17
Hieno asia!

Tasa-arvoisen avioliiton osavaltioiden väestöosuus alkaa lähestyä jo 20 % jenkeistä. Kolme osavaltiota lisää liittyy joukkoon viimeisen kolmen viikon sisällä. Asiassa on kyllä samaa henkeä - rauhanomaisemmin vaan, kuin orjuuden poistamiseen liittynyt Usan sisällissota taannoin.

Ja ajatukset kohdistuvat tietenkin eniten siihen, mitä Liittovaltion Perustuslakituomioistuin päättää asian suhteen kesällä.

Minnesota on erityisen merkityksellinen Suomelle, sillä osavaltio on merkittävä suomalaissiirtolaistenkin osalta. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pct_finnish4.png
Mainostaa itseään rahoissaankin 10 000 järven osavaltiona. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Minnesota_quarter,_reverse_side,_2005.jpg

Ja pelaahan myös Mikko Koivu jääkiekkoa tuolla Minneapolisin Minnesota Wild -joukkueessa.

Minnesotan sinetissä ja lipussa maajussi katsoo kaihoisasti intiaanimiestä http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Minnesota-StateSeal.svg/1000px-Minnesota-StateSeal.svg.png

Kommenttia muokattu: 10.05.2013 klo 01:22
  • 2 / 4
  • Havainnoija
  • 10.5.2013 1:01
Poikkeuksellinen avioliittokeskustelu. Kaikki edustajat puhuivat rauhallisesti ja asiallisesti, ei kuulunut välihuutoja eikä puhemies joutunut puuttumaan kertaakaan.
En ihan tarkasti seurannut koko kahta tuntia, mutta edustajissa oli ainakin pari kpl avoimesti hl, joillakin oli useita homo- ja lesboystäviä jne. Maanantaina on senaatin vuoro äänestää, pidetään peukkuja.
---
Minnesotassa on viimeisimmän tilaston mukaan noin 5,4 miljoonaa asukasta eli saman verran kuin Suomessa. Suurin kaupunki on Minneapolis, kuvia:

http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.swktech.com/sites/default/files/swktech/about/Minneapolis.jpg&imgrefurl=http://www.swktech.com/about/locations/minneapolis-mn&h=526&w=700&sz=70&tbnid=dkstB1qWrO6sNM:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__VFpe7ngHEyxxNfSiAGNC6BGCFdw=&docid=YveJTmuXdgb3KM&sa=X&ei=VxeMUeH9FYeP4gTbroDIAw&ved=0CDQQ9QEwAA&dur=97
---
Tässä on hyväksytty avioliittolaki, jossa näkyy muutokset eli esim. mies ja nainen on korvattu kahdella henkilöllä:

http://wdoc.house.leg.state.mn.us/leg/LS88/HF1054.2.pdf
  • 3 / 4
  • Yllättynyt
  • 10.5.2013 11:46
Keskustelun asiallisuus oli tosiaan mukava huomata. Vaikka tunteisiin vetoavia, jopa vähän teatraalisiakin puheenvuoroja pidettiin puolin ja toisin, loistivat esimerkiksi kaikenlaiset hauvelikommentit poissaolollaan. Samanlainen rakentava keskusteluote olisi enemmän kuin tervetullut meillekin.
  • 4 / 4
  • human
  • 11.5.2013 7:47
Nythän viimeistään Suomen urheilutoimittajille tuli mainio mahdollisuus tiedustella Minnesota Wild:ssa ammattilais-jääkiekkoilijana pelaavilta suomalaisilta, mitä he tuumivat http://youcanplayproject.org/ -kampanjasta, kun heidän seuransa osavaltioon tuli tasa-arvoinen avioliittokin. Minnesota Wildissahan pelaa kolme suomalaista, hyökkääjät Mikko Koivu ja Mikael Granlund, sekä maalivahti Niklas Bäckström.

Ja onhan siellä tasa-arvoisen avioliiton osavaltioiden NHL-seuroissa muitakin ammattilaispelaajiamme:
New York Islanders, Jesse Joensuu
Buffalo Sabres, Ville Leino (Buffalo New Yorkin osavaltiossa)
Boston Bruins, Tuukka Rask (Boston Massachusettsin osavaltiossa)

Seuroja, joiden kotiosavaltio on Kalifornia, Colorado, Hawaii, Illinois, New Jersey, Nevada, Oregon, koskettaa myös avioliiton kera erillinen rekisteröity parisuhde-oikeus.
Kaikki Kanadan seuroissa pelaavat ovat tietysti myös tasa-arvoisen avioliiton maan seuroissa, koska tasa-arvoinen avioliitto on koko Kanadassa.

Suomalaiset NHL-pelaajat: http://www.nhl.com/ice/fi/playerstats.htm
(em. listassa erikseen luistelijat ja maalivahdit).

Tasa-arvoisen avioliiton osavaltioita ovat Yhdysvalloissa Connecticut, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Rhode Island, Vermont ja Washington, sekä pääkaupunki Washington, D.C. (District of Columbia) - lisäksi erillinen parisuhteen rekisteröinti on voimassa näissä osavaltioissa: Kalifornia, Colorado, Hawaii, Illinois, New Jersey, Nevada, Oregon.
(Same-sex marriage in the United States: https://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage_in_the_United_States )
Koko Kanadassa on tasa-arvoinen avioliitto.

Kommenttia muokattu: 11.05.2013 klo 08:28