Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Sisäisen adoption kielto samaa sukupuolta olevalta parilta syrjintää (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • Havainnoija
  • 19.2.2013 23:40
Itävallan oikeusministeri Beatrix Karl (kansanpuolue ÖVP) ilmoitti heti ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen, että päätös otetaan vakavasti ja oikeusministeriö tekee lainmuutoksen mahdollisimman pian. Ainoastaan yksi pykälä joudutaan muuttamaan.

Sateenkaari- ja muut ihmisoikeusjärjestöt ja tasa-arvon kannattajat ilahtuivat päätöksestä, mutta muistuttavat, että laki ei muutoksen jälkeenkään ole tasa-arvoinen ja tämäkin yhden paragraafin muuttaminen vaati yli 7 vuoden työn ja tuomioistuimen päätöksen.
Jossain uutisessa mainittiin, että valtio joutuu maksamaan naisparille korvausta yli 38 000 euroa.

Yksi monista uutisista:
http://derstandard.at/1361240482419/Karl-Stiefkind-Adoption-fuer-Homosexuelle-noch-heuer
---
Ihmisoikeustuomioistuin

http://www.strassburg.eu/europaeischer-gerichtshof-fuer-menschenrechte-cour-europeenne-des-droits-de-lhomme

Euroopan parlamentti

http://www.strassburg.eu/europaeisches-parlament-parlement-europeen

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 00:17
  • 2 / 5
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 19.2.2013 23:57
Juuri niin kuin arvelin kommentissani aiemmassa artikkelissa.
  • 3 / 5
  • Niisku
  • 20.2.2013 1:20
Eiko taman paatoksen perustelut ole aivan yhta hyvin kaytettavissa perheen ulkopuoliseen adoptioon, jos rekisteroity parisuhde/avioliitto on mahdollinen saman sukupuolen edustajille? Onko taman jalkeen edes mahdollista etta eurooppalainen tuomioistuin kieltaisi homoparien adoption? Vai onko siita jo ennakkotapaus - tietaako kukaan?
Niissä maissa, joissa samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton, mutta adoptio on rajoitettu heteropareille, on tilanne analoginen tuon ratkaistun tapauksen kanssa. Oletan kumminkin, että pitää tehdä uusi oikeusprosessi, jos muutosta halutaan.

Avioliittoa ja rekisteröityä parisuhdetta pidetään keskenään ei-yhdenveroisina, joten niiden oikeusvaikutukset voivat perustellusti ymmärtääkseni olla erilaisia.

Pitäisi varmaan ensin saada aikaan päätös, että eri parisuhdeinstituutiot sukupuolten perusteella ovat syrjiviä tai että ne pitäisi saattaa vaikutuksiltaan täysin yhdenvertaisiksi. Mutta ainakin samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta on ymmärtääkseni jo kielteinen ennakkopäätös parin vuoden takaa.
  • 5 / 5
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 20.2.2013 9:27
Noh, yksikään samaa sukupuolta olevien parien ulkoisen adoption salliva maa ei ole saanut moitteita, joten tuskin ihmisoikeustuomioistuin voi sitä ainakaan kieltää.

Toisaalta esim. Ranskan tapaus, josta annettiin tuomio ennen tasa-arvoisen avioliittolain säätämistä maassa osoittaa, että homojen syrjinnästä on juridinen porsaanreikä sulkemalla adoptiomahdollisuus kokonaan heteroseksistiseen avioliittoon. Ainakin länsimaissa kyseisen kaltainen lainsäädäntö on kuitenkin harvinainen, joten suht. valoisalta näyttää.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut etteivät ihmisoikeudet suoraan velvoita säätämään tasa-arvoista avioliittolakia. Avioliiton tulee vain olla teknisesti avoin kaikille. Samanlainen päätös tulisi, jos vain homoavioliitot sallittaisiin.

Useiden maiden perustuslait kuitenkin kieltävät homojen syrjinnän ja ovat säätäneet tasa-arvoisen avioliittolain, jota ihmisoikeustuomioistuin ei ole moittinut kertaakaan. Ihmisoikeustuomioistuimelle ihmisoikeudet ovat juridinen kysymys, lainsäätäjille myös moraalinen. Se pitää ymmärtää.

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 10:25