Kainuun prikaati: Homous lähtee hakkaamalla (juttukommentit)

Taisi olla Iltalehti, joka tavoitti tuon Kainuun prikaatin kouluttajan. Hän ei kieltänyt moista lausuneensa, mutta piti asiaa vähäpätöisenä asiana.
  • 2 / 31
  • Homopallero
  • 23.7.2012 13:36
Ei pitäisi yleistää, mutta tuo ei ainakaan yhtään paranna omaa käsitystäni Suomen armeijasta enkä ole pätkän vertaa pahoillani, etten joudu sitä kokemaan.
Vähän turhan raflaava otsikko Ranneliikkeen uutiseksi. Jokin noin väärinymmärrettävä otsikko sopisi ennemmin iltapäivälehtiinn. Kainuun prikaatin esikuntapäällikköhän on jo sanonut, että "Tämä ei todellakaan ole puolustusvoimien virallinen kanta".
  • 4 / 31
  • Dragon-85
  • 23.7.2012 14:55
"Homous on sairaus, joka lähtee hakkaamalla." Tämä valopää pitäisi välittömästi värvätä syöpätutkimuksen pariin! :D
Anon, uutisessa kerrotaan sanojan olevan kouluttaja ja kouluttaneen varusmiehiä. Mielenkiintoinen ristiriita, jos firman johdon kanta on toinen kuin koulutuksen sisältö.
II/86 opetettiin, että vartiossa (siviiliaikana Santahaminassa) väärästä paikasta löytyneen löytyneen homoparin ("kaksi miestä") saa ampua, mutta heteropari ("pojan ja tytön") pitää ohjata muualle. Kouluttajana alipäällystö siinäkin.
Turha tätä on ruveta paisuttelemaan siihen suuntaan että homovastaisuus kuuluisi puolustusvoimien opetukseen. Se oli yhden ronskia huumoria viljelevän miehen kommentti, joka tapahtui kerran eikä jokaiselle koulutuserälle. En tarkoita että se tekisi siitä kommentista yhtään hyväksyttävämpää ja aika hyvin se paljasti tämän kyseisen henkilön arvomaailman. On kuitenkin kaukaa haettua, että se kuuluisi viralliseen koulutusohjelmaan saati puolustusvoimien arvoihin.
Eiköhän "virallinen kanta" oo aika yksikäsitteisesti sanottu Yleisen palvelusohjesäännön luvussa "3.5 Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus".

Tää tapaus natsaa useempaankin kohtaan, ehkä keskeisimmin kohta 80: "Henkilön tai henkilöstöryhmän tarkoituksellinen tai tosiasiallinen loukkaaminen tai vihamielisen ja loukkaavan ilmapiirin luominen on kiellettyä. Epäasiallinen ja halventava kielenkäyttö on kiellettyä."

Eli kyllä on pikkasen jäänyt joku oppi sisäistämättä...

Koko ohje löytyy osoitteesta: http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/0802b480406f9674bed9ff66f99672d5/YlPalvO.pdf?MOD=AJPERES
Kuten k_ma totesi, niin kylläpä YlPalvO:n kohta 77 juuri noin toteaa. Todennäköisesti kouluttajalta on käynyt ajattelematonta huonoa huumoria. Pitää muistaa pysyä turvallisilla vesillä aina silloin, kun ei edusta vain itseään vaan isompaa instituutiota, tässä tapauksessa Suomen valtiota.

Isoin vahinko voi olla se, että siellä on joku 18v varusmies, joka on ollut talossa pari viikkoa ja tulee olemaan ekaa kertaa elämässään pois tutusta ympäristöstä vähän pidemmän aikaan. Toisaalta nettipalstojen 70-luvulle juuttuneet hörhöt saavat tästä uutta pontta.

Puolustusvoimat on yrittänyt modernisoitua kovaa vauhtia ja tällaiset yksittäiset harhalaukaukset tekevät hallaa, vaikka olisivatkin miten huumorilla tehtyjä. Lisäksi nettiaikana uutiset leviävät nopeasti ja niitä käännetään eri kielille. Esim. jos joku englanninkielinen media tähän tarttuu, niin silloin käy lumipalloilmiö. Toimivinta olisi, jos pääesikunnasta joku joku riittävillä kaluunoilla varustettu tiedottaja antaisi lyhyen kommentin, että kyseessä on ikävä yksittäistapaus, joka tullaan tutkimaan. Leikkaa siivet pahimmalta repostelulta puolin ja toisin.
Ossille, lehden juttuun oli hankittu jonkun "riittävillä kaluunoilla varustetun" henkilön lausunto. Hän ilmaisi asiat juuri noin, kuin sinä tuossa olet toivonutkin.
Onpa hävytöntä. ...ja kuinka vahingollista. Ajatella, jos joku miespuolinen alokas haluaisi tuoda poikaystävänsä, mutta vähän aristelisi - mikä on viesti homoille ja meidän parisuhteillemme!?
Suomessa ei nykyään uskalla suutaan avata kun heti tietty vähemmistö kimpussa ..No empä sano muuta kun voin saada syytteen:)
Viime vuosituhannen puolella sivarikurssilla, yhtä kaikki, vetäjä halusi naureskellen vetää mattoa pois "sivarihomo" -nimittelyistä. Että "ei me olla neitejä".

Hänelle annettiin (parin meidän sivarin toimesta) vastalause:
Joku meistä voi olla, ja onkin, ja sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä "neitiyden"kanssa, ja mietipä uudestaan ja vastaisuudessa näitä sanomisiasi kurssitilanteissa.

Fiksulla kaverilla oli jäänyt jätkäpuhe päälle, ja oikaisujen jälkeen tuollaiset sanomiset eivät toistuneet, vaan päinvastoin hän kuulemma erikseen huomioi mahdoliset paikalla olevat homot YMS kurssitilanteissa siitä lähtien.
  • 16 / 31
  • Tero Kankaanperä
  • 24.7.2012 8:43
Olennaista tässä on minusta se, että se Puolustusvoimien yritys uudistua nopeasti jää selvästikin yritykseksi - mikä ei yllätä minua kyllä yhtään. Jos henkilö pystyy nousemaan edes aliupseeriksi kohtaamatta niin vahvaa yhdenvertaisuus koulutusta ettei tuollainen huono vitsi tule mieleenkään, Puolustusvoimien ote hommaan on ihan yhtä löysäranteinen ja löperö kuin kouluilla ja urheiluseuroissa. Juuri nyt tapahtuneen hetkestä - ensimmäisistä viikoista palveluksessa - pitäisi syrjinnän torjumisen ja yhdenvertaisuuden lujittamisen olla läsnä jokaisessa tilanteessa.
Nykyään mennyt tämä elämä siihen pisteeseen, että kaikkea mitä sanookin otetaan todesta. Ja jos on jostain asiasta jotain mieltä niin heti yleistetään. Kyllä on nykynuoret mennyt ikävä kyllä todella heikolle kantimille kun joka asiasta nostetaan haloo.Ja kaiken suurin SYÖPÄ tässä kaikessa sosiaalinen media ja kaiken maailman Twitterit ja Facebookit. Tulee Kaksinaamaisia ihmisiä kun kirjoitellaan ennemmin Sosiaaliseen Mediaan jne. Ei pystytä mitään asiaa nieleskelemään,vaan heti ollaan asiasta kertomassa eteenpäin. Suoraa puhetta harvoin kuulee enää nuorilta ihmisiltä.
Mies 28v ei ilmeisesti osaa tunnistaa asian toista puolta, nimittäin sitä, että varusmiehet voivat ajatella kantelun voivan johtaa ikäviin seuraamuksiin kantelijaa kohtaan ja tehdä varusmiespalvelusta sietämätöntä.

Itselläni oli kokemus hieman samaan suuntaan vuonna 1964. Kouluttajana oli vänrikki, joka teki monia virheitä ja moitittavia asioita toiminnassaan kouluttajana. Hän toimi myös hyvin ilkeästi varusmiehiä kohtaan yleisemminkin. Kerran hän oli päivystäjänä täydessä humalassa. Ajattelimme käräyttää hänet soittamalla esikuntaan komendantille. Juttelimme komppaniassa samaan aikaan varusmiehenä palvelleen juristin kanssa. Hän varoitti meitä tekemästä niin. Hänen mielestään armeijan säännöt ja määräykset olivat varusmiesten suhteen niin epämääräiset, että meidän olisi saatu vaikeuksiin helposti ja mahdollisesti monella tavalla. Hampaita kiristellen jätimme asian sikseen.

Siihen aikaan ei mieleen olisi edes tullut kertoa asiasta jollekin medialle. He olisivat varmaan pitäneet meitä edesvastuuttomina.

Mielestäni on olemassa asioita, joista armeijassakin saa vitsailla. Sitten on asioita, joista ei missään tapauksessa pidä vääntää vitsiä edes kevyesti. Yksi sellainen on seksuaalinen identiteetti. Niin suuressa joukossa on ilman muuta jokunen homo tai lesbo.
Yksittäisiiin homofobisiin tapauksiin on puututtava, muuten organisaatiot eivät muutu; tämän on nimen omaan tapahduttava virallisesti, ei riitä että paikalla mahdollisesti olevat reippaammat yksilöt antavat palautetta.

Perussuomalaisten tyylinen "tämä oli vitsi, sarkasmia" -puolustelu ei ole hyväksyttävissä: syrjinnän kohteeksi joutuvan ei tarvitse niellä yhtään mitään. Joidenkin nimimerkkien on parempi pitää suunsa kiinni, koska 'tietyt vähemmistöt' eivät mitä tahansa nykyisin siedä. Jos törmää viranomaisten tms. homofobiaan on aina nostettava 'haloo', joko virallisen valitustien kautta tai, jos se ei toimi, niin sosiaalisessa mediassa.

Puolustusvoimien ja ministeriön johto on kyllä tietääkseni ollut hyvin aktiivisesti mukana erilaisissa syrjinnän ja homofobian vastaisissa kampanjoissa ja työryhmissä.

Söpö sivuilmiö on, että Varusmiesliitto on ollut pitkään Setan alivuokralainen.
Kärpäsestä on turha tehdä härkästä. Pitää silti muistaa, että jos aiheesta X kuuluu harvoin mitään, niin ne harvat kuulumiset saa korostetun painoarvon. Jos ja kun Puolustusvoimilla on menossa päivitys ja 99% sen leivissä olemista on fiksuja ja ajantasalla, mutta hiljaa, niin tällainen huonosti harkittu henkilökohtainen mielipide tai huono vitsi lokaa koko laitoksen.

Sama asia urheilun puolella. Minkäälaista 2010-lukua edustaa linjaa ei ole kuin liittojen korulauseissa ja sääntökirjoissa. Kun kukaan ei puhu asiasta mitään, niin oletaan että "siellä ollaan vanhanaikaisia" ja jokainen harkitsematon heitto lujittaa kuvaa, vaikkei se vastaisi todellisuutta.
Tunnen aliupseerin henk.koht., eikä hän mielestäni ole todellisuudessa "homovastainen". Ajattelematon kommentti, muka hurttia huumoria, jota armeijassa viljellään paljonkn...
"Hurttia huumoria" viljellään myös vaikkapa jääkiekossa ja jalkapallossa. Tuollaisilla kommenteilla loukataan usein jotakuta. Tuon tasoisen huumorin käyttö kertoo toki varsin paljon lausujastaan.
Merkillisen huumorintajutonta porukkaa homot. Toi on ihan normaalii intissä viljeltävää huumorii, et joku alikessu rääkyy, et "mehän ei olla mitään neitei tai homoi".

Ei tosta kannata neiti-Vihreiden vetästä mitään hernettä nenukkiin. Mun mielestä on vaan hyvä, et vielä on olemassa paikkoi, joissa arvostetaan hurttii äijähuumorii. Ei oo sentään yhteiskunta vielä täysin naisistunu...
No ei se ole oikein edes "hurttii äijähuumorii". Olen joskus kohdannut oikein hyvääkin "hurttia äijähuumoria", joka ei halvenna mitään tai ketään, olematta siltikään mitään pikkunokkelaa tai sievistelevää.

Jutut tyyliin "mehän ei olla mitään neitei tai homoi" ovat yksinkertaisesti typerää ja lapsellista mussutusta. Ja todella kertovat sanojasta aika paljon.
Samoin myöskin tollanen ammattiloukkaantuminen joka asiasta (tyyliin: "ai ai, ei saa sanoo noin, toi on rasismii, se loukkaa jotakuta, halventaa naisii, lapsii ja homoi, muistakaa lapset käyttäytyy") on lapsellista mussutusta eikä johda mihinkään. Ammattiloukkaantuminen kertoo loukkaantumisen kohteesta aika paljon. Jani Toivolasta esimerkiks.
Rajansa kuitenkin kaikella.. turha sitten valittaa että yhä isompi osa homoista menee sivarii jos saa kuulla 24/7 tollasta "huumoria".

Henk.kohtasesti en loukkaantuisi tuollaisesta ollenkaa. Pitäähän typeryksilläkin olla ajanvietettä...

Ja saako heteroista sanoo noin alaisilleen Riquman? :DDD
Kutsukaa tosikoksi tai miksi lie ammattiloukkaantujaksi, mutta henkilökohtaisesti minä ainakin loukkaantuisin, jos minua haukuttaisiin julkisesti sairaaksi ja uhataan väkivallalla ja sitten kuitataan se huumorilla. Ei noin käyttäydytä toisia kohtaan! Tuollainen huulenheitto ei ole hauskaa jo ihan sen takia, että homoja ihan oikeasti leimataan sairaiksi ja hakataan koko ajan ympäri maailmaa. Miten se voi olla jostakusta hauskaa?
Hurtille äijähuumorille on aikansa ja paikkansa. Aliupseerin ylläpitämä koulutustilaisuus ei ole sellainen. Hurttiin äijähuumoriin kuuluu myös idea mahtavan vastalauseen heittämisestä. Jos joku alokas olisi heittänyt pallon takaisin, pahimmillaan alokas olisi saanut lähdön armeijasta ja merkinnän mielenterveysongelmista.
Huumoria? Kyllä!
Sopivaa? Ei!

Joskus tulee ylilyöntejä. Sitä varten on pääesikunan tutkintaosasto (ikään kuin puolustusvoimien poliisi), joka tutkii ja viime kädessä tuomioistuin, joka tuomitsee.

Toivottavasti tästäkin järjestelmä oppii, niin kuin oppi aikanaan, kun naiset päästettiin palvelukseen.

Homoja upseeri- ja aliupseerivakansseissa lienee vielä aika vähän. Lesboja on huomattavasti enemmän. Muita vähemmistöjä alkaa olla myös melko tavalla.