Kiirastorstaiksi mietittävää: Oliko Jeesus komea mies? (juttukommentit)

Kiitos Vaeltajalle kiintoisasta kirjoituksesta.

Oikeastaan saattaakin olla hyvä konsepti se, että jokainen voi rakentaa oman Jeesuksensa omien mieltymystensä mukaan. Homma toimisi huonosti vaikkapa amerikkalaiselle äärikristilliselle, jos hänen olisikin pakko jonkin Raamatun kertomuksen perusteella ajatella Jeesus muunlaiseksi, kuin androgyynin oloinen, vaaleakutrinen, valkonaamainen mies, jollainen hän on monessa uskonnollisessa kuvastossa ainakin länsimaissa. Vaeltajan mainitsema karhumainen mies ei mahdu tuohon kuvastoon, kuten ei vaikkapa täysin musta mies.
Jos Jeesus on ollut olemassa, niin veikkaisin, että kyllä hänen on täytynyt hyvin karismaattinen henkilö olla. Kuinka hän muuten olisi saanut niin paljon huomiota.. Komea? Karismaattinen ja komea eivät välttämättä ole ihan sama asia.
  • 3 / 12
  • SaintJudy
  • 6.4.2012 13:51
Tähän pakkopyhään voisi suositella kirjailija ja koomikko Jonas Gardelin Jeesuksesta - Om Jesus (Johnny Kniga 2010), joka tarkastelee Jeesusta niin historiallisena henkilönä kuin kristillisyyden merkitystä eri uskonoppien ja tulkintojen varjossa. Sosioekonomissta lähtökohdista Gardell esittää että Jeesus olisi ollut nälkiintynyt, hampaaton sekä lukutaidoton. Muistelisin lukeneeni jonkun suomalaistutkimuksen, jossa esitettiin Jeesuksen olevan kyttyräselkäinen lyhyt äijänkäppänä, jolla oli myös mulkosilmät (?).
Omia raamatuntulkintojaan Gardell esittää Raamatun ulkopuolelle jätetyistä apokryfikirjoista kirjoista. Gardell tuo esille kirjassaan ettei Jeesus sanonut sanaakaan homoseksuaalisuudesta, mutta suhtautui kriittisesti avioeroon. Liekö uskisten herkkä suhtautuminen homoseksuaalisuuten peruja sille, että tässä palvotaan puolialastonta, alistettua miestä?

Kapinallisesta ja arvoja kyseenalaistaneesta juutalaisnuorukaisesta on pitkä tie isänsä toiselle puolelle tuomitsemaan eläviä ja kuolleita - varsinkin kun Jeesuksen tiedetään puolustaneen synnintekiöitä ja heikompiaan.

Kommenttia muokattu: 06.04.2012 klo 13:55

Kommenttia muokattu: 06.04.2012 klo 13:57
Hmm, kuinka Vaeltaja vain tälläiseen päätelmään on raamatusta tullut: "uusi testamenntti kertoo ainoastaan, että jeesus rakasti jumalaa ja kaikkia ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia."

... vaikka raamatussa kerrotaan jeesuksen sanoneen näinkin luukkaan evankeliumissa 14:26 "Jos joku tulee minun tyköni eikä vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsäkin, hän ei voi olla minun opetuslapseni."
Toisessakin kohdassa Luuk. 12:49-51 jeesuksen kerrotaan sanoneen "Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle; ja kuinka minä tahtoisinkaan, että se jo olisi syttynyt!... Luuletteko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa? Ei, sanon minä teille, vaan eripuraisuutta."

Eikä johanneksen evankeliumissa 3:18 jeesuksen sanoma, että niitä, jotka eivät usko häneen (jeesukseen) mistä hyvänsä syystä, kidutetaan helvetissä ikuisesti" ole ihan kovinkaan kiltisti ja hyväsydämisesti sanottu. jeesuksen siis kerrotaan puhelleen rakkaudesta, mutta myös kovan luokan vihasta ja uhkauksista ihan vaan siitä, jossei hänen sanomisiaan ihan täydestä todesta ota.

jeesuksen arvostuksesta voi myöskin olla montaa mieltä, sillä esim. johanneksen evankeliumihan kertoo, ettei hänen perheensä (7:5), eikä hänen heimosukunsakaan, nasaretilaiset uskoneet häneen (6:42). Myöskään se johannes kastaja ei ollut jeesuksesta vakuuttunut (matteus 11:3) edes ihmetekojenkaan perusteella.

raamattuhan kertoo myös että monet hänet kuulemma nähneet ja häntä kuulleet pitivät häntä hulluna (johannes 10:10). Tuolle voi hyvinkin olla perusteena jeesuksen oma sanankäyttö, ainakin apostolien siitä muistelema, sillä raamatussahan
Matt. 5:22 jeesus sanoo "Joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen."
Mutta sitten taas puhuu itsensä pussiin, eli Luuk. 11:40 jeesus kutsuu kriitikkojaan hulluiksi.

jeesuksen olemassaolon todenperäisyyteen liittyen luukaksen evankeliumi 3:23-31 esittää jeesuksen polveutumisen aivan toisin kuin matteus 1:6-16. Esim. että daavidista jeesukseen välissä olisi 43 vs. 29 sukupolvea ja vain kolme samaa nimeä, nekin aivan eri järjestyksessä, mikä viittaisi siihen, että ainakin toinen luetteloista on täysin hihasta revitty eikä edes ole yritetty tehdä sukututkimusta.
Toki raamatun kertomuksiin nähden jeesus-seimitapahtumaankin on yhdistetty kaikki jutut, vaikka raamatussa itämaan tietäjien käynnin ajankohtaa ei liitetä siihen, eikä edes kerrota tarkemmin millaisia, mitä sukupuolta ja montako tietäjiä oli. Tiernapoika-konseptistahan iso osa on sepitetty myöhemmin, sillä raamattu ei kerro mitään esim. mistään murjaanista.

Pääsiäisen ajan tapahtumat ovat sitten ihan oma monenkirjavan, ihan erilaisten kertomusten lukunsa evankeliumien kesken. Asioiden kerrotaan tapahtuneen eri tavoin niissä keskenään, joten yhtenäistä tarinaahan niistä ei saa tekemälläkään.

Ehtoollisateriassa nautittiin ensin viini – eikun ensin leipä, riippuen kenen opetuslapsen kertomusta raamatusta lukee. Juudas kavalsi jeesuksen ylipapeille tunnistussuudelmalla (Matt.) – eipäs, vaan jeesus ilmoittautui itse ilman mitään suukotteluita (Joh. 18:2-9).

Johanneksen mukaan jeesus kantoi itse ristinsä Golgatalle, kun taas Matteuksen mukaan sen kantoi pääasiassa Simon.
Kaikki neljä evankeliumia luettelevat ihan erilaisen tekstin Jeesuksen ristiin - eikä siis vain mitään pelkkää yhtä INRI:ä. Mahtoikohan yksikään opetuslapsista siis olla paikallakaan tai koko tekstiä ristissä edes ollakaan?
Heidän mukaansahan jeesus sanoi ennalta olevansa kuolleena 3 päivää ja 3 yötä (Matt 12:40) mutta onkin vain 1 yön ja 2 päivää (Mark. 15:42-43, Joh. 20:1).

Samoin sitten evankeliumista riippuen ihan eri henkilöt (1-5 kpl, monta eri versiota) huomaavat jeesuksen heränneen kuolleista, ja tällöin kivi oli jo vieritetty haudalta ennakkoon tai sitten vasta heidän läsnäollessaan, yksi tai useampi enkeli oli haudan sisäpuolella, ulkopuolella tai ei lainkaan paikalla ja osassa maakin järkkyi, suurieleisemmin. Apostolien teoissa jopa kerrotaan 12 opetuslapsen tapaavat tuolloin jeesuksen, vaikka Juudas toisen kertoman mukaan oli silloin jo kuollut.

Pyhä henkikin tuli opetuslapsiin jeesuksen kuolleista heräämisen tapahtuessa ... tai vasta jeesuken ylösnousemuksen jälkeen, riippuen evankeliumista. Herännyt jeesus nähtiin ensi kerran kolmessa eri paikassa evankeliumista riippuen ja hän kielsi koskemasta itseensä tai sitten jopa ihan kehoitti koskemaan.

Evankeliumien eri kirjoittajat ovat siis sopineet tapahtumat hyvin ylimalkaisesti. Niiden mukaanhan jeesuksella itselläänki oli monenkirjava kuva siitä, milloin menee taivaisiin, sillä Luukkaan (23:43) mukaan jeesus väitti kuolinpäivänään olevansa paratiisissa vielä samana iltana. Kolme päivää myöhemmin hän sanoo, ettei ole vielä siellä ollut (Joh. 20:17). Sitten Ap. 1:3-12 mukaan hän nousi taivaaseen vasta 40 päivän kuluttua kuolleista heräämisestään. Aikapektiivi on siis varsin lavea - olisivatkohan apostolit keksineet taivaisiin menon vasta myöhemmin ja unohtaneet sopiva tarkkaan, mihin kohtaan tarinaa ja miten sen kirjoittavat?

Markuksen mukaan 16:14-49 jeesus nousee taivaaseen suoraan pöydän äärestä huoneessa aterioinnin lopulla, kun Luukkaan mukaan 24:50-51 taivaisiin meno tapahtuu ulkosalla aterioinnin jälkeen - Matteus ei ota asiaan mitään kantaa, diplomaattisesti. Tosin jännää, että Markukselle ja Luukkaalle olisi jäänyt noinkin ihmeellisestä tapahtumasta noinkin erilainen muistikuva.

Johanneksen kertoman mukaan jeesuksella on vaihteleva kuva suhteestaan isäänsä, sillä Joh. 10:30 jeesus sanoo, että "Minä ja Isä olemme yhtä.", mutta sitten uhmakkaan itsetuntoinen ääni muuttuu kellossa myöhemmin ja Joh. 14:28 jeesus tokaisee, että "Minä menen Isän tykö, sillä Isä on minua suurempi."

Myöhemmin kuvioihin mukaan tullut Pietari sitten kirjoittaa asioista vielä ihan omia versioitaan.

Muistaakseni koulun uskontokirjassa ja uskonto-opetuksessa tuosta kaikesta kerrotaan vain yksi tarina, joten on siinä ollut opetushallituksen tai kirkkohallituksen sanasepoilla sorvaamista liittää tarinat yhteen. Sinänsä ihailtavaa kompromissien tekokykyä, tuolta osin.

Olisikohan mahdollinen jeesus voinut olla myös mustaihoinen, sillä olihan Israelissakin jo tuohonkin aikaan myös mustaihoisia muualta tulleita - jospa joku heistä jätti lapsen korissa jonkun ovelle ja hänestä tuli sitten jeesus, avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi. Ihan mahdoton ajatushan ei ole myöskään se, että jeesus olisi naispuolinenkin, miehenä esiintynyt hahmo.

Ihme asia myös se, jos vain komea / kaunis ihminen on uskottava?
Onko uskominen siis vain niin pinnallista vai onko kristinuskomus niin epäuskottava ilman prameutta?

Kommenttia muokattu: 06.04.2012 klo 19:29
Kannattaa muistaa että jeesus kuuluu myös islamin uskoon, koraaniin, missä hän on yksi profeetta - kuten monet muutkin raamatun hahmotkin, sillä erotuksella ettei koraanissa kerrota ristiinnaulitsemisesta yhtikäs mitään ja jeesusta ei pidetä jumalallisena - sillä islamissa vain Allah edustaa jumaluutta, mutta koraanissa jeesus menee silti taivaaseen, muiden profeettojen tapaan.
Jeesus oli todennäköisesti tummaihoinen, ainakin hiekan värinen - ei missään nimessä valkoinen. Jos hän oli edes olemassa. Nauran aina, kun joku väittää muuta.
  • 7 / 12
  • Rokkihomo
  • 7.4.2012 10:40
Kyllähän sellaisen antiikin ajan luennoitsijan on ollut parempi olla komea ja ryhdikäs esiintyjä. Ei pakko, mutta auttoi kovasti asiaa. Oletankin että tuo mahdollinen historiallinen henkilö on ollut todennäköisemmin pitkä, ryhdikäs ja miellyttävän näköinen, mahdollisesti siis komea, kuin jotain muuta. Todennäköisemmin, muttei varmasti.

Täällä keskustelussa on aivan pääsiäisen meininki.
Seksikäs monissa krusifikseissä ainakin, ja muutti kuulemma veden viiniksi: unelmapoikaystäväainesta.
  • 10 / 12
  • Jorma Hentilä
  • 8.4.2012 13:22
Raimo Harjula, Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti, on kirjoittanut kiinnostavan kirjan "Jeesus. Mies myyttien takana" (Gaudeamus 2011). Harjula on kristinuskon ohella perehtynyt myös buddhalaisuuteen, hinduismiin ja Itä-Afrikan perinteisiin uskontoihin.

Takakannessa Jeesusta kuvataan näin: Jeesus Nasaretilainen oli saarnaaja ja parantaja, joka syntyi vähän ennen ajanlaskumme alkua. Hän julisti rajatonta lähimmäisenrakkautta, puolusti "syntisiä" sekä muita syrjäytyneitä ja väliinputoajia ja vaati aikansa juutalaisuutta uudistumaan. Yhteiskuntarauhaa uhkaavana kansanvillitsijänä hänet teloitettiin Jerusalemissa noin vuonna 30.

Takalipareessa on sitaatti kirjan tekstistä: "Jeesus itse myös käytännössä asettui syrjäytyneiden ja halveksittujen ihmisten puolelle ja yleensäkin ihmisten puolelle fariseusten ja lainopettajien edustamaan uskonnolliseen järjestelmään sisältynyttä hengellistä väkivaltaa vastaan. Protestiaan Galilean profeetta ei siis esittänyt vain sanoillaan, vaan myös asenteillaan ja teoillaan."
Tämä pääsiäisuutinen sopinee otsikon alle

Ja pääsiäisperinteitä kunnioittaen San Franciscon Sisters of Perpetual Indulgence 2012 Hunky Jesus Easter- kilpailulla Dolores Parkissa. Voittajaksi selviytyi Sean Lavalle eli Funky Jesus, joka soitti puusta veistetyllä, ristin muotoisella kitaralla Led Zeppelinin Stairway to heaven. Tänä pääsiäisenä tuli myös Castro-siskosten perustamisesta kuluneeksi kunnioitettavat 33 vuotta.
Perinteikkäisessä San Franciscon pääsiäissunnutain puistojuhlassa oli niin burleskia kuin bändejäkin. Paikallinen karhureportteri, Accidental Bear, ehti jo omalla saitillaan raportoida häpykarvoituksen paluusta. Hyvästi pube mohawk!

http://breningstall.typepad.com/stanfran/2012/04/funky-jesus-takes-the-crown-at-the-hunky-jesus-contest-photos.html

http://accidentalbear.com/?p=23521
"Kyllähän sellaisen antiikin ajan luennoitsijan on ollut parempi olla komea ja ryhdikäs esiintyjä. Ei pakko, mutta auttoi kovasti asiaa. Oletankin että tuo mahdollinen historiallinen henkilö on ollut todennäköisemmin pitkä, ryhdikäs ja miellyttävän näköinen, mahdollisesti siis komea, kuin jotain muuta. Todennäköisemmin, muttei varmasti".

En sanoisi noinkaan. Raamattu kertoo toista:

https://books.google.fi/books?id=X1Yui2QfURoC&pg=PA120&lpg=PA119&focus=viewport&dq=Jumalan+sanassa+on+lukuisa+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4+monien+profeettojen&hl=fi

Aikanaan, noin viisisataa vuotta ennen Jeesuksen syntymää, profeetta Jesaja oli saanut Jumalalta sanoman tulevasta Messiaasta, Israelin kansan Vapahtajasta. Hän kertoi israelilaisille, että Jumala oli antava merkin, jonka perusteella voitiin tietää, milloin on kyse kirjoitusten lupaamasta messiaasta:
"Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel" Jesaja 7:14b
Tämän lisäksi Jesaja kertoi Jeesuksesta (Jesaja 53) - "Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet.
Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet.
Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana,
mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.
Me vaelsimme kaikki eksyksissä niinkuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen. Mutta Herra heitti hänen päällensä kaikkien meidän syntivelkamme.
Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen eikä suutansa avannut; niinkuin karitsa, joka teuraaksi viedään, niinkuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, niin ei hän suutansa avannut.
Ahdistettuna ja tuomittuna hänet otettiin pois, mutta kuka hänen polvikunnastaan sitä ajatteli? Sillä hänet temmattiin pois elävien maasta; minun kansani rikkomuksen tähden kohtasi rangaistus häntä.
Hänelle annettiin hauta jumalattomain joukossa; mutta rikkaan tykö hän tuli kuoltuansa, sillä hän ei ollut vääryyttä tehnyt eikä petosta ollut hänen suussansa.
Mutta Herra näki hyväksi runnella häntä, lyödä hänet sairaudella. Jos sinä panet hänen sielunsa vikauhriksi, saa hän nähdä jälkeläisiä ja elää kauan, ja Herran tahto toteutuu hänen kauttansa.
Sielunsa vaivan tähden hän saa nähdä sen ja tulee ravituksi. Tuntemuksensa kautta hän, minun vanhurskas palvelijani, vanhurskauttaa monet, sälyttäen päällensä heidän pahat tekonsa.
Sentähden minä jaan hänelle osan suurten joukossa, ja väkevien kanssa hän saalista jakaa; sillä hän antoi sielunsa alttiiksi kuolemaan, ja hänet luettiin pahantekijäin joukkoon, hän kantoi monien synnit, ja hän rukoili pahantekijäin puolesta".