Heseta: Kavallus jopa 100 000 euroa (juttukommentit)

Tuo summa vastaa kohtuullisen kuukausipalkan käteenjäävää osaa 4 vuoden ajalta, eli runsasta 2 000 euroa kuussa - verotonta.

Tuolla summalla olisi voitu tehdä vaikkapa priden suhteen yhtä ja toistakin - tai pitää palkattuna vaikkapa yhtä sosiaalityöntekijää.
Osmo Ijäs kertoo, että Pride ei ole vaarassa. Tämä vaikuttaa mielestäni hieman oudolta ja falskilta. Jos HeSetan toiminta loppuu ja yhdistys lakkautetaan, tapahtuu samalla tottakai Priden kuoppaaminen. Kaikki luvat, mainostajat, yms. ovat HeSetan. Jos toiminta loppuu, niin näin muutama kuukausi ennen tapahtumaa, ei mitään Priden pelastamiseksi ole tehtävissä. Toki on ymmärrettävää, ettei tässä vaiheessa voida viestiä muuta kuin jatkumista, sillä epäilys kaataisi jo automaattisesti valmistelut.

Saamassani yhdistyksen kevätkokouskutsussa on selkeästi mainitaan kokouksessa käsiteltävän yhdistyksen toiminnan jatkumista. Sääntöjen mukaista ilmoitusta toiminnan lopettamisesta siinä ei ole, joten ei kevätkokous voi yhdistystä lakkauttaa tässä kokouksessa. Todettavaa kuitenkin on, että niin kuin Ijäs sanoi, on HeSetan jatko tiukassa tilanteessa. Mielestäni tämä näkökulma on hyvä pitää mielessä - ainakin jos Pride on jollakin tavalla koskettamassa elämää.
Lisätään vielä, että nythän on olemassa kuitenkin tieto, että toimintaa voidaan jatkaa (Hesarin mukaan)
  • 4 / 22
  • vaeltaja2006
  • 18.4.2008 11:55
Kattojärjestö Seta ilmoittaa etusivullaan, että väärinkäytökset eivät koske Setaa, vaan Hesetaa. Helsingin Sanomien juttu sekoittaa Setan ja Hesetan riemukkaasti keskenään. Niin moni muukin kansalainen, joka ei tiedä seta-nimisten järjestöjen rakenteesta.

Rannelliikkeen uutisointi on mielestäni ollut kohdallaan.
Ei tuo Setan ja HeSetan sekoittuminen ole mikään ihme. Tehtävätkin siellä ovat sekoittuneet ja rakenteet. Esimerkki: HeSeta "järjesti" tänä keväänä kurssin, jonka järjestelyt ja kurssille osallistujien valitsemisen hoiti Setan koulutussuunnittelija. Kukahan keräsi kurssimaksut ja maksoi kahden luennoitsijan palkkiot? Maksaako HeSeta osan kolutussuunnittelijan palkasta?

Koen itse nämä kaksi järjestöä yhtenä, joiden erillinen näkyminen julkisuudessa, saatikka jäsenille näyttää olevan varsin vaivalloista.
  • 6 / 22
  • Irokeesi
  • 18.4.2008 17:47
Ei se sinänsä ole mikään ihme jos HeSeta ja Seta menevät sujuvasti sekaisin – niin se on välillä mennyt organisaatioiden välilläkin.

Enää meno ei tiettävästi ole niin villiä kuin se oli vielä tämän vuosituhannen alussa. Tuolloin HeSetan mm. sosiaalitoimesta syntyneitä kuluja maksettiin sujuvasti Setan tileiltä aivan kuin yhdistyksillä olisi ollut yhteiset varat. En tiedä miten noita rahoja sumplittiin tilinpäätöksissä kohdalleen. Olemassa ollutta tilannetta ei edes osattu pitää mitenkään kummallisena.

Sinänsä on aivan yleinen käytäntö, että julkisia varoja nauttivissa yhteisöissä varoja temppuillaan momentilta toiselle, jotta avustusten käyttö näennäisesti saadaan tilinpäätöksessä näyttämään siltä, että rahat on käytetty juuri siihen mihin ne on osoitettukin. Nyt siis vain juridisesti kahden erillisen yhdistyksen välillä.

Joku voisi valaista sitä historian juoksua, minkä seurauksena osa loogisesti Setalla kuuluvia mm. sosiaalisia palveluja on aikanaan organisoitunut HeSetan toiminnaksi.

Sekin on varsin ymmärrettävää, että HeSetan jouduttua edellisen kerran taloudellisiin vaikeuksiin Setan auttava käsi pelasti suurimman jäsenyhdistyksensä merkittävän suurella lainalla. Tämän lainan olemassaolo tuli Setan hallituksen ulkopuolelle käsittääkseni ensimmäisen kerran julki vasta syksyllä 2004, kun tilintarkastajat peräsivät tuolle lainalle edes jonkinlaista takaisinmaksuaikataulua.

Kun lainan suuruudesta ja takaisin maksusta sittemmin säännöllisesti kysyttiin edustajiston ja valtuuston kokouksissa, ei talousvastuussa olevilla koskaan tuntunut olevan tietoa asiasta. Ei edes joulukuussa 2006, kun kysymykseen olisi jo voinut luulla oltu varautuneita. Kysymykseen ei tuolloin osannut vastata sen enempää pääsihteeri, puheenjohtaja kuin talous- ja hallintopäällikkökään, jonka toimenkuvaan ko. tiedon luulisi kuuluvan. Kyseessä ei siis ollut yksi saatava monien joukossa, vaan yksittäinen ja vieläkin kohtuullisen suuri saatava Setan taloudessa. Käydyssä keskustelussa vastaajaksi pyydettiinkin sitten lopulta HeSetan taloudenhoitaja, joka kuulemma ainoana osaisi antaa tarkan tiedon lainan sen hetkisestä tilanteesta. Minustakin olisi kiva, jos pankki kysyisi minulta paljonko heille kulloinkin olen velkaa sen sijaan että velottavat tililtäni huomattavia summia kuukausittain ;)

Tero Kankaanperä totesi varsin osuvasti, ”että tärkein oppi on kuitenkin aina se, että yhdistyksen taloushallintoa ei ole hoidettu oikealla ja riittävällä tavalla”. Kysynpä kuitenkin, miten sokeaa on talouden seuranta ollut (hallitus ja tilintarkastajat), jos neljässä vuodessa joku pystyy kääntämään taskuunsa 100 000 euroa – siis pienen Kalliolaisen yksiön verran.

Hesarin uutinen herätti muutaman kysymyksen:

1. Miksi tuon varsin pienen uutisen vääntämiseen tarvittiin kolme toimittajaa?

2. Puheenjohtaja Osmo Ijäksen mukaan taloudelliset ongelmat tulivat ilmi, kun yhteistyökumppanit alkoivat kysellä saataviensa perään.
Eipä ole yhteistyökumppaneilla ollut pikkurahasta pula mutta kärsivällisyyttä muillekin jakaa, jos tuollaiset saatavat ovat roikkuneet neljäkin vuotta ilman että niiden perään on kyselty.

3. Ijäs painottaa, että kassasta viedyt varat ovat olleet "biletuottoja", eivät esimerkiksi yhteiskunnan avustuksia.
Varmasti näin on ollutkin mutta tuotot eivät kuitenkaan ole millään lailla korvamerkittyjä vaan ne ovat kirjanpidossa aivan samanveroisia muidenkin tuottojen kanssa ja siten pois yhdistyksen toimintataloudesta. Eli ei ole olemassa erikseen biletoimintaa harrastavaa HeSetaa ja varsinaista HeSetaa.

Olipa miten tahansa. HeSetan talousongelmat heijastuvat myös Setaan ja sen kautta kaikkiin Setan jäsenjärjestöihin sekä Setan toimintaan, vaikka Seta ei tällä kertaa taikoisikaan HeSetalle mitään lainaa ongelman hoitamiseksi.

Mikäli HeSeta muuttaa Setan kanssa yhteisistä tiloista muualle, jää ao. tilan vuokra kokonaisuudessaan Setan kontolle kunnes (jos) tiloihin löydetään uusi vuokralainen.

Jos HeSetan pyörittämät sosiaaliset palvelut siirtyvät siirtymäajalla Setalle, syntyy siitäkin siirtymävaiheessa väistämättömiä kustannuksia. Itseasiassa olisi vain loogista, että nuo sosiaaliset palvelut keskitettäisiin Setan alaisuuteen, kun muualla Suomessa (pohjanmaa?) toimiva sosiaalityökin on organisatoorisista syistä keskitetty Helsinkiin (tai ainakin tällainen jonkun huippuälykkään konsul(en)tin suunnitelma oli hengissä vielä vuosi sitten).

Viime joulukuun alussa eräs Setan hallituksen jäsen kommentoi paljastunutta kavallusta eräällä lailla helpottavaksi. ”Kun paise on puhkaistu voi olla huojentunein mielin ja luottaa siihen että nyt ovat asiat kunnossa.” Sanonpa kuten sanoin silloinkin: koskaan ei saa tuudittautua liialliseen luottamiseen. Väärinkäytökset muhivat juuri siellä missä ihmiset luottavat liikaa. Kun valvonta nukkuu tai on sokea, voi jollekin taas syntyä liian suuri kiusaus…

Sokeiden valtakunnassa on kyklooppi kuninkaana – kaikki kuninkaat eivät ole rehellisiä.
Irokeesi kirjoitti: "3. Ijäs painottaa, että kassasta viedyt varat ovat olleet "biletuottoja", eivät esimerkiksi yhteiskunnan avustuksia."

Samaa olen ihmetellyt uutisoinnissa minäkin. Miksi nämä biletuotot ovat niin korostetusti nostettu nyt esiin.
Hmmm... Oiskohan sen takia, ettei yhteiskunnan avustukset lakkaa tulemasta?! Aika läpinäkyvää...
Aika lailla ne vähentyis jos olisi tiedossa, että joku on ne kavaltanu, eikä avustuksia ole käytetty!
Hesari oikaisee tänään otsikointinsa virheen, eli kavallusepäily kohdistuu Helsingin seudun Setaan.

Myös:
"Helsingin Seudun Seta ry, jolla on yhdistyslain mukaisesti oma, täysin itsenäinen taloudenhoito ja hallinto."

Näinhän sen tulisi olla.
  • 10 / 22
  • Simsalabim Jim
  • 20.4.2008 23:17
(kirjoittaja on poistanut virheellistä lakitietoa sisältäneen viestin)
Olikohan 1. kerta ? Joskus nimittäin ajattelee, että tuollaista saattaisi olla tapahtunut jo aikaisemminkin, koska mistä se on opittu ? Usein talousrikoksia tutkittaessa paljastuu, että sellaista on tehty jo kauan.
Vähäisin eväin kevätkokoukseen?


Setan jäsenjärjestöt saivat tietoa Hesetan kavalluksista lauantaina Turussa, kun Setan valtuusto oli koolla. Myötätuntoa ja tukea tuli paljon. Paljon niukemmin on tiedotettu jäsenille, mistä on kysymys. Jäsenkirjeessä kerrotaan sanallisesti, mitä on tapahtunut ja miten nyt ihmetellään tulevaisuuden toiminnan jatkamista. Mutta mitään konkreettista jäsenille ei ole kerrottu. Kavallussumma luettiin lehdistä.

Kun on menossa taloyhtiön vuosikokoukseen, etukäteen saa tarkat selvitykset kuluneesta vuodesta. Yhdistysmaailmaan sellainen tarkkuus ei kuulu vaikka olisi tapahtunut isoja kavalluksia. Tämä koskee muitakin järjestöjä kuin Setaa. Mistä mahtaa johtua, että yhdistysten kokouksiin menijät saavat paperit vasta kokousten alkaessa. Halutaanko jäsenille tarjota kokouksessa "yllätyksiä ja elämyksiä"?
Eipä olisi heti arvannut. Mutta onneksi Seta ja HeSeta ovat niin rikkaita, että suitsait peittoavat tämän kaltaiset kauneusvirheet.
HeSetaan kohdistunut kavallusasia on nyt syyttäjänvirastossa. Asialle on nimetty käsittelijä ja se on siis mennyt syyteharkintaan. Päätöksiä syyttämisestä ei siis vielä ole. Syyttäjänvirastossa ei osattu sanoa milloin asia tulisi esille käräjäoikeudessa. Arvelen käsittelyn ajankohdan saattavan helposti venyä jopa kesän ylitse tai pidemmällekin.
Ylen nettisivut tietävät asiasta enemmän (www.yle.fi):

Helsingin seudun Seta toipumassa rahakavalluksesta
Julkaistu 28.04.2008, klo 15.49 (päivitetty 28.04.2008, klo 15.50)

Helsingin seudun Seta toipuu vähitellen kavalluksen aiheuttamasta talousahdingosta. Yhdistyksen lipputuloista vuosien varrella kavallettu yli 100 000 euron summa pakottaa kuitenkin Setan suurimman jäsenjärjestön uusien tilojen etsintään.

Kolmessa vuodessa Helsingin seudun Setan pussista hävisi vähin erin yli 120 000 euroa eli yhden vuoden toimintamenoja vastaava summa.

Kavalluksesta epäillään miestä, joka on toiminut vuosia HeSetan hallituksen jäsenenä ja taloudenhoitajana. Järjestön puheenjohtaja Osmo Ijäs on harmissaan valvonnan pettämisestä

- Kavalluksesta epäilty on saavuttanut hyvin luotettavan herran maineen ja hän on ollut hyvin arvostettu henkilö sateenkaariyhteisössämme, Ijäs kertoo.

HeSeta tarjoaa neuvontaa, koulutusta ja vertaistukiryhmiä paitsi omille jäsenilleen niin myös lukuisille muille seksuaalisuudessaan tukea tarvitseville. Koska sosiaalityöntekijän palkka nielee puolet niukasta budjetista, on järjestössä kannettu suurta huolta tukipalvelujen tulevaisuudesta.

- Ei asiakkaiden tarvitse kantaa huolta yhdistyksen talousasioista, mutta tietysti meidän toiminnassa aktiivisesti mukana olevat vapaaehtoiset ovat olleet huolissaan, että miten toiminta jatkuu, järjestön sosiaalityöntekijä Minna Selänniemi sanoo.

Pahin jo takana

Sosiaalityö turvataan Raha-automaattiyhdistyksen ja kaupungin avustuksilla. Edessä on kuitenkin muutto kattojärjestön suojista halvempiin tiloihin. Kaikesta huolimatta aivan pahin on Ijäksen mukaan jo takanapäin.

- Sanotaan näin, että olemme olleet veitsenterällä ja nyt se terä on vähän leveämpi. Ei nyt ihan pudota kuiluun, mutta eihän tilanne vieläkään ole missään nimessä hyvä, Ijäs kuvailee.

Helsingin setalaiset näkevät taloussotkussa jotain hyvääkin: järjestön yhteishenki on tiivistynyt ja uusia jäseniä tullut mukaan toimintaan. Myöskään suosituin tapahtuma Helsinki Pride ei ole vaarassa, koska se rahoittaa itse itsensä.

YLE Uutiset
HeSeta ja Pride

Itse olen ollut vapaaehtoisena pride pääjuhla organisaatiossa,
olemme tehneet LUIJASTI töitä loppuvuodesta -07 lähtien.

Koko toimintamme on perustunut vapaaehtoisuuteen.

Olemme ITSE hankkineet RAHAMME ja PONSORIMME siihen mihin tarvimme,
HeSeta on tausta organisaatio emmekä järjestä Prideä yhdistyksen rahoilla,
siittä johtuen työmme määränpäähän on ollut pitkä ja kivinen mutta antoisa ja mukava
vaikkakin hiukan väsyttävä jatkuvien speguloinnin kohteena olemiseen ja asioiden oikaisemiseen.

Pride 2008 Helsinki on ja tulee OLEMAAN!

Sitä ei peruta,eikä siihen tule esteitä,
ohjelma alkaa olla painokunnossa ja saamme luke siitä piakkoin.

Haluan vielä korostaa kaikille ARVOSTOLIOILLE ja EPÄILIÖILLE

Teemme työtä,sopimusten ja ponsorien mailmassa joka on kovaa ja raskasta
mutta päämääränä on Pride kaikkien homojen ja ystävien oma VIIKKO!

Toivon sydännmestäni kaikilta avointa mieltä ja kannatusta ja solidarisuutta!
Varsinkin henkilöiltä jotka on valmiita kirjoittelemaan ja sbeguloimaan mutta ei itse tule
mukaan toimintaan saisitte todellisen kuvan tilaisuuksien järjestelyistä ja
uskomattomasta keskustelu/sopimus rumbasta.

Itse vastaan osalatani pääjuhlasta ryhmän kanssa ja sanon että tulossa on
KAIKKIEN AIKOJEN PRIDE PÄÄJUHLA!ja tilaa löytyy tuhannelle juhlialle!
Esiintyjät,regvisiitta ym on hankittu 100% ponsorituella ja hyvällä sydämmellä kovalla työllä!
Ohjelma,esiintyjät julkaistaan piakkoin mutta pääjuhlapaikka on

Presidentti Club (Hotelli Presidentti)

http://www.presidentticlub.fi/

Homo ystävällisin terveisin! Kaikki joukolla mukaan!

"Maurice" >by Sly> flamingo@pp.inet.fi
  • 19 / 22
  • vaeltaja2006
  • 29.4.2008 16:15
Nimimerkki "Mauricelle" haluaisin sanoa, että paras kiitos, jonka saatte, on että Prideen osallistuu paljon ihmisiä, todennäköisesti enemmän kuin koskaan ennen. Työtänne arvostetaan tällä tavoin. Me kaikki emme syystä tai toisesta halua olla mukana järjestelyissä. Minullakin on omat syyni, mutta haluan osallistua paraatiin ja haluan kertoa kaikille muillekin, miten mahtavia olivat kahden edellisen vuoden pridet. Oma panokseni on myös, että kerään tietoa siitä, että Helsingin Pride on osa kansainvälistä pride-liikettä. Järjestelykokouksiin en pysty osallistumaan vaikka ehkä mieli tekisikin.

Jokaisella meillä on oma roolimme, ja jokainen osallistuja on yhtä tärkeä. Toivon jaksamista niille, jotka rakentavat tämän juhlaviikon. Se, että täällä ranneliikkeessä keskustellaan, merkitsee, että Pride ei ole yhdentekevä. Koettakaa kestää myös ikävät kommentit. Niitä ei voi välttää vapaassa tiedonvälityksessä ilman sensuuria.
Sinulle irokesi.
En tiettävästi valittanut? kyseessä oli ilmoitus henkilöille jotka jaksavat speguloida
onko vai eikö. vai eikö ole...

Sanon kuitenkin että vapaaehtoistyö ei palkitse suomessa,ulkomailla on kannustimensa
meillä ei,jos soittelen omalla puhelimella en saa siitä korvausta,jos matkustan bussilla,ratikalla tai millä
tahansa en saa siitä korvausta.

Teen ja teemme siis vapaaehtoistyötä ilman korvausta,sellaista harva enään
tänäpäivänä ei tee kun on muutenkin taisteltava leivästä jalihasta.
Jatämä koskee kaikkia yhdistyksiä ja niiden alajärjestöjä ja osastoja,
Talkoo ja yhteishenki on kadonnut sen perinteisellä tavalla,muistakaamme myös että emme tee itsellemme
vaan lähimmäiselle.

Korvaus työstöni/työstämme on ONNISTUNUT TILAISUUS
iloa minulla ja mahdollisesti tuhansille sielujen veljille ja sisarille
vaikkakin tiedän että pelkästään Priden pääjuhla imee valtavat voimavarat ja vain osa asiakaskunnasta on
tyytyväisiä mihinkään,
varsinkaan ohjelmaan tai tiloihin ,
siksi toivonkin juhlakansalta paljon laajakatseista solidaarisuutta

(ja vasta sitten kun meillä on palkallinen toimikunta ja satojentuhansien budjetti voimme lennättää
suomeen lähes kenet vain pääesiintyjäksi),

Kuitenkin itse panostan yhdessäoloon,hyvään fiilikseen
profiiliin sopivaan ohjelmaan ja bonsoreiden tuomaan vaihteluun.

Muistakaamme vielä Pride periattellinen tarkoitus ei vain "vapautua" vaan myös
ilmoitamme julkisesti omalle kansallemme,omassa maassamme
>me olemme olemassa emmekä katoa minnekkään
>me kuulumme yhteiskuntaan
Mukavaa että Pride-juhla ei enää ole Vanhalla!

Jostain syystä en ole Vanhan gay-bileissä koskaan viihtynyt. Paikka on liian iso tai jotain... ja Vanhan Kellarikin siellä alhaalla hetskujen valtaamana.
HeSetan kavallusasia on pahasti kesken. Se on edelleen syyteharkinnassa. Syyttäjäkin on ehtinyt tällä välin vaihtua. Käsittelypäivä on tietysti päättämättä. Käsittely saattaa venyä pitkälle syksyyn, jos syyttäjä päättää syyttää.