Virossa parisuhdelainsäädäntö edelleen työlistalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Pitkän Hermannin tornin katveessa Toompean linnassa kokoontuu Viron parlamentti riigikogu. Homoavioliitot ovat kaukana, mutta samaa sukupuolta olevien parisuhteiteita koskevasta lainsäädännöstä keskustellaan. Viron syrjintäsuojassa on vielä puutteita

Viron nykyinen oikeusministeri Hanno Pevkur (reformipuolue) kertoi Postimees-lehdelle, että hänen edeltäjänsä Kristen Michalin (reformipuolue) aloittama prosessi myös samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskevan lainsäädännön luomiseksi jatkuu.

Parisuhdelainsäädännön uudistaminen oli yksi Michalin pääprojekteista. Hän toi myös kysymyksen samaa sukupuolta olevien parisuhteista ministeriönsä käsiteltäväksi ja hänellä oli aikeita antaa asiasta lakiesitys vuoden 2013 aikana.

Postimees-lehti on nyt kysynyt pari kuukautta virassaan olleelta uudelta oikeusministeriltä kantaa käsityksiin, että tämä olisi hidastamassa uudistusten tahtia.

- Olen jakanut perhelainsäädännön edistämisen kolmeen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe pitää saada valmiiksi keväällä, ja se koskee kaikkia käytännössä ilmenneitä ongelmia - esimerkiksi huoltajuuskysymystä ja alaikäisten omaisuudella tehtäviä liiketoimia. Toinen vaihe koskee niitä parisuhdesäännöksiä, jotka liittyvät lapsen etuun ja suojeluun, eli miten avioliiton ulkopuolisessa yhteiselämässä suojella lasta. Kolmanteen vaiheeseen kuuluu kaikki muu, myös samaa sukupuolta olevien ihmisten yhteiselämän lainsäädäntö. Minulle tärkeintä on mahdollisimman pian ratkaista käytännöissä olevat ongelmat. Vauhtia ei ole vähennetty, sanoi Pevkur Postimees-lehdelle.

Viron oikeusministeriössä on valmisteltu jo useamman vuoden ajan uutta perhelainsäädäntöä, johon kuuluu myös samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistaminen, jonkinlaisen parisuhdelainsäädännön muodossa. Oikeusministeriö pyysi kesän lopulla puolueilta, erilaisilta intressiryhmiltä ja yksityisiltä ihmisiltä kannanilmaisuja. Saatuja huomioita käytetään myös aikanaan käynnistyvässä varsinaisessa lainsäädäntöprosesseissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeusministerinä joulukuuhun 2012 asti toiminut Kristen Michal erosi tehtävästään vaalirahaepäselvyyksien vuoksi. Michalin paikan otti siihen asti sosiaaliministerinä toiminut vuonna 1977 syntynyt Hanno Pevkur.

Kun syyskuussa 2011 Tallinnassa avattiin seksuaalivähemmistöjen info- ja toimintakeskus OMA, piti siihen aikaan sosiaaliministerinä toiminut Pevkur avajaisissa puheen. Tuolloin hän sanoi, että tietämyksen lisääminen seksuaalivähemmistöihin liittyvissä asioissa on tärkeää ja hän ilmaisi tyytyväisyytensä infokeskuksen syntymisestä, josta vaikeisiinkin kysymyksiin saa neuvoja ja apua.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden hyväksymisestä käytävä keskustelu on hermostuttanut etenkin uskonnollis-konservatiivisia tahoja. Michalin asenteet huomioitiin myös Viron ulkopuolella. Syyskuussa 2012 Viron suurlähetystön edessä Moskovassa joukko ortodoksiaktivisteja osoitti mieltään Kristen Michalille tämän homojen parisuhteita tukevia mielipiteitään vastaan.

Asenteet lämpiävät, mutta hitaasti

Viime syyskuussa markkinatutkimusyritys Turu-uuringute AS:n tekemän tutkimuksen mukaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisen hyväksyy 46 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Vastustajia on saman verran. Avioliitto-oikeuden ja adoptio-oikeuden kohdalla asenteet ovat selvästi torjuvia, joskin perheensisäiseen adoptioon suhtaudutaan sallivammin.

Tutkimuksen mukaan naiset, erityisesti nuoret olivat hyväksyvämpiä. Heistä 60 prosentilla ei ole mitään rekisteröityjä parisuhteita vastaan. Virolaisväestön osalta kannatus on 51 prosenttia ja venäläisväestön osalta 35 prosenttia.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että 43 prosenttia vastanneista piti homoseksuaalisuutta synnynnäisenä ominaisuutena, ja 40 prosentin mielestä se on tahdonalainen valinta. 28 prosenttia vastanneista arveli homoseksuaalisuuden taustalla olevan ympäristön tai kasvatuksen. Pienen joukon arvion mukaan kyseessä on patologia, sairaus tai taustalla on propagandaa.

Tutkimuksen mukaan vähemmän suvaitsevia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kohtaan ovat sellaiset, jotka eivät tunne yhtään vähemmistöihin kuuluvia.

Kyselyyn osallistui tuhat 15 - 74 -vuotiasta Viron asukasta.

Postimees: Kas meie prokura­tuur vajab valvet?
Postimees: Uuring: eestlased pole samasooliste kooselu registreerimise vastu

1 kommenttia

Samanlainen näyttää olevan Viron polku tässä samaa sukupuolta olevien parien parisuhteiden virallistamisessa kuin Suomessa. Viro on nyt vähintään 10 vuotta jäljessä meitä. Latvia ja Liettua tulevat kenties kolmekymmentä vuotta jäljessä.