Vihreä saari, kansanäänestys ja sateenkaari

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 4

Irlannin perjantainen kansanäänestys johti samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden kannalta myönteiseen lopputulemaan. Irlantilaiset antoivat asialle selvän tukensa: 62 prosenttia äänestäneistä kannatti perustuslain perhettä koskeviin pykäliin lisäystä, jossa todetaan että parisuhteen kumppanien sukupuoli ei ole avioliitto-oikeuden suhteen merkitsevä asia.

Äänestystulos selvisi lauantaina, jolloin sosiaalinen media oli revetä uudistuksen tukijoiden riemusta ja Irlannin kaupungeissa tulosta lienee juhlittu irlantilaiseen malliin. Pääkaupunki Dublinista sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien mukaan myönteisen tuloksen käydessä yhä varmemmaksi näyttäytyi sinisellä taivaalla komea sateenkaari.

Yhdenvetaisuuskysymyksen ratkaisemisen kansanäänestyksellä - ei paras idea

Etenkin vähemmistön asemaa koskettavissa kysymyksissä kansanäänestys on huono työkalu. Yksittäiskysymyksiä koskettavissa kansanäänestyksissä äänestämään vaivautuvat lähinnä kahteen erityiseen ryhmään kuuluvat henkilöt: 1) joita äänestettävä asia (henkilökohtaisesti) koskettaa ja 2) joissa äänestettävä asia herättää syystä tai toisesta erityisiä intohimoja.

Etenkin vähemmistöjä koskettavissa kysymyksissä pelko siitä, että vähemmistön syrjintää kannattavat voimat saavat masinoitua esimerkiksi kauhukuvien lietsonnalla väkeä liikkeelle, on todellinen. Toinen asia on vielä se, että voiko edes kansan enemmistön mielipiteen perusteella oikeuttaa kansanryhmän asemaan liittyvää oikeuksia rajaavaa lainsäädäntöä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kyse on tietysti arvoista, mutta on vaikea ajatella sivistynyttä yhteiskuntaa toteuttamassa vaikkapa rotuerottelua - oli ratkaisu tehty enemmistön päätöksellä tai ei.

Mielipidetiedustelut olivat oikeassa

Toisaalta Irlannin äänestys todensi selvästi, että standardit täyttäen tehdyt mielipidetiedustelut vinkkaavat tällaisissa kyllä/ei -asioissa kansan mielipiteestä varsin luotettavasti. Oikein tehtynä tuhannen hengen otoksesta on luettavissa suuntaa-antavasti suuren yleisön kanta kysyttävään asiaan.

Tämä veti maton niiden "hiljaisesta enemmistöstä" puhuvien alta, jotka vaikkapa meillä Suomessa väittävät, että mielipidetiedustelut antaisivat ylioptimistisen kuvan kansan myönteisestä suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolainsäädäntöön. Vaikka kyselyt kerta toisensa jälkeen antavat samanlaista tulosta.

Eri asia ovat esimerkiksi kohtuullisen nopeasti elävät puolueiden kannatusluvut - ja niissä kun vielä kaiken lisäksi on muualla kuin yksipuoluediktatuureissa vaihtoehtoja enemmän kuin yksi pakkaa sekoittamassa. Niidenkin kohdalla suuntaa-antavuus toteutuu, mutta paljon suuremmalla virhemahdollisuudella.

Parin vuosikymmenen matka rikollisesta tasa-arvoiseksi

Vihreänä saarena tunnettu Irlanti oli vielä 1980-luvulla silloisen blokkijaon länsipuolisen alueen köyhimpiä ja kehittymättömimpiä alueita. Katolisen kirkon asema oli poikkeuksellisen vahva.

Sittemmin yhteiskunnassa on tapahtunut laajoja muutoksia, ajoittaisista vaikeuksista huolimatta.

Irlannissa homoseksuaaliset suhteet olivat rikos vuoteen 1993 asti. Vuonna 2010 yhteiskunta tunnusti samaa sukupuolta olevien parisuhteet hyväksymällä parisuhteiden rekisteröimisen ja antamalla parisuhteensa rekisteröidyille monia avioparienkin nauttimia oikeuksia, ja vuonna 2015 kansan tahtoon perustuvan ratkaisun myötä irlannissa elävät homoparit ovat samalla viivalla heteroparien kanssa.

Tammikuussa kaapista tullut Irlannin terveysministeri Leo Varadkar sanoi, että äänestyksen myötä Irlannista tulee vapauteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa majakka muulle maailmalle. Ainakin tässä avioliittokysymyksessä näin voinee toivoa. Toisaalta, esimerkiksi aborttikysymyksessä katolinen kirkko pitää Irlantia vielä pihdeissään.

Homoseksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä Irlanti kuitenkin näytti, että muutos on mahdollista. Muutos vain vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, väsymätöntä ennakkoluulojen murtamista - ja tuota työtä tekemään uutteria ihmisiä.

Tällaisena väsymättömän työn hedelmänä syntyneenä majakkana voi pitää myös kotimaista Tahdon2013-kampanjaa ja sen tekijöitä.

Irlannin kansa on puhunut: vahva ´kyllä´ homoavioliitoille
Irlanti: Selvä enemmistö kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia - kansanäänestys lähestyy
Irlannin terveysministeri: Olen homo

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • tjas
  • 26.5.2015, 17.58
"Tämä veti maton niiden "hiljaisesta enemmistöstä" puhuvien alta, jotka vaikkapa meillä Suomessa väittävät, että mielipidetiedustelut antaisivat ylioptimistisen kuvan kansan myönteisestä suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolainsäädäntöön."

Toisaalta mielipidetiedustelut ohjaavat äänestyskäyttäytymistä jopa siinä määrin, että usein gallupien teettämistä on toivottu kiellettäväksi. Tälläkin kertaa "kannatus" itse asiassa romahti jopa 75 % (gallup 1kk sitten) -> 62 % (lopullinen äänestystulos).

LGBT-asian ajamisesta ja sen metodeista on tehty artikkeleita jo 1980-luvulla. Lukemalla esimerkiksi http://www.massresistance.org/docs/issues/gay_strategies/after_the_ball.html sisältämän artikkelin, on suhteellisen helppo havaita miten massoja on manipuloitu ja manipuloidaan edelleen, asian tiimoilta.

Ei sillä etteikö äänestystulos olisi ollut selvä, vain kannanottona tähän että "hiljainen enemmistö" ei olisi edelleen validi argumentti. Irlannissa jätti myös lähes 40 % äänioikeutetuista äänenstä antamatta.

Voisin kuvitella, että suurin osa, jopa ylivoimainen osa näistä äänestämättä jättäneistä olisivat olleet asiaa vastaan, mutta muun muassa tämän "75 % gallup -ohjauksen" takia katsoi tilanteen olevan toivoton. Verraten ainakin siihen hegemoniaan, että ihmiset matkustivat kymmeniä tuhansia kilometrejä äänestääkseen asian puolesta ja nämä "kyllä" äänet tuli varmasti perattua aika tarkkaan.
Todennäköisempi vaihtoehto kuitenkin on, että kotiin jäivät sellaiset ihmiset, joita EVVVK - ei voisi v***u vähempää kiinnostaa kyseinen asia.

Olen muuten seuraillut toisinaan tuota http://www.massresistance.org/ -sivustoa. Hyvin mielenkiintoinen näkökulma maailmaan. Oikeasti: http://www.massresistance.org/ -sivusto kyllä sisältää oikeasti yksinomaan aikamoista tuubaa.

Suomen avioliittolakikuvioidenkin suhteen siellä on kaikenlaisia höpöpuheita. Eräs huvittavista yksityiskohdista oli väite siitä, että suuren valiokunnan äänestys esityksestä olisi tehty jotenkin salassa ja erikoismenettelyllä - ja että yht´äkkiä olisi vain ollut vastassa lopullinen 12.12. järjestetty äänestys.

No huh huh.

Suuren valiokunnan päätöksestä kerrottiin kyllä ihan normaaliin tapaan valtamediassa (jos kohta myös http://ranneliike.net/teema/suuri-valiokunta-puoltaa-avioliittolakialoitetta?aid=11478 -sivustolla). Toiseksi; tällaisessa tapauksessa kyseessä oli yksinkertainen äänestysasia.


Nimimerkki "tjas", ymmärränkö oikein, jos arvelen tuon sivuston ja taustavoimien edustavan sinulle hyvinkin tuttua viiteryhmää?