Veteraaninäyttelijä Richard Chamberlain kehottaa homoja miesnäyttelijöitä pysymään kaapissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 8

Richard Chamberlain, 76-vuotias veteraaninäyttelijä neuvoo nuoria homomiehiä pysymään kaapissa, jos he aikovat edetä kunnolla omalla urallaan.

Advocate-lehti sai Chamberlainilta haastattelun. Siinä hän kertoo näkemyksensä siitä, että harhaisessa amerikkalaisessa yhteiskunnassa homofobia pitää huolen, ettei nuori, kaapista ulos astunut miesnäyttelijä etene urallaan kuuluisuuteen huippunäyttelijäksi. Aivan sama tilanne on hänen mielestään Englannissa ja vaikkapa Italiassa. Chamberlain: "Se on valitettavaa, se on typerää, se on sydämetöntä, se on moraalitonta, mutta näin se vain on".

Symppiksen oloinen Richard Chamberlain tuli aikanaan tunnetuksi ja erittäin pidetyksi tv-sarjassa roolistaan Tohtori Kildare (1961-1966). Hän astui ulos kaapista vasta 69 vuotiaana, vuonna 2003 muistelmakirjassaan "Shattered Love" (Voisi tarkoittaa "Lopen uupunut rakkaus".)

Richard Chamberlain on ollut parisuhteessa miehen kanssa yli kolmekymmentä vuotta.

****************

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Brittinäyttelijä Rupert Everett on muutamana viime vuonna kommentoinut varsin katkerastikin sitä, että kun hän tuli ulos kaapista, työt Hollywoodissa loppuivat kuin seinään. Hänen mielestään Hollywoodissa on nokkimisjärjestys. Siellä yritetään esittää, että ollaan muka hyvin liberaaleja. Todellisuudessa Hollywood on äärimmäisen konservatiivinen paikka. Se maailma on rakennettu vain heteroille, jossa homojenkin roolit näyttelevät heterot.

Advocate-lehden tekemä haastattelu
Hollywood Reporter Rupert Everettistä

8 kommenttia

Surullista tosiaan. Ehkä Richard Chamberlainin "kohtalo" kertoo jotain. Toki hänen oma uransa ei ole yleistettävissä, mutta Rupert Everettin tarina ainakin tukee Chamberlainin sanoja.
Vain aktiiviset keinot murtavat tämän muurin.
Harvat asiat korjaantuvat itsestään. Umpihankeen lähtevällä voi joskus olla raskas matka, mutta ei se latu sinne muuten synny ellei joku mene ensin. Niin arvostettu kuin haastateltu näyttelijä onkin, niin on mielestäni kategorinen virhe antaa perusteettoman syrjinnän kukoistaa. Pitkälle vietynä se menee siihen, että mitään ei kannata tehdä, koska ei se kuitenkaan onnistu. Huipulta on helppo huudella muille, että "ei tänne kannata yrittää, ei täällä ole kivaa".

Yhdysvalloissa -tuossa lököjen uimashortsien ja mini-bikinien höystämän kaksinaismoralismin kotimaassa- tilanne voi olla vähän ankeampi kuin läntisessä Euroopassa. Täällä asenneilmasto on tasaisesti päivittynyt ja moni laatuviihdettä tekevä tuotantoyhtiö on vähemmän fundamentalistisissa käsissä.

Olen vähentänyt suuren rahan leffojen seuraamista. Tuntuu ettei viime vuosina ole muutamaa piristävää poikkeusta lukuun ottamatta ole tullut kuin n. 1h 45min mittaista tusinakamaa, joka on yhtä yllätyksellistä kuin puristaisi hammastahnaa ulos tuubista. Monet leffat on sellaisia, ettei niistä keksi paljoa sanottavaa ja poliittinen korrektius on tappanut monta oivallusta. Melkein kuin katsoisi järven jäätymistä, maalin kuivumista tai nurmen kasvamista.