Vaalit: Keskusta ja Vihreät voittivat - eduskuntaan kolme sateenkaariedustajaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 16

Keskusta ja Vihreät kasvattivat paikkamääräänsä eduskunnassa sunnuntaina 19. huhtikuuta 2015 järjestetyissä eduskuntavaaleissa. Uuteen eduskuntaan valittiin kolme avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavaa ehdokasta. Tasa-arvoisen avioliittoliittolain kumoamishaluja ei uudella eduskunnalla ole.

Keskustasta tuli suurin puolue 49 paikallaan, saatuaan 14 lisäpaikkaa. Vihreät lisäsivät paikkamääräänsä viidellä ja saavat uuteen eduskuntaan 15 paikkaa. RKP piti saman paikkamäärän. Muut puolueet menettivät asemiaan.

Keskusta49+14
Perussuomalaiset38-1
Kokoomus37-7
SDP34-8
Vihreät15+5
Vasemmistoliitto12-2
RKP9lisäksi Ahvenanmaan ehdokas
Kristillisdemokraatit5-1
Äänestysprosentti on 70,1.

Ylen vaalikoneen vastausten perusteella edellisen eduskunnan tekemän aviliittolain uudistamista koskevan päätöksen olisi valmis peruuttamaan 41 (20,5%) työnsä aloittavaa kansanedustajista. Tehtyyn päätökseen tyytyy kansanedustajista 140 (70%). Edustajista 19 (9,5%) joko ilmoitti kannakseen tyhjän tai tietoa ei ollut vaalikoneessa.

Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan 59 prosenttia valituista on sitä mieltä, että "homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla", kun taas 38 prosenttia on eri mieltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eduskuntaan valittiin kolme avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavaa ehdosta: Jani Toivola (vihr), Silvia Modig (vas) ja Pekka Haavisto (vihr). Kaikki kolme uusivat paikkansa. Haavisto tuli valituksi Helsingin vaalipiirin kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Edellisen kauden neljäs sateenkaarivähemmistöön kuulunut kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) ei ollut mukana vaaleissa.

Helsingin ääniharava on hlbti-vähemmistöjen ja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänekkäästi esiintynyt Jaana Pelkonen (kok). Pirkanmaalla ääniharava taas on Sanna Marin (sdp), joka kertoo olevansa sateenkaariperheen lapsi. Hän on kasvanut kahden äidin vanhemmoimassa perheessä. Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Annika Saarikko (kesk) taas istuvat HIV-tukikeskuksen hallituksessa.

Läpimenijöihin kuuluu myös Arja Juvonen (ps), joka ainoana puolueestaan äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Päivitys 20.4. klo 7.50. Vaihdettu Ylen vaalikonevastauksista käsin laskettu tulos korvaamaan Ylen vaalitulospalvelun antama luku kansanedustajien kannasta jo hyväksytyn avioliittolain peruuttamiseen. Ylen vaalituslospalvelun tuloksessa 28 haluaisi muuttaa, 54 prosenttia ei ja 18 ei ilmaissut kantaansa. Käsin laskettuna vastaavat prosentit ovat 20,5, 70 ja 9,5.

Oikeusministeriö: Koko maa
Keskustelu: Epävarmat äänestäjät
Keskustelu: Eduskuntavaalit 2015 - ennuste ja todellisuus avioliittokannoissa

16 kommenttia

  • 1 / 16
  • tasaarvovoittoon
  • 20.4.2015, 0.23
Vaalitulos: Tasa-arvoinen avioliittolaki varmistui

Näin uudet kansanedustajat vastasivat Ylen vaalikoneen kysymykseen:
"Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan"

EI 140 (70%)
KYLLÄ 41 (20,5%)
TYHJÄ 19 (9,5%)

Eli 70% uusista kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.