Translakiseminaarissa tänään kuullaan puolueiden näkemykset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Eduskunnan kansalaisinfossa järjestetään tänään seminaari translaista. Seminaarin yhteydessä on puoluepaneeli, jossa toivottavasti selviävät eri puolueiden näkemykset translain uudistamisesta. Puoluepaneelissa ovat mukana kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä (sosiaalidemokraatit), Ritva Elomaa (perussuomalaiset), Silvia Modig (vasemmistoliitto), Oras Tynkkynen (vihreät), järjestöasiamies Armi Murto (rkp), eduskuntaryhmän lakimies Seija Turtiainen (keskusta), puoluesihteeri Asmo Maanselkä (kd) ja Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtaja Akseli Hakala.

Keskeinen kysymys on: uudistetaanko translaki, uudistetaanko laki kokonaan vai tehdäänkö siihen vain pieniä muutoksia. Useat kansalaisjärjestöt, puolueet sekä tasa-arvovaltuutettu ja Euroopan Neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat vaatineet lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista translaista. Riittääkö sellainen muutos?


Puoluepaneelin jälkeen seminaarissa puhuu mm. tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen.

Puoluepaneeli nähdään suorana videolähetyksenä netissä. Nettiosoite tulee tähän heti, kun se on varmistunut. Seminaari näkyy tässä osoitteessa myös tallenteena jälkikäteen.

korjattu osoite:
http://bambuser.com/v/3164457

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Taustaa

Kun Suomeen saatiin ns. translaki vuonna 2002, siinä määriteltiiin, miten sukupuolensa korjanneen henkilön sukupuoli vahvistetaan väestötietojärjestelmään. Lain ensimmäisessä pykälässä määrätään, että henkilön tulee olla steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön. Tällainen pykälä on monen muunkin maan lainsäädännössä, ja vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, että kyseessä on vakava puuttuminen yksilön koskemattomuuteen. Pakkosteriloinnit ja -kastraatiot on poistettu lainsäädännöstä jo vuosikymmeniä sitten, mutta transihmisten kohdalla tulee uudelleen vastaan pakollinen sterilisaatio tai kastraatio, jos haluaa korjauttaa sukupuolensa väestötietojärjestelmään.

Myös kysymys avioliitosta on tärkeä. Jos avioliiton toinen osapuoli korjauttaa sukupuolensa, avioliitto katkeaa tai se muutetaan, puolison niin salliessa, rekisteröidyksi parisuhteeksi. Nyt kysytään: kenen intressissä on se, että transihmisen avioliitto rikotaan sukupuolen korjauksen yhteydessä.

2 kommenttia

Kävin kuuntelemassa paneelin. Demareista paikalla oli Susanna Huovinen toisin kuin uutisessa kerrotaan. Lukuunottamatta Asmo Maanselkää joko joukko kannatti translain uudistusta. Maanselkä venkoili ja kierteli mutta ymmärsin että heidän mielestään transihmisten asema ei ole ihmisoikeuskysymys. Sitä ennen Maanselkä hehkutti sitä miten KD toimii syrjintää vastaan, etunenässä ministeri Räsänen. Maansellkä oli KD:n edustajana hallitusneuvottluissa ja kampeamassa translain uudistusta (ja tasa-arvoista avioliittoa) pois hallitusohjelmasta.

Mielenkiintoista oli se että Perussuomalaisten edustaja Kike Elomaa kannatti hyvin innokkaasti ja asiaan perehtyneenä tranaslain uudistusta. Elomaa kertoi myös että puoleessa on muitakin samalla kannalla mutta tehtävää on. Keskustassa kysymys kuuluu omantunnonkysymyksiin, joten kun asia tulee eduskuntakäsittelyyn, kepulaiset voivat äänestää miten lystäävät.

Uudistuksen vastustajia on kaikissa puoluissa, ja ilmeisesti asia säilötään seuraavaksi työryhmään.
Kristillisteokraattien käsitys syrjinnästä on se, ettei homofobihihhuleiden anneta vapaamatkustaa leikkimällä taikauskovaisia. Koko aate on mauton vitsi. Kerrankin perussuomalainen osoittaa moraalista selkärankaa hlbti-asioissa. Myös transsukupuolisella on oikeus olla olemassa ja olla onnellinen. Tällaiset asiat eivät kyllä missään nimessä ole kenenkään ulkopuolisen mielivallan kontolla. Onneksi puolueiden edustajien murskaenemmistö on asian suhteen inhimillisellä kannalla.