Testamentilla turvataan kumppanin ja muiden jälkeen jääneiden etua, sekä vältetään riitoja

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 14
Asianajaja Juha-Pekka Hippi

TESTAMENTTI

Monella sateenkaari-ihmisellä saattaa olla tilanne se, että heidän jälkeensä ei ole ketään, jolle voisi testamentilla ohjata omaisuutensa kuolemansa jälkeen. Jos virallisia perijöitä, kuten omia lapsia ei ole, eikä testamenttia ole laadittu, omaisuus nk. menee valtiolle. Rekisteröity parisuhde takaa suoraan sen, että leski huomioidaan perinnön saajana aivan kuten heteroavioliitossakin.

Testamentin voi laatia yksinkertaisissa tapauksissa myös itse vaikkapa internetistä löytyvien testamenttimallien mukaan. Silloin on tiedettävä tarkkaan, kuinka kaikki muodollisuudet tulevat täytetyiksi. Esimerkiksi testamentin todistajien tulee olla samaan aikaan läsnä testamenttia allekirjoitettaessa. Muotovirheen vuoksi joku voi riitauttaa testamentin ja saada sen mitätöidyksi.

Hiemankin monimutkaisemmissa tapauksissa on perintöriitojen välttämiseksi hyvä tehdä testamentti lakimiehen avustuksella.

Ranneliike.net pyysi Setan hallituksen jäseneltä, asianajaja Juha-Pekka Hipiltä haastattelun testamentin tekemisen yksityiskohdista. Hän on ilmoittanut tekevänsä testamentin veloituksetta, jos testamentin antaja merkitsee testamentissa koko omaisuutensa taikka jonkin osuuden Setan hyväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Testamentin saaja voi olla rekisteröity järjestö. Jos kokee sateenkaari-asiat läheisiksi, voi tukea toimintaa testamentin kautta. Järjestöt eivät joudu maksamaan perintöveroa, joten koko järjestölle osoitettu perintö menee järjestön käyttöön sellaisenaan.

Esimerkkejä sateenkaariteemaisista järjestöistä ovat valtakunnallisen Setan lisäksi alueelliset Setat, Sateenkaariperheet ry, Mummolaakso ry, Dreamwear Club ry, Regnbågsankan rf, Suomen Karhut Fin-Bears ry, Urheiluseura H.O.T. ry ja Sateenkaariyhteisöt ry (Ranneliike.netin taustajärjestö).

HOITOTAHTO

Samassa yhteydessä kuin pohtii kuinka määrää omaisuudestaan kuolemansa jälkeen, on hyvä miettiä, kuinka toimitaan tilanteessa, ellei itse pysty ilmaisemaan toiveitaan esimerkiksi vakavan vammautumisen vuoksi. Tähän tarkoitukseen on syytä tehdä nk. hoitotahto. Sillä henkilö määrää, kuinka pitkälle häneen voidaan käyttää elvytystä ja pidentää mahdollisia hoitoja. Samalla voi määrätä elinten luovuksesta. Se on merkittävää niitä ihmisiä kohtaan, jotka voisivat jatkaa elämäänsä saamansa elinluovutuksen avulla.

Audio
Asianajaja Juha-Pekka Hippi kertoo haastattelussa testamentin laadintaan liittyvistä keskeisistä seikoista. Kesto 11:59.

Setan ohjeet testamenttilahjoituksen tekemiseen järjestölle
Hoitotahto ja hoitotahtokortti

14 kommenttia

  • 1 / 14
  • Onnellinen mies
  • 13.10.2012, 20.05
Testamentin ja hoitotahdon lisäksi on tärkeää huomioida seuraava: Marraskuussa 2007 tuli voimaan edunvalvontavaltuutusta koskeva laki, joka aikaisempaa paremmin antaa keinot varautua mahdolliseen toimintakyvyn heikkenemiseen vanhuuden, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Valtuutuksen voi tehdä itse valitsemalleen uskotulle henkilölle, joka hoitaa laillisesti ja valvotusti asioitasi sinun edeltäkäsin hyväkuntoisena ja oikeustoimikelpoisena antamiesi toimintaohjeiden mukaisesti.

Edunvalvontavaltuutusta koskevaan lakiin voit tutustua Oikeusministeriön sivustolla osoitteessa: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070648

Eli: Hoitotahdolla voit edeltäkäsin määrätä sinuun kohdistuvista hoidoista ja hoidollisista toimenpiteistä. Testamenttisi tulee voimaan kuolemasi jälkeen ja siinä voit määrätä jäämistöäsi koskevista asioista. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrätä kuka sinun asioitasi hoita ja kuinka hän sen tekee silloin, jos sairauden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi ett enää itse pysty huolehtimaan, tai ymmärtämään, asioittesi hoitamista.

Tämä on tärkeää: tee edunvalvontavaltuutus hyväkuntoisena ollessasi ja valitsemasi lakimiehen kanssa.
Muistaakseni Tom of Finlandille, eli Touko Laaksoselle kävi niin, kun hänen elämänkumppaninsa Veli kuoli, että Velin sukulaiset rynnistivät asuntoon jossa he olivat yhdessä asuneet ja jonka omisti vain Veli. Sukulaiset veivät irtaimistonkin ja Touko joutui lähtemään asunnosta pikapikaa. Eli he eivät olleet huomanneet varautua juuri testamentilla keskinäisen suhteensa äkkikatkeamiseen toisen kuollessa tuolloin, jolloin rekisteröity parisuhde ei ollut vielä mahdollinen. Toki nytkin vain avoliitossa ollessa on melko samanlaisessa asemassa, ilman muuta sopimista.