Tanskan homoparit saivat avioliiton

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11

Tanskan parlamentissa eli kansankäräjillä torstaina vankalla enemmistöllä hyväksytty laki sallii samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen. Uuden lain myötä Tanskan runsaasta 4 000 suhteensa rekisteröineestä pariskunnasta tulee aviopareja.

Parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen avioliittolain muuttamisesta äänin 85 - 24. Kaksi kansanedustajaa äänesti tyhjää.

Maanantaina kirkkoministeri Manu Sareen vastaanottaa piispojen laatiman uuden vihkikaavan.

Laki astuu voimaan ensi viikolla ja ensimmäiset vihkimiset ovat mahdollisia kesäkuun 15. päivä.

Uusi laki antaa papeille jatkossakin oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä, jos se on vastoin heidän vakaumustaan. Keväällä tehdyn kyselyn mukaan liki kolmannes papeista aikoo olla vihkimättä homopareja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huolimatta pappien saamasta erivapaudesta, katsoo kristillisdemokraattinen puolue, että laki on perustuslain vastainen ja että se rikkoo uskonvapautta pakottamalla kirkon toimimaan vastoin kirkon oppia. Kristillisdemokraatit eivät ole parlamenttipuolue. Parlamenttipuolueista Tanskan kansanpuolue (tanskaksi Dansk Folkeparti) äänesti esitystä vastaan.

Kesäkuun 7. päivänä vuonna 1989 Tanska tunnusti ensimmäisenä maana maailmassa virallisesti samaa sukupuolta olevien ihmisten parisuhteet hyväksymällä parisuhdelain (tanskaksi registreret partnerskab). 1. lokakuuta 1989 rekisteröi ensimmäinen pariskunta suhteensa uuden lain mukaisesti. He olivat Axel ja Eigil Axgil.

Tanskassa rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset olivat aluksi avioliittoa jonkin verran vähäisemmät, mutta parisuhdeinstituutioiden eroja on sittemmin kavennettu. Adoptio-oikeutta ei aluksi ollut, paitsi että toinen puoliso saattoi adoptoida toisen puolison biologiset lapset. Ulkoinen adoptio tuli mahdolliseksi vuonna 2009. Puolisoilla ei voinut olla myöskään yhteishuoltajuutta, paitsi perheen sisäisen adoption kautta. Lait, joissa mainitaan sukupuoli osana parisuhdetta eivät päteneet rekisteröityyn parisuhteeseen. Kansainvälisten sopimusten rajoitukset eivät päteneet, elleivät kaikki allekirjoittajat suostuneet siihen.

Tanskan kirkolle samaa sukupuolta olevat parit ovat olleet hankala asia. Yksittäiset papit ovat voineet vuodesta 1997 lähtien siunata samaa sukupuolta olevien parisuhteen ja sen kirkko on hyväksynyt. Kirkon näkökulmasta on siunattu ihmiset, ei instituutiota.

Tanskan päätöksen jälkeen Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Norjassa tasa-arvoinen avioliitto-oikeus hyväksyttiin vuonna 2008, Ruotsissa 2009 ja Islannissa 2010.

Berlingske: Folketinget giver et rungende ja til homovielser
Jyllands-Posten: Homoseksuelle fik ja til ægteskab

11 kommenttia

  • 1 / 11
  • Homopallero
  • 7.6.2012, 20.34
Mikä tässä maassa mättää? Ainoastaan liian erilaisia ihmisiä sormella osoitteleva sadisti hyötyy siitä, että samaa sukupuolta olevilta pareilta evätään oikeus avioliittoon! Kataiselta voisi nyt kysyä, että oliko hallituksen punavihreän enemmistön marginaalinen kaventaminen myöntämällä kristillisteokraateille veto-oikeus kansalaisten yhdenvertaisuudessa lain edessä tosiaankin sen arvoista? Koko puoluehan voisi erota hallituksesta muuttamatta voimasuhteita käytännössä yhtään!
  • 2 / 11
  • Autogame
  • 7.6.2012, 20.37
Hieno askel. Mahtaakohan kirkkohäät ja avioituminen Tanskassa tai jossain muussa nämä sallivassa maassa onnistua muille EU-kansalaisille? Ajattelen esimerkiksi suomalaista paria, joista kumpikaan ei rekisteröi oleskeluoikeuttaan Tanskaan, vaan haluaisivat vain avioitua kirkkohäin tai ilman turisteina. Entä Suomen maisteaattien käytäntö? Eli suostuvatko merkitsemään väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena (ilman suomalaista rekistöröintitoimitusta) ulkomaalla solmitun samaa sukupuolta olevien avioliiton, vai onkoulkomaalainen avioliito tässä tapauksessa merkityksetön Suomessa? Jos suomalaisey samaa sukupuolta olevat parit ryhtyisivät isommin joukoin avioitumaan ulkomailla lisäisi tämä paineita myös lakimuutokseen Suomessa.