Taidekoti Kirpilä aloittaa opastukset queer-näkökulmasta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 2

Taidekoti Kirpilä aloittaa keväällä 2017 uudenlaiset opastukset. Kirpilän taidekokoelmia tarkastellaan heteronormatiivisesta näkökulmasta poikkeavilla tavoilla. Keväällä tulee joitakin sateenkaariväen näkökulmaa tarjoavia opastuksia.

Taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tiitinen on aikaisemmin opastanut pride-viikoilla joidenkin taidemuseoiden teosten tarkasteluun sateenkaari-näkökulmasta.

Reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) tunsivat monet vieläkin elävät iäkkäämmät miehet. Kirpilän entinen elämäntoveri elää yhä. Upeassa asunnossa vietettiin muinoin hienoja juhlia. Töölöläisasunto muuttui taidekoti Kirpiläksi, kun Juhani Kirpilä lahjoitti kotinsa, taidekokoelmansa ja muun omaisuutensa Suomen Kulttuurirahastolle, ja taidekoti avattiin yleisölle kesäkuussa 1992.

Ranneliike.netin blogissa nimim. ”Hulivilipoika” viime kesänä kertoi vierailustaan Taidekoti Kirpilässä. Blogissa hän kirjoitti: ”Museo voisi ottaa mallia esimerkiksi queer-henkisistä opastetuista kierroksista, joita Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat viime vuosina järjestäneet Pride-viikolla. Queer-näkökulma olisi hyvä huomioida myös teosesittelyissä ja taidekodin tulevissa julkaisuissa. Tarvitaan vain Harri Kalha tai Juha-Heikki Tihinen puhumaan ja kirjoittamaan, niin avot!”

Nyt se on tapahtunut! Taidekotiin voi mainiosti ensi alkuun tutustua tämän blogin avulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://ranneliike.net/blogi.php?nick=Hulivilipoika&comments=27139


Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään keväällä 2017 sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina

Taidekoti Kirpilän kotisivut:

http://www.taidekotikirpila.fi/taidekoti/taidekodin-esittely/

Tässä talossa 6. kerroksessa, Pohjoinen Hesperiankatu 7. Nyt tammikuun iltana maisema on synkkä.

2 kommenttia

Oli aivan loistava queer-opastus! Ja upea taidekoti ja -kokoelma! Miten onkin jäänyt (minulta) huomaamatta tähän saakka.

Väkeä oli todella paljon. Taisivat järjestäjätkin hieman yllättyä suosiosta.
Pelkäänpä, etten jaksa täydestä sydämestä innostua hehkuttamaan taidekoti Kirpilää. Olin mukana Setan aktivistina heti kun se oli perustettu toukokuussa 1974 ja tämän jatkona Aids-tukikeskuksen aktivistina vuodesta 1983.

Aivan alkuvuosina Juhani Kirpilä kirjoitti julkisessa kolumnissaan, että Seta olisi "taistolaisten salajuoni". Itse mukana olleena en voi kuin ihmetellä näin harhaanjohtavaa ja stereotypoivaa dissausta. Tosiasiassa Setan aktivistit olivat hyvin sekalainen seurakunta, jossa oli mukana ruohonjuuriaktivisteja kaikista poliittisista ja teologisista oppisuunnista.

Minusta ainoa yhdistävä piirre oli aikaisempi kokemus järjestötyöstä, minkä vuoksi mukaan valikoitui alkuvaiheessa lähinnä akateemisesti ja ammatillisesti aktiivisia miesyksilöitä sekä myötämielisiä kirkon aktiiveja. Taustana oli se, että Setan nosti julkisuuteen kirkon antamat potkut Seppo Kivistölle. Setan alkuvaiheen primus motorina toiminut Martin Schreck on minun tavoin teekkaritaustainen ja ehkä demareihin kallellaan oleva suomenruotsalainen.