Tahdon 2013-kampanja tarvitsee tekijöitä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
Tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi tehtävää kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruun on määrä käynnistyä tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta 2013.

Tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi tehtävää kansalaisaloitetta edistävään Tahdon2013-kampanjaan etsitään parhaillaan vapaaehtoisia, koordinoimaan nimenkeruuprojektia paikallisesti. Kannatusilmoitusten keruun on määrä käynnistyä tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta 2013.

Projektia vetävien mukaan tällä hetkellä tärkeintä on löytää riittävä määrä aluevastaavia, jotta ympäri maata saadaan ihmisiä huolehtimaan käytännön järjestelyistä. Aluevastaavat huolehtivat siitä, että nimienkeruuprojekti onnistuu.

Varsinaisen nimenkeruuprojektin alkaessa tarvitaan myös aktiivisia henkilöitä käytännön nimenkerääjiksi.

- Aluevastaavien tehtänänä on koordinoida nimien keräämistä omalla asuinalueellaan, kertoo Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen ranneliike.netille.

- Niin isommat kuin pienemmätkin paikkakunnat tarvitsevat henkilöitä varmistamaan, että näiltä alueilta saadaan nimiä sekä sähköisten että paperisten kannatusilmoitusten kautta. Kaikki ovat tervetulleita mukaan rakentamaan yhdenvertaista Suomea, kertoo Moilanen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jotta eduskunta ottaa kansalaisaloitteen käsiteltäväkseen, on puolen vuoden aikana saatava kokoon vähintään 50 000 täysi-ikäisen suomalaisen nimet. Tarvittava määrä on noin prosentti koko kansasta.

- Vastuullisia henkilöitä kaipaavat vielä erityisesti Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskyjä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lappeenranta, Porvoo, Rovaniemi, Salo ja Seinäjoki, luettelee Moilanen.

Tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi tehtävää kansalaisaloitetta edistävään Tahdon2013-kampanjan nettisivut avataan lähiaikoina osoitteeseen tahdon2013.fi.

Vielä keskeneräisille sivuille kootaan parhaillaan tietoa kampanjasta ja sen yhteydessä järjestettävistä tilaisuuksista ja tapahtumista. Sivuilla kerrotaan myös yhteystiedot esimerkiksi vapaaehtoiseksi ilmoittautumista varten.

Nettisivujen lisäksi kampanjan edistymistä voi seurata twitteristä: @Tahdon2013 ja pian avattavilla Facebook-sivuilla. Myös Twitter-hashtagia #tahdon2013 seuraamalla saa tietoa tapahtumien etenemisestä.

Tahdon2013-kampanjan vetäjiä. Keskellä puheenjohtaja Senni Moilanen. Kuva: Jon Grönholm.
Käytännössä avioliittolain muuttaminen koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja mahdollistaa näille pareille yhteisen sukunimen tai yhdysnimen ottamisen käyttöön pelkällä ilmoituksella ja toisi mahdollisuuden hakea parina adoptiovanhemmuutta. Nykyisessä tilanteessa esimerkiksi erilaisten lomakkeiden siviilisääty-tieto myös kielii täyttäjän seksuaalisen suuntautumisen. Kirkko saisi jatkossakin päättää itse, miten se suhtautuu samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Keväällä 2012 tuli voimaan laki, jonka mukaan Suomen kansalaiset ovat voineet tehdä kansalaisaloitteen, eli lakiehdotuksen eduskunnan käsiteltäväksi tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä eduskunnassa, mikäli vähintään 50 000 kansalaista ilmaisee kannattavansa aloitetta kuukauden sisällä aloitteen päiväyksestä.

www.tahdon2013.fi
Avoin ministeriö: Tasa-arvoinen avioliittolaki (luonnos)
Twitter: @Tahdon2013

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 16.2.2013, 9.55
Luonnoksessanne edelleen kusetetaan.
"Kansalaisaloitteena tehtyä ehdotusta ei voida nimettömänä torpata lakivaliokunnassa, vaan kansanedustajien on pakko äänestää."
Kansalaisaloite nimittäin voidaan aivan yhtä hyvin torpata lakivaliokunnassa, ja toisaalta välttämättä kansalaisaloitettakaan ei ehditä käsitellä, jos on valiokunnassa on paljon edelle meneviä aloitteita.

Jos nään yhdenkin tuollaisen allekirjotuksien kerjääjän jossain kadulla tai torilla, niin lupaan mennä väittelemään heidän kanssaan. Luultavasti heidän argumenttinsa ovat säälittävää "tasa-arvo, yhdenvertaisuus, lain edessä samanarvoisia, homot voivat olla yhtä hyviä vanhempia kuin heterot" -tasoa.
EAH: Parastahan huomioissasi on minun mielestäni ollut se, että olen saanut kiteytettyä monien asioiden suhteen olennaisimman ja hahmotettua paremmin asioiden suhteita toisiinsa. Uskon, että monen muunkin kohdalla on ollut näin.

Uskon, että kaduille menemiseen valmistaudutaan hyvin ja kootaan "usein kysytyistä kysymyksistä" riittävä tietopaketti.

Lohdullista on myös tietää, ettei asia ole yhdestä nimestä kiinni; ei siis kannata tuhlata aikaa kaltaisiisi, jotka ovat päättäneet mielipiteensä ja kehittävät perustelujaan sen jälkeen, aina tilanteen mukaan.