Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa seitsemännellä sijalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 16
Kartta hlbti-vähemmistöjen asemasta Euroopan alueella. Asteikko on vihreästä keltaisen kautta punaiseen (kuva: ILGA-Eurooppa)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi tiistaina vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 67 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2016 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Vuosi sitten julkaistussa vertailussa Suomen sijoitus oli kolmastoista. Vertailussa käytettyä kriteeristöä on muutettu edellisvuoden raporttiin verrattuna. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 67 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 62.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, ettei ei-biologisen äidin vanhemmuutta tunnusteta automaattisesti. Lisäksi jo hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ja adoptio-oikeus eivät ole vielä voimassa, vaan ne tulevat voimaan vasta 1. maaliskuuta 2017.

Malta nousi kärkeen - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Belgian 82 ja Ison-Britannian 81. Suomen edellä ovat myös Tanska, Espanja ja Portugali. Suomen tuntumassa ovat Ranska, Kroatia, Hollanti, Norja ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 34 prosenttia, Puolan ja Liettuan 18, ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Venäjä (7%), Armenia (7%) ja Azerbaidzhan (5%).

- Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

- Suomessa kyllä tiedetään, missä merkittävät ongelmat lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden osalta ovat, mutta hallitus on osoittanut täydellistä haluttomuutta viedä asioita eteenpäin. Ei tarvitse kuin katsoa viime viikolla julkaistua hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa. Se olisi ollut erinomainen paikka osoittaa, että lhbti-ihmisoikeuksia halutaan kehittää systemaattisesti, toteaa Tarjamo.

- Maltan nousu vertailun ykköseksi on tulosta määrätietoisesta ihmisoikeustilanteen parantamisesta, johon maan korkein johto on sitoutunut. Tällaista poliittista johtajuutta tarvitsemme Suomeenkin, jotta pääsisimme vertailun kärkeen. Tässä ei ole kysymys mistään mahdottomasta tehtävästä vaan meillä on kaikki edellytykset tähän, Tarjamo kannustaa.

Raportti ja sateenkaarikartta julkistetaan eurooppalaisessa IDAHO Foorumissa Tanskassa. Setan Pääsihteeri Tarjamo on tilaisuudessa paikalla.

Viides vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu edellisestä vuodesta, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia edellisvuoteen, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vuoden 2016 vertailu perustuu 52 yksittäiseen kriteeriin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuonna 2016 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.

rainbow-europe.org
ILGA-Europen vertailun Suomen maaraportti (pdf)
Seta: Suomessa ei suuria muutoksia lhbti-ihmisoikeuksien edistymisessä

16 kommenttia

Suomen ja Venäjän rajalla on kartan syvin kuilu.
Turkin oleminen Venäjää edellä on propagandaa. Turkin yleinen ihmisoikeus ja sananvapaustilanne on vähintään yhtä huono kuin Venäjällä.