Suomen uusista europarlamentaarikoista suurin osa hlbti-myönteisiä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
EU-parlamentti Brysselissä

Suomesta sunnuntaina 25.5. järjestetyissä EU-vaaleissa edustajiksi EU-parlamenttiin valittiin 13 edustajaa. Valituista viisi on tällä hetkellä kansanedustajia. Yhtä aikaa ei voi olla edustaja kansallisessa parlamentissa ja MEP. Samaten viisi nyt valituksi tulleista uusi pestinsä.

Suomen uusista EU-edustajista yhdeksän on ilmoittanut kannattavansa samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja. Vaikka europarlamentti ei vaikutakaan EU:n jäsenvaltioiden omiin avioliitolainsäädäntöihin, pidetään suhtautumista tasa-arvoiseen avioliittoon yleisesti indikaattorina kyseisen henkilön suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Kokoomuksesta edustajiksi valitut Alexander Stubb, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen suhtautuvat kaikki myönteisesti hlbti-yhdenvertaisuuteen ja esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Pietikäinen on toiminut EU-parlamentin HLBTI-intergroupin jäsenenä ja varapuhueenjohtajana. Aiemmin myös Stubb on toiminut samassa tehtävässä.

Myös SDP:n Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri ovat molemmat ilmaisseet tukevansa tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä. Samoin Vasemmistoliiton Merja Kyllönen, Vihreiden Heidi Hautala ja RKP:n Nils Torvalds ovat kaikki profiloituneet ns. hlbti-myönteisiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskustan Olli Rehn ilmoittaa kannattavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, mutta Anneli Jäätteenmäen (kesk) kanta asiaan ei ole ollut aivan yhtä selkeä. Paavo Väyrynen (kesk) vastustaa tasa-arvoista avioliittoa. Myös Perussuomalaisten Sampo Terho ilmoittaa suhtautuvansa kielteisesti homoavioliittoihin, ja puoluetoverinsa Jussi Halla-aho vielä selkeämmin.

HS: Tällaisia ovat Suomen 13 euroedustajaa - lue profiilit
Yle: Tässä ovat uudet mepit - katso heidän esiintymisensä Ylen Meppigalleriassa
EU-vaalituloksen myötä muutoksia eduskuntaan - avioliittolain uudistuksen tukijat vähenemässä

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • jarmo
  • 27.5.2014, 18.42
Suomen kannalla ei juurikaan ole merkitystä. Pitäisi katsoa koko Euroopan parlamenttia ja heidän suhtautumistaan seksualivähemmistöihin.
”Suomen kannalla ei juurikaan ole merkitystä.”

Tottakai on. Samoin kuin Ruotsin, Tanskan, Saksan jne.

”Pitäisi katsoa koko Euroopan parlamenttia ja heidän suhtautumistaan seksuaalivähemmistöihin.”

Näin on tietenkin tehty ja tehdään jatkossakin. Kaikki nykyiset mepit on pisteytetty sen mukaan, kuinka ovat äänestäneet hlbt-kansalaisten oikeuksia koskevissa äänestyksissä. Lisäksi taulukoista löytyy kunkin maan meppien keskiarvo sekä koko parlamentin keskiarvo.
Koska et ole ilmeisesti vaivautunut lukemaan ranneliike.netin uutisia etkä perehtymään meppien kantoihin hlbt-asioissa, niin tästä voit aloittaa:

http://score-ep.org/lgbt.html#bar_country