Suomen ortodoksinen kirkko: ei tarvetta homokeskustelulle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
Helsingin Uspenskin katedraalin kupoleita

Suomen ortodoksisen kirkon piirissä ei ole syytä muuttaa asennoitumista naispappeuteen tai tasa-arvoiseen avioliittoon, sanoo arkkipiispa Leo STT:n haastattelussa.

Arkkipiispa pitää täysin mahdottomana, että ortodoksinen kirkko tulevaisuudessa siunaisi samaa sukupuolta olevan parin tai hyväksyisi naispappeja. Hänen mukaansa naispappeusasia ei ole tasa-arvokysymys, sillä nainen voi palvella kirkossa monin muin tavoin.

Ortodoksisen kirkon oppien ja raamatuntulkinnan mukaaan pappeus ja avioliitto ovat sakramentteja eli pyhiä toimituksia. Opin mukaan avoliitto on ainoastaan miehen ja naisen välinen, eikä maallisten lakien muuttuminen vaikuta tähän käsitykseen.

- Käytettäköön suomalaisessa yhteiskunnassa mitä käsitteitä tahansa, meille avioliitto on vain miehen ja naisen välinen liitto, sanoo arkkipiispa Leo STT:n mukaan.

Suomen ortodoksinen kirkko on avioliitto- ja naispappeuskysymyksissä samalla linjalla muiden ortodoksisteen kirkkojen kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen ortodoksisella kirkolla on virallinen asema Suomen lainsäädännössä, kuten Suomen evankelis-luterilaisella kirkollakin. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena eli itsehallinnollisena kirkkokuntana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan alaisuuteen. Suomen ortodoksisen kirkon johtaja on Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Kirkkokunnan pääpaikka on Kuopio.

Suomen ortodoksisella kirkolla on runsas 60 000 jäsentä, joista enemmistö on naisia. Ortodoksien määrän arvioidaan maailmassa olevan noin 220 miljoonaa tai jonkin verran enemmän. Suurin osa maailman ortodoksisista (eli kreikkalaiskatolisista) kirkoista sijaitsee Venäjällä, itäisessä Euroopassa, Balkanin niemimaalla ja Lähi-idässä.

Pääsiäinen on ortodoksien kirkkovuoden tärkein juhla

Palmusunnuntai aloittaa ortodoksien Suuren viikon. Pitkäperjantai eli Suuri perjantai on Kristuksen kärsimysten huipentumisen - ristiinnaulitsemisen - päivä. Suurena lauantaina muistellaan Kristuksen kuolemaa ja tuonelassa käyntiä. Sunnuntaina on pääsiäinen eli Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Se on ortodoksisen kirkon suurin juhla. Pääsiäinen ei varsinaisesti kuulu ortodoksien niinsanottujen 12 suuren juhlan joukkoon, vaan on heille niitäkin suurempi, juhlien juhla. Pääsiäiseen valmistautuminen aloitetaan jo laskiaisesta, jolloin alkaa Suuri paasto.

Suomen ortodoksit viettävät pääsiäistä samaan aikaan kuin protestantit ja katoliset. Muut ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä juliaanisen ajanlaskun mukaan. Vuonna 2013 pääsiäissunnuntaita vietetään Suomessa 31.3. ja muissa ortodoksissa kirkoissa vasta 5.5.

8 kommenttia

Sinänsä aika hassua, että julkista valtaa käyttävä "kansankirkko" voi rikkoa valtion perustuslakia vastaan. Ortodoksisen kirkon etuoikeudet ovat muinaisjäänne Venäjän vallan ajalta. Yhdellekään uskontokunnalle ei pitäisi myöntää etuoikeuksia lainsäädännössä tai antaa mitenkään sekaantua lainsäädäntöön.
Oikea muoto on kreikkalaisortodoksinen. Kreikkalaiskatolinen kirkko tarkoittaa pientä ryhmää, jolla on itäinen (eli ortodoksinen) riitus, mutta ovat paavin alaisia hallinnollisesti.