Suomalaista osaamista Torremolinoksessa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • vaeltaja2006
  • 2

Arkkienkeli San Miguel on Torremolinoksen suojeluspyhimys. Sopivasti Mikaelin päivänä tv:ssä nähtiin "Jaakko ja Maailmanvalloittajat" -ohjelmassa suomalainen miespari, joilla on kaunis asunto meren äärellä ja oma suomalais-venäläinen ravintola Torremolinoksen keskustassa. Ohjelmasta näkyy, miten paljon osaamista ravintolan pitäminen vaatii.

Areenassa

http://areena.yle.fi/tv/1647972

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Espanjan Andalusiasta, jossa tuo Torremolinoskin on, on mielenkiintosita homohistoriaa jo arabien valtakaudeltakin, 961-976 jaa eli toinen Córdoban kalifi al-Hakam II, al-Andalusissa, maurien 711–1492 jaa hallitsemalla Iberian niemimaalla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Al-Hakam_II

Louis Crompton, Homosexuality and Civilisation, Harvard, 1990:
"Nuoruudessaan kalifi al-Hakam II näyttää olleen homoseksuaali. Hänen tiedettiin pitävän avoimesti mieshaaremia, mikä oli erityisen "ongelmallista", sillä perillisen saaminen oli elintärkeää. Ongelma ratkaistiin sillä, että al-Hakam II otti jalkavaimon, joka pukeutui nuorukaisten vaatteisiin, ja jolle annettiin miehen nimi Jafar."

Hän oli merkittävä hallitsija ja sai aikaan hyviä asioista valtakunnassaan. Ilmeisen homo kun oli, hän oli kiinnostunut myös kulttuurista ja tuolloin hän kokosi Gordobaa valtan 400 000 nidettä käsittävän kirjaston, joka oli mitä ilmeisimmin tuon ajan laajin kirjasto Euroopassa. Kirjasto valitettavasti ryöstettiin sodassa 1100-luvulla - ei tosin eurooppalaisten, vaan Marokon berberien armeijan toimesta.

Toisaalta on hieman epäselvää, kenellä tuon ajan kalifeista mieshaaremi oli tai oliko sellainen useammallakin, sillä sellaiseeen viitataan myös Hisham II al-Hakamista, joka oli al-Hakam II:n poika ja vallassa 976-1013. (Michael Gerli, Medieval Iberia: An encyclopaedia, 2003 Routledge)
Tai olisiko mieskiinnostus sitten vain polvessa parantunut, isältä pojalleenkin.

Tuolloin 800-1100 -luvuilla al-Andalus koki kulttuurien välisen kanssakäymisen kasvun kristittyjen, muslimien ja juutalaisten välillä. Córdoban kalifaatin aikana al-Andalus oli oppineisuuden johtotähti, ja Córdoban kaupunki tuli yksi Välimeren alueen ja islaminuskoisen maailman johtavista kulttuurin ja kaupankäynnin keskuksista. Toinen islamilaisen edistyksellisemmän kulttuurin, taiteiden ja tieteiden kausi ja keskushan oli Irakissa Bagdadin kalifaatti, jonka taru päättyi siihen että mongolit valtasivat ja tuhosivat Bagdadin kaupungin 1258, tuhoten sen laajoja kirjastoja ja kokoelmia myöten ja surmasivat satoja tuhansia ihmisiä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Baghdad_(1258)

Juutalaiset nimittävät tuota 800-1100 -lukujen aikaa Kultaiseksi kaudekseen Espanjassa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaisten_historia#Juutalaiset_Espanjassa

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Spain

Tuolla ajalla oli myös vaikutuksia Euroopan kristillisyyteen, sillä Espanjan kristityt olivat vapaita Rooman katolisen kirkon otteesta, jonka alla muu Eurooppa oli. Espanjasta kristityt levittivätkin valistuneemman kristillisyyden aatteita muuhun Eurooppaan päin. Toisaalta sitten sekä islamilaisen vallan lopulla fundamentalistisemman islamin, että kristikunnan vallattua Espanjaa 1200-luvun lopulta 1400 luvun lopulle, seurasi uskonnollisempaa islamin vainoa ja katolisen inkvisition vastaiskun aika Espanjassa.

Al Hakam II:lle on pystytetty 1976 (diktaattori Francon 1975 päättyneen valtakauden jälkeen) patsaskin Cordobassa

http://3.bp.blogspot.com/_1r9ykUsN-lw/TIVLgFwTIYI/AAAAAAAADeA/oHHZXhbKTp0/s1600/Al-Hakar+II.JPG

Kommenttia muokattu: 02.10.2012 klo 19:02
  • 2 / 2
  • Mikko
  • 3.10.2012, 19.56
Valitettavasti ohjelmassa tietopuolinen osuus on vähän niin ja näin. Pääasia tuntuu olevan se, että ohjelman juontajaa esitellään milloin missäkin kadulla ja kuvakulmassa.
Ainesta ohjelman aiheessa olisi paljon enempäänkin.