"Sateenkaariliikkeen pelko on filosofian vastakohta"

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
  • 1

- Vähemmistöt ja yhteisöistä irrottautuminen on yksi keskeisimpiä yhteiskuntafilosofian ongelmia nykyisin, mutta Venäjän homofobia on voimapolitiikkaa, ei siinä filosofiaa tarvita. Osana laajempaa filosofian tarkastelua popularisoinnin hengessä professori Timo Airaksinen ja kirjailija Torsti Lehtinen keskustelevat näin mm homofobiasta filosofian kannalta Roman Schatzin radio-ohjelmassa.

Venäjän tilanne ei ole enää uusi, mutta Lehtinen kuvaa sen tuoreesti: Venäjällä ja osittain Puolassa on ihan ”hirveä” homokauhu, malaa Lehtinen. Hän viittaa omakohtaisiin kokemuksiin akateemisissa piireissä. – Pietarissa professorit ja yliopiston opettajat ovat sitä mieltä, että tämä sateenkaariliike tuhoaa koko venäläisen kulttuurin ja siksi on saatava aisoihin.

Ohjelma palauttaa mieleen vastakkaisuuden nykyvenäläisen homofobian ja maan filosofiahistorian välillä. - Homokauhuinen nykyvenäläinen ajattelu on surullinen ilmiö, kun ajattelee miten upealta historialliselta pohjalta se on tähän rappeutunut, sanotaan keskustelussa.
- Dostojevskin aikalainen Solovjov kyseenalaisti ajatuksen, että kun ihminen rakastuu hän alkaa nähdä maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien kautta. Solovjov sen sijaan sanoo, että vasta rakastuessaan ihminen alkaa nähdä maailman kauneuden- Silloin kun hän ei ole rakastunut, hän näkee maailman harmaan harson lävitse.

Ohjelman hauskin osuus kertoo Sokrateesta. Hän on esimerkkinä lännen ajattelun ikävästä puolesta. - Sokrates oli "pedofiilinen homoseksuaalinen tirkistelijä" , toteaa Airaksinen ja lisää näin olevan Platonin mukaan. – Sokrates olisi päässyt sänkyyn Ateenan kauneimman pojan Alkibiadeksen kanssa.- Mutta vaikka Alkibiades kuinka yrittää, Sokrates ei ryhdy homoseksuaaliseen tekoon, vaan tyytyy ihailemaan Alkibiadesta esteettisen elämyksen kautta, kuvaa Airaksinen-

Tässä kohtaa ohjelmaa Roman Schatz heittää väliin ”koska Viagraa ei ollut keksitty” ja ohjelmaa regressoituu hetkeksi. Kuuntelija voi miettiä, oliko kyseessä harkittu banalisointi kevennystarkoituksessa (kun Yle Radio 1:n on pantava väliin jotain myös Radio Suomen enemmän omakseen kokevien piirille) vaiko tilannesilmän hetken herpautuminen. Luentosalien kysymyksiin tottunut Airaksinen korjaa tilanteen nopeasti ja jatkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aihepiirin käsittely alkaa ohjelmassa noin kohdalta 31m. Lähetyspäivä oli 28.7, mutta ohjelman maininta tulossa olevista eurovaaleista viittaa äänittämiseen aiemmin.

Ohjelman äänitiedosto

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 10.8.2014, 14.48
Roman Schatzin ohjelmien aiheet ovat usein kiinnostavia, ja mukana studiossa on tolkkua väkeä - kuten tälläkin kertaa. Mutta Roman S. pilaa monesti keskustelun typerillä välikommenteillaan - kuten tälläkin kertaa. Kun keskustelu sitten suistuu raiteiltaan, on paras sulkea radio. Nyt Timo Airaksinen palautti keskustelun urilleen.