Saksan kirkkopäivillä ulkoilmamessu keskellä homokortteleita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Saksan viisipäiväiset Kirkkopäivät pidettiin toukokuun alussa Hampurissa. Ohjelma oli valtava: 2500 erilaista tilaisuutta, ohjelmavihkossa 600 sivua. Myös HLBTIQ-ihmiset olivat vahvasti mukana. Oli perustettu erityinen Sateenkaarikeskus, jossa oli kahviloita, luento- ja kokoontumistiloja, kappeli ja yöpymistiloja. Ohjelmassa oli monia HLBTI-aiheisia paneelikeskusteluja ja työpajoja. Aiheet vaihtelivat natsiajan hirmuteoista jalkapalloon, interseksuaalisuuteen ja sukupuolen korjaamiseen.

Perjantai-iltana 3.5.2013 Sateenkaarikeskus hiljeni, ja kaikki siirtyivät keskelle St. Georgen homokaupunginosaa ja siellä sijaitsevaa Hansaplatz-aukiota. Hansaplatzilla oli ulkoilmajumalanpalvelus ja ehtoollinen, ”juhlaehtoollinen sateenkaaren alla”. 200 vapaaehtoista oli mukana avustamassa. Pöydissä oli paikkoja oli 2 000 vieraalle. Siinä tarjottiin lähinnä picknikiä muistuttava ehtoollisateria. Naisten kuoro ”Miss Klang” hoiti musiikkipuolta.

Tämä oli aivan uudentyyppinen kirkkopäivien tapahtuma. Yksi tapahtuman puhujista, pappi Kerstin Söderblom muistutti, että me kaikki olemme sateenkaaren alla. Tapahtumapaikka Hansaplatz on erityinen, sillä se on saanut paljon julkisuutta. Siellä liikkuvat homot ja samaan aikaan prostituoidut myyvät itseään. Kaupunki on yrittänyt karkottaa rikolliset ja prostituution pois aukiolta, mutta kovat toimenpiteet saivat aikaan paljon vastalauseita. Viime aikoina alueen asukkaat ovat alkaneet valloittaa takaisin itselleen, asukkaiden käyttöön, Hansaplatzia, ja hämäräbisnekset ovat siirtyneet syrjemmälle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huonolaatuinen video yrittää välittää tilaisuuden tunnelmaa


2 kommenttia

Toivottavasti siellä oli myös satuolennoista vapaus vankasti läsnä.
Kirkkopäivät ovat Saksassa iso asia pitkine traditioineen. Niiden aikana kirkko - oikeammin kirkot - jalkautuvat yhteiskuntaan monin eri tavoin ja kirkon ja yhteiskunnan välinen keskustelu kulminoituu. Kaikkien ryhmittymien, myös poliittisten, kunnia-asia on olla esille.

Joka toinen vuosi järjestetään katoliset kirkkopäivät, joissa myös on läsnä glbt-järjestöjä, joskin paljon matalammalla profiililla kuin evankeelisilla kirkkopäivillä. Vatikaani viimekädessä pitää siitä huolen.

Välivuosina järjestetään evankeeliset kirkkopäivät. Nimitys on vähän harhaanjohatava, koska Saksassa käytetään sanaa evangelische kn tarkoitetaan yleensä luterilaisuutta ja jossain määrin myös muita protestanttisia kirkkokuntia. Evankeelisuus tässä tapauksessa ei lainkaan tarkoita amerikkalaisten evangelival (suomeksi evankelikaalisuus), joka on neofundamentalistista perin amerikkalaista homovastaista noitavaino-oppia, joka ei Saksassa ole saanut jalansijaa. Eikä se ole samaa kuin SLEY:n evankeelisuus Suomessa. Lisäksi on huomattava, että Saksassa ei ole mitään Suomen luterilaista kansakirkkoa vastaavaa kirkkoa, vaan evankeliset (siis luterilaiset) kirkot ovat historialisten maitten (siis Landien) itsenäisiä kirkkoja.

Useat hlbt-järjestöt ovat perinteisesti olleet mukana evankeelisilla kirkkopäivillä. Jopa MSC-tä vastaava nahkamiestenjärjestöllä oli Berliinissä oma kirkkopäiväohjelmansa, ständinsä ja diskonsa evankeelisilla kirkkopäivillä joku vuosi sitten. Varmaan nyt myös Hampurissa.

Minusta ainakin tuntuu, että Saksassa osataan suhtautua uskontoon ja sen vaikutukseen yhteiskunnassa ylipäätään paremmin järjellä kuin pelkällä tunteella - päinvastoin kuin Suomessa. Koska läntinen yhteiskunta perustuu kristinuskoon, pitää sitä voida käsitellä analyyttisesti vaikka se perustuisikin satukirjaan ja satuolentoihin.