Ruotsi ja Britannia Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi kymmenentenä

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 4
Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus julkaisi helmikuussa vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2016 -vertailun kärkipaikalla jatkavat Ruotsi ja Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös yhdentoista sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat kahdeksan pistettä saaneet Alankomaat, Belgia, Islanti, Kanada, Tanska, Ranska ja sille kuuluva Réunion. Kymmenennellä sijalla ovat seitsemän pistettä saaneet Norja, Espanja, Suomi, Luxemburg ja Uruguay. Kuuden pisteen maita ovat Itävalta, Malta, Portugali, Saksa, Ranskan Polynesia ja samoin Ranskalle kuuluva Uusi Kaledonia. Viiden pisteen maita ovat Slovenia, Grönlanti, Irlanti, Uusi-Seelanti, Sveitsi, Brasilia sekä Ranskalle kuuluvat Guadeloupe ja Martinique. Neljä pistettä saivat Andorra, Tsekki, Viro, Gibraltar, Israel, Argentiina ja Etelä-Afrikka.

Peränpitäjinä vertailussa ovat 14 miinuspistettä saanut Somalia ja sen kannoilla Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaica, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Algeria.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvallat sai kokonaisuutena kaksi pistettä, ollen jaetulla 40. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä kahdeksalla pisteellä ja häntäpäässä oli Mississippi, joka sai kaksi miinuspistettä.

Sijoituksissa ei ole suuria muutoksia vuoden 2015 listaukseen verrattuna. Esimerkiksi Irlanti, Islanti, Uruguay ja USA ovat kiivenneet listalla.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

Suomelle on annettu pisteet sukupuolineutraalista avioliittolainsäädännöstä, vaikka avioliittolain uudistus astuukin voimaan vasta maaliskuussa 2017. Toisaalta avioliittolain uudistuksen myötä tulevaa yhdenvertaista oikeutta hakea adoptiota pariskuntana ei ole huomioitu pisteytyksessä. Suomen sijoitusta heikentää adoptiokysymyksen lisäksi se, että Suomessa ns. "pinkin rahan" markkinat ovat vähäiset.

Spartacus Gay Travel Index
Die Welt: Die gefährlichsten Reiseländer für Homosexuelle

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Anonyymi
  • 7.3.2016, 0.33
vatikaanikin ja Etiopia -7 :ssa - ei minkään sortin ihmekään.
Tuo Spartacuksen Gay-Travel -indeksi menee harhapoluillekin matkailunäkökulmasta, kun siinä kriteereinä ovat avioliiton solmimiset ja adoptiot, joihin nyt tuskin ihan turistireissulla mennään suoraapäätä.

Sen sijaan indeksistä uupuvat matilullisesti Gay-ihmisillekin tärkeät asiat, kuten esim. maan terveydenhuollon taso, hintataso, turismipalvelut jne.
- eli esim. että onko vaikkapa Ruotsi brasilialaiselle, kenialaiselle, indonesialaiselle Gay-matkaajalle kustannustasoltaan millä asteella.