Puoluekannatus Suomessa: Lupausten pitämisen kannatusheijastumassa myös HLBT-osuutensa

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 7

SDP:n kannatusnousua kokoomuksen tuntumaan kommentoineen puheenjohtaja Jutta Urpilaisen viittaus "sanojen ja tekojen yhtenevyydestä" osuu myös kahden suuren puolueen tasa-arvolinjauksiin. Sekä kokoomuksella että demareilla oli ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja puoluekokouslinjaukset mm avioliittolain korjaamiseksi. Mutta vaalien jälkeen linjat eriytyivät.

Hallitusta muodostettaessa puheenjohtaja Jyrki Katainen hyväksyi kristillisdemokraattien ehdon, ettei hallitus edistäisi homoliittoja. Tämä ei estänyt puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Urpilaista allekirjoittamasta lakialoitetta. Kokoomuspuheenjohtaja Katainen ei sensijaan allekirjoittanut, vaan pidättäytyi. Hallituspuolueiden puheenjohtajista ei-leiriin jäivät vain Katainen ja kristillisdemokraattien Räsänen.

Osa kokoomuksesta oli pitänyt mm vuoden 2010 HLBT-linjausta näkyvästi esillä kampanjassa ja oletettavasti HLBT-suomalaisten ääniä meni kokoomukselle, mikä saattoi näkyä mm vihreiden tuloksessa. Silloisen ulkoministeri Stubbin lausunnot HLBT-tasa-arvosta levisivät kansainvälisestikin. Vuoden 2011 aikana kokoomuksen toiminta HLBT-tasa-arvon suunnalla muuttui pro forma -luonteiseksi.

Urpilainen kommentoi Helsingin Sanomissa 22.8.12 ilmestynyttä vaaligallupia, jonka mukaan kokoomus on enää niukasti Suomen suurin puolue 20,4 prosentin kannatuksella. Mikäli eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, Sdp saisi 20,3 prosentin kannatuksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

-Suurin merkitys on ollut johdonmukaisuudella: että sanat ja teot ovat yhtä. -Jos vaalien alla on luvattu jotain, siitä on pidetty kiinni, Urpilainen sanoi Sdp:n ministeriryhmän kesäkokouksessa Raaseporissa.

Uutinen HS:ssä

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • Homopallero
  • 22.8.2012, 16.17
Urpilaisesta voisi tulla Suomen ensimmäinen kokokautinen naispääministeri. Jos tasa-arvoinen avioliittolaki ei toteudu tällä vaalikaudella, olisi sen säätäminen demarijohtoisen hallituksen itsestään selvä tehtävä, sillä Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat SDP:n luonnollisia hallituskumppaneita. Kokoomus ja RKP:kin saattaisivat mahtua koalitioon, sillä Keskusta jäänee liian pieneksi, koska Persut tuskin kutistuvat tarpeeksi. Persujen kannatuksen nousu ei ole ainakaan vielä kiihtynyt Ylen elokuun alun mittauksesta, mistä se oli itseasiassa hitusen kutistunut. Luulen, että piikki johtui enemmän Sipilästä kuin edes eurokriisistä, jota ilman persuthan ovat vain meuhkaava rasistien ja homofobien lauma. Toista jytkyä on turha unelmoida, eivät niin monet ihmiset äänestää tyhjää toista kertaa. Kristillisdemokraatit eivät hekään onneksi tule mahtumaan SDP:n johtamaan hallitukseen, ei niin kauan kuin vihreät ja vasemmistoliitto ovat mukana.
  • 2 / 7
  • ERKKI - VAASA
  • 22.8.2012, 22.18
HLBT - kansan kannalta kaikkien vastustavimmat voimat löytyvät luonnollisesti Suomen keskustasta, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista.
Kokoomuksen empivä kanta sukupuolineutraalin avioliittolain suhteen saattaa johtua laskevista kannatusluvuista ja sitä seikasta, että kyseisessä puolueessa on mukana hyvin paljon “kristillisyydestä” voimansa ammentavia arvokonservatiiveja joille HLBT - kansan oikeudet ovat lähestulkoon kauhistus! Kokoomuksen johtoon valittiin tänä vuonna HLBT - kansaan nähden hyvinkin taantumuksellisia arvoja edustava “kouluvirkamies” Janne Sankelo.
Vaikka kuntavaalit nyt painottuvatkin paikallispolitiikkaan saattavat ne silti heijastaa myöskin kansalaisten asennoitumista erilaisten vähemmistöjen suhteen.
On sinänsä loistava asia se että SDP ja Vasemmistoliitto seisovat johdonmukaisesti kansalaisten tasa-arvoa painottavalla linjalla!SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle minä nostan hattua! Hän on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen tavoin sanojensa takana!