Osuuskaupassa maa näyttää liikkuneen..

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 9
Yhteishyvä omisti sivun valistukseksi vanhemmille siihen tilanteeseen, että perheen nuori sanoo olevansa homo

Vanhoillisimman Suomen osuuskaupoissa voi nousta kitinää Yhteishyvän linjasta. Lokakuun numerossa julkaistiin heti alkusivuilla "Kun lapsi tulee kaapista" ja HLBT-teema oli näkyvästi esille sisäsivujen perhereportaasissa.

Perheen jälkikasvun HLBT-todellisuuteen valmistamistavaa sivua varten oli haastateltu Setan puheenjohtajaa Outi Hannulaa. 11. lokakuuta on kansainvälinen Kaapista ulos -päivä.

Yhteishyvän sivulla nostetaan esille mm kysymys siitä, pitäisikö nuoren ilmoitusta pitää "valheena". Yhteishyvä neuvoo, että nuoren seksuaali-identiteetti on syytä ottaa vakavasti sen sijaan, että homoseksuaalisuuden leimaisi kokeiluksi tai kapinoinniksi.

Eli jotain on tapahtunut osuuskaupassa. Siellä on tietenkin jo aikaa sitten havaittu HLBT-asiakkaiden merkitys. Mutta olisiko ehkä kyse myös ohjeistuksesta sen jälkeen kun S-ryhmä sai mm täällä ranneliike.netissä kritiikkiä homo-ongelmaisen kirjallisuuden myynnistä?

Syytä pieneen huoleen kuitenkin on. Vanhoilliset elementit osuuskauppojen leipeillä voivat käydä kovastikin kampanjoimaan. Ei niin kauan sitten Jyväskylän seudun konservatiivikristilliset pakottivat muuta mediaa - etenkin vanhoillista Keskisuomalaista - käyttämällä OL Keskimaan sijoittamaan vastoin aikomustaan Suomessa laajalti levinneen uskonnon tunnustuskirjaa uuden Lutakon hotellinsa huoneisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranneliike.netin juttu Yhteishyvän perhereportaasista

9 kommenttia

S-ryhmän edeltäjästä, HOKista, ei ole paljon hyvää sanottavaa tasa-arvoasioissa. HOK piti maineikasta homo/heteropaikkaa, Vanhan Kellaria, mutta huhtikuun alussa 1994 portsarit estivät sisäänpääsyn kaikilta homoilta. Seta-lehden mukaan Vanhan Kellarin ravintolanjohtaja Mika Elo torjui puheet homojen syrjimisestä. Muiden syiden vuoksi ei päästetä enää sisään. On mm. kourittu toisen nivuksia. Mutta haastattelussa hän myös paljastaa, että homopaikan maine voi viedä heteroasiakkaat.

Seta-lehti 1994/6 kertoo, että HOK myönsi poliisikuulusteluissa syrjinnän. Ravintolaosaston johtaja Pauli Koivula oli antanut menettelytapaohjeet HOKin omistamaan Ale-pubiin. Miespareilta oli tanssiminen kielletty. Miesparin tanssi voisi tuoda taloudellisia menetyksiä. Kesällä 1994 oli tapahtunut välikohtaus, kun vahtimestari oli voimatoimin poistanut miehen kanssa tanssineen naiseksi leikatun transihmisen. Transihminen sai sakkoja virkamiehen vastustamisesta, mutta vahtimestari ei saanut mitään, koska hän noudatti ohjeita.

Nämä tapahtumat eivät olleet ainutkertaisia. Jo vuonna 1992 Seta-lehti 1/1992 kehotti boikotoimaan Roballa Gambrinia vastapäätä olevaa Bugattia, joka oli EKA-ryhmän ravintola. Syrjintätapauksia oli monia. Esim. 9. helmikuuta poikapari lensi ulos, syynä suuteleminen. Huonoja kokemuksia oli Seta-lehden mukaan myös Eka-ryhmän Tiffany-ravintoloista. Asennemuutos osuuskauppaliikkeessä on tervetullut.

Kommenttia muokattu: 30.09.2012 klo 12:57

Kommenttia muokattu: 30.09.2012 klo 13:18
En nostanut menneitä esille, mutta hyvä niistä on muistuttaa.