Onko paavi Franciscus muuttamassa Vatikaanin taantumuksellista linjaa?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 4

Puolisen vuotta toiminut paavi Franciscus ilmoittaa haluavansa katolisessa kirkossa loppuvan pakkomielteisen tarrautumisen abortti- ja homoavioliittokysymykseen, sekä ehkäisyn torjumiseen. Tiukan dogmin tilalle hän haluaa lähimmäisenrakkauden.

Paavi haluaa katolisesta kirkosta "kodin kaikille". Haastattelussa annettu lausunto on vahvasti erilainen verrattuna hänen kahden edeltäjänsä, Johannes Paavali II:n ja Benedictus XVI:n äärikantoihin esimerkiksi homoseksuaaleja kohtaan. Paavi Franciscus ei halua, että noista kolmesta aiheesta puhutaan aina ja jatkuvasti. "Meidän on löydettävä uusi tasapaino. Muuten kirkon moraalinen rakenne romahtaa kasaan kuin korttitalo, menettäen evankeliumin tuoreuden ja sävyn", paavi totesi.

New York Times ja monet muutkin ovat ensiarvioissaan sitä mieltä, ettei paavin tämänkertainen lausunto muuta juuri nyt kirkon käytännöissä mitään. Paavihan totesi tukeutuvansa edelleen kirkon katekismuksen periaatteisiin, jossa mm. homous selväsanaisesti torjutaan. Sitävastoin Vatikaanin äänensävyssä on tapahtunut nyt merkittävä muutos verrattuna aikaisempaan.

Paavin kannanotto nähdään "isällisenä neuvona" monille kirkon työntekijöille, piispoille ja kardinaaleille, jotka pitävät abortti-, homo- ja ehkäisyasioita julistuksensa ykkösasioina. Nykyinen paavi haluaa kirkon asemaa ja mahdollisuuksia käytettävän nykyistä enemmän köyhien ja sorrettujen palvelemiseen. Tämän linjan symbolina hän on pääsiäaisrituaalissa mm. pessyt nuorisovankien jalat ja käynyt syleilemässä kuulijoinaan olleita vammaisia.

Paavin julkisen tyylin muutos ei miellytä kaikkia kirkon sisällä. Tyytymättömyytensä ilmaisi mm. amerikkalalinen katolisen kirkon piispa Thomas Tobin, kertoen olevansa hiukkasen pettynyt paavi Franciscukseen, joka ei ole sanonut aborteista mitään.

Suhtautumisestaan homoseksuaalisuuteen paavi kertoi seuraavasti:
- Eräs henkilö kysyi minulta provokatiivisella asenteella josko minä hyväksyn homoseksuaalisuuden. Vastasin hänelle toisella kysymyksellä: 'Kertokaa minulle: kun Jumala katsoo homoseksuaaliin ihmiseen, hyväksyykö Hän tämän ihmisen olemassaolon rakkaudella, vaiko hylkää ja tuomitsee?'

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paavi Franciscus kertoi, että hänen on ajateltu olevan ultrakonservatiivi seurauksena hänen johtamistyylistään, tultuaan valituksi johtajaksi "hullun" nuorella iällä, 36 vuotiaana, ja hänen silloisen liiallisesta autoritäärisestä johtamistyylistään. Siitä seurasi vain ongelmia. (Tässä yhteydessä kannattaa muistaa toisena esimerkkinä huonosta johtamistyylistä paavi Johannes Paavali II:n tekemä valinta Suomen katolisen kirkon piispaksi puolalainen Józef Wróbel 2001–2008, joka onnistui sotkemaan kirkon asiat pahemman kerran autoritäärisellä, Suomeen sopimattomalla johtamistyylillään ja sai lopulta lähteä.)

Paavi Franciscus on asettanut erilaisia asiantuntijaryhmiä selvittelemään edeltäjältään perinnöksi saamiaan sotkuisia asioita, Vatikaanin pankista aina kirkon piirissä tapahtuneisiin lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin asti, joita hänen edeltäjänsä torjuivat ja piilottelivat.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen taholla on jopa riemastuttu paavin lausunnoista. Maltillisemmat tahot toppuuttelevat. Paavin puolen vuoden valtakaudella konkreettisia näyttöjä muutoksesta ei ole tullut. Vain puheiden linja on muuttunut.

***

Tuoreessa Kanava-lehdessä (6/2013) Helsingin yliopiston dosentit Mikko Ketola ja Jyri Komulainen pohtivat uutta paavia kirjoituksessaan, joka on otsikoitu "Tekeekö paavi Franciscus vallakumouksen?" He ovat kirjoittaneet tekstinsä ennen paavin tuoreinta haastattelua.

Kirjoittajat toteavat:

- Paavit ovat kaikki erilaisia. Vielä on avoinna, millainen argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio eli paavi Franciscus pohjimmiltaan oikein on. Hänen tyylinsä ja retoriikkansa eroavat edeltäjistä, mutta miten on sanoman sisällön ja odotettujen uudistusten laita?

- Benedictus linjasi aikanaan, että syvään juurtuneen taipumuksen omaavilla homoseksuaaleilla ei ole asiaa pappisvirkaan (Tämän toteuttaminen olisi sivumennen sanoen vaikeaa ja pahentaisi entisestään pappispulaa, sillä arviot homojen osuudesta katolisessa papistossa vaihtelevat 25-40% välillä.)

Paavin homokommentien jälkeen konservatiiviset katoliset ovat olleet aktiivisesti sammuttelemassa spekulaatioita kirkon linjan muuttumisesta.

New York Timesin kirjoitus paavin uudesta lausunnosta
Kolumnisti Michelnagelo Signorilen arvio paavin tuoreimmista kommenteista
Kolumnisti John M, Becker pitää paavin lausumia tyhjänpäiväisinä

4 kommenttia

Perussyynä katolisen kirkon homopappien suureen lukumäärään on seurausta katolisissa maissa vallitsevista asenteista. Miehen on mentävä naimisiin naisen kanssa. Piste! Homomiehen ainoa vaihtoehto tuosta pälkähästä pääsemiseksi on ryhtyä papin hommiin. Katolisessa kirkkoyhteisössä on koetettu pysyä vaiti tästä asiasta. Se on tuonut joitakin vapausasteita kirkossa toimiville homoille. On oletettavaa, että miesten keskeiset parisuhteet ovat tuollaisissa yhteisöissä tavallisia. Niistä vain ei puhuta.
  • 2 / 4
  • ERKKI - VAASA
  • 25.9.2013, 19.09
Aika tekee tehtävänsä ja se paavinkin on tajuttava. Ihmisiä ei voi enää hallita peloittelulla ja pannajulistuksilla, niiden teho on mennyt.
Vatikaanilla ei ole enää samaa valtaa kuin muinoin, se on paavinkin tajuttava!
Nykyinen paavi otti nimensä seuratakseen esikuvaansa Pyhää
Franciscus Assisilaista. Jos hän niin todella aikoo tehdä on sen oltava teoissa eikä vain tyhjissä sanoissa.