Oma hylly hlbti-teemaiselle kirjallisuudelle Kallion kirjastossa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2
Helsingin Karhupuiston kupeessa sijaitseva Kallion kirjasto on saanut hlbti-teemaiselle materiaalille oman sateenkaarihyllyn.

Helsingin Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavalle kirjallisuudelle ja muulle materiaalille on tehty oma sateenkaarihylly.

Uusi järjestely otettiin käyttöön vuoden 2015 alussa. Aiemmin peruskokoelman seassa ollut hlbti-aihepiiriin liittyvä kauno- ja tietokirjallisuus, sarjakuvat ja elokuvat on nyt omana kokonaisuutenaan. Mukana on myös hlbti-järjestöjen esitteitä. Kirjaston käyttäjät saivat päättää hyllyn nimen.

Kirjastonjohtaja Kirsti Tuominen kertoo hyllyn jo saaneen osakseen myönteistä palautetta. Tuominen katsoo, että kirjasto on oikea paikka tasa-arvoin, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustamiselle. Hän kertoo uuden järjestelyn tavoitteeksi halutun aineiston löydettävyyden parantamisen, avoimuuden edistämisen ja kirjaston roolin vahvistamisen syrjintää vastustavana paikkana.

- Kallio on suvaitsevana ja moni-ilmeisenä kaupunginosana juuri oikea paikka käynnistää Suomen ensimmäinen queer-hylly. Sateenkaaritoiminnan kuuluisi olla osa jokaisen kirjaston arkea. Kirjaston tehtävä on olla tasa-arvon, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustaja yhteiskunnassa, sanoo Tuominen.

Myönteisten huomioiden lisäksi Helsingin Sanomien aiheesta tekemää uutista kommentoineet lukijat esittävät sateenkaarihyllylle kritiikkiäkin: joidenkin mielestä hylly on koteloiva. Nähdään myös huoli, että julkinen taho pääsisi määrittelemään tällaisen kautta toivottavia elämäntyylejä itsensä toteuttamiseen. Hyllyä verrataan esimerkiksi siihen, että nuortenosaston kirjat jaettaisiin "poikakirjoihin" ja "tyttökirjoihin". Tai "naistenhyllyyn" tulisi ruoanlaittoon ja kauneudenhoitoon liittyvät kirjat sekä Harlekiini-romaanit.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjastossa kuitenkin katsotaan, että oma hylly auttaa löydettävyyttä.

Kallion kirjaston sateenkaarihyllyn kohderyhmistä keskeinen on omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan pohtivat nuoret. Lisäksi sateenkaariperheistä kertovien lastenkirjojen katsotaan olevan hyvä väline opettaa lasta ymmärtämään moninaisuutta.

Sateenkaarihyllyä kehitetään kirjaston mukaan parhaillaan aktiivisesti. Sen aineistoa kartutetaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja uusista kirjoista tilataan tuplakappaleet, jotta teos on löydettävissä Sateenkaarihyllystä ja peruskokoelmasta, hyllytyksen mukaiselta paikaltaan. Lisäksi Sateenkaarihyllyn ympärille on tulossa tapahtumia ja luentoja.

Niin Kalliossa kuin monissa muissakin kirjastoissa on ollut esimerkiksi pride-tapahtumien aikaan tilapäisiä aihepiiriin keskittyneitä esillepanoja, mutta pysyvänä ratkaisuna sateenkaarihylly lienee lajissaan ensimmäinen. Kirjakaupoista ainakin Helsingin Akateeminen kirjakauppa on koonnut hlbti-aiheisen kaunokirjallisuuden omaan hyllyynsä.

Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä materiaali löytyy jatkossa sateenkaarihyllystä (Kuva: Kallion kirjasto)

HelMet / Kallion kirjasto: Sateenkaarikirjasto
HS: Kallion kirjasto sai Suomen ensimmäisen homohyllyn

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Kirjastorotta
  • 29.1.2015, 9.28
Hienoa Kallion kirjasto!
Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmä Facebookissa vastustaa paitsi tasa-arvoista avioliittolakia myös hlbti-asioiden esilläoloa muutenkin. Tämä "homohylly" pillastuttaa näitä sankareita ihan huolella. Asiasta kertoo Imagen saitilla julkaistava Vesan Linja -blogi, joka ottaa asian esille otsikolla 'Kallion kirjaston ”homohylly” oksettaa ja aivopesee nuorisoa – lakialoite vastatuulessa' ( http://blogit.image.fi/vesanlinja/kallion-kirjaston-homohylly-oksettaa-ja-aivopesee-nuorisoa-lakialoite-vastatuulessa/ ).

PS. Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmän parhaita paloja kopioidaan Facebookin "Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittoa -ryhmän kootut aivopierut" -yhteisöön ( http://www.facebook.com/vastustamme ).