Näin helposti voimme oikeudet menettää ja näin vaikeaa on taistella ne takaisin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 2

-Kuinka nopeasti saavutettu hyväksyttävyys ja oikeudet voidaankin ottaa pois...

Tämä on yksi viesti Alistair Newtonin näytelmässä “Loving the Stranger or How to Recognize an Invert”. Sitä esitetään tammikuussa 2012 torontolaisessa Factory-teatterissa.

Näytelmä kertoo saksalaistaustaisesta homoeroottisella taiteella myöhemmin tunnetuksi tulleesta Peter Flinschistä ajalta ennen Kanadaa. Flinsch oli ollut sotilaana Luftwaffessa, joutunut epäillyksi homoseksuaalisuudesta ja päätynyt vankilaan. Flinsch oli suudellut ystävää Luftwaffen sotilaiden joulujuhlassa 1942 ja pidätetty. Hän ei kuitenkaan menehtynyt ja onnistui päätymään sodan jälkeen Montrealiin. (Siinäkin on ollut tuuria ja paperit ovat ehkä olleet epätäydelliset tai suhteita, koska Kanadan siirtolaislaki kielsi homoseksuaalien päästämisen maahan asumaan 1970-luvun lopulle saakka.)

Näytelmä kertaa HLBT-historiaa Saksan 1920-luvun kabareista kansallissosialismin kauden kautta nykypäivän taisteluun avioliittolaista ja päätyy (päähenkilön uuden kotimaan, Kanadan, edit) pääministerin kansliaan saakka. Kanadassa on sentään voimassa nykyaikainen avioliittolaki eikä pääministeri Stephen Harper retoriikastaan huolimatta uskalla lähteä sitä kumoamaan. (Kun avioliittolaista äänestettiin uudelleen PM ohjasti suuren osan konservatiiveista kävelemään ulos, jotta ei vahingossakaan tule väärää tulosta.) Pääministerin kanslian voisimme ihan hyvin sijoittaa Suomeen ja tämän pääministeri Kataisen ilmeiseen henkiseen ympäristöön.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Alistair Newton oli törmännyt Flinschin tarinaan tutkiessaan Saksan sodomialainsäädäntöä. - Elettyään Hitlerin valtaantulon Flinsch oli kokenut sen, että oikeudet voidaan ottaa pois yhtä helposti kuin ne on annettu, sanoo Newton.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näytelmä on poliittisesti sävyttynyt musikaali. Siinä on mukana dokumenttiaineistoa ja myös paljon alastomuutta. Flinsch itse kuoli viime maaliskuussa näytelmän harjoitusten jo alettua. Newton vakuuttaa, että juuri tällaista toteutusta Flinsch itse olisi arvostanut. – Minulle itselleni seksuaalisesti yksiselitteinen teatteri-ilmaisu ei liity lainkaan minkään shokkivaikutuksen luomiseen, vaan haluaan kuvata joitakin puolia homohistoriasta, sanoo Newton.

Matkailijan ohje: Näytelmää esitetään 15.1.12 saakka Bathurst Streetin alapäässä Factory-teatterissa. Alkuperäinen esitys oli Buddies in Bad Times –teatterin ja 2010 Summer Works –festivaalin. Buddies in Bad Times on Alexanderilla, Church Streetin Gay Villagen kulmassa. Factory löytyy matkailijalle vähemmän tunneltulta keskustan lounaiskulmalta, Queenin tai Kingin ratikoilla Bathurstille ja siitä kävellen.

Tuotantotiedot: Ecce Homo Theatre esiintyy Factory-teatterilla, 125 Bathurst, tammikuussa 2012. www.fringetoronto.com
Kirjoittanut ja ohjannut Alistair Newton. Näyttelijät: Pääosassa Hume Baugh Peter Flinschinä, muut Seth Drabinsky, Matthew Eger, Kimberly Persona, Geoff Stevens. Tanssija: Laurence Ramsay / Musiikin johto: Dan Rutzen . Alkuperäinen koreografia: Graham McKelvie, sen sovitus: Sky Fairchild- Waller. Säestäjä: Adam Weinmann.

"LOVING THE STRANGER OR HOW TO RECOGNIZE AN INVERT". Viimeinen esitys on 15.1.12

Fringe 2012 ohjelmisto

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Milchkaffeetrinker
  • 1.1.2012, 13.21
Pieni uudenvuodellinen tarkennus. Tekstistä saa sellaisen käsityksen, että Saksan liittotasavallan hallituksen johtajaa kutsuttaisiin pääministeriksi. Liittotasavallassa tuota virkaa hoitaa kuitenkin liittokansleri (saks. Bundeskanzler[in]), mutta osavaltion hallituksen johtaja on nimeltään Ministerpräsident(in), joka kääntyy suomeksi pääministeriksi.
Ei tässä mitenkään ole nykyisestä Saksasta kysymys. Näytelmässä ollaan lopulta (päähenkilön uuden kotimaan) Kanadan pääministerin kansliassa, ja kirjoitin, että suomalainen voi hyvin nähdä siinä Kataisen kanslian. - Vietän sattumoisin suuren osan ajastani Saksassa, seit 80er Jahren, ja tiedän kyllä nämä Saksan termit, mutta siitä ei ollut kysymys nyt lainkaan.

Kommenttia muokattu: 01.01.2012 klo 14:38